Duško Ivanović: Izazov je da vodim reprezentaciju BiH

"Reprezentacija BiH je skup dobrih košarkaša, zdravih momaka za koje vjerujem da sa njima može dobro da se radi i da se ostvari dobar rezultat", kaže Ivanović za "Vijesti"
80 pregleda 13 komentar(a)
Duško Ivanović, Foto: Nikola Nikolić
Duško Ivanović, Foto: Nikola Nikolić
Ažurirano: 23.01.2014. 00:29h

Legendarni crnogorski košarkaš i proslavljeni stručnjak Duško Ivanović novi je selektor Bosne i Hercegovine. To je dogovoreno prije skoro mjesec, a sada je ozvaničeno na sjednici Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Ivanovića je ranije predložio Stručni savjet KSBiH, pa je Upravnom odboru ostao lakši dio posla, da promoviše dokazanog stručnjaka, koji je na klupi BiH naslijedio Aleksandra Petrovića (preuzeo Lijetuvos ritas).

"Za mene jeste izazov da vodim reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Presudio je čisto sportski motiv. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je skup dobrih košarkaša, zdravih momaka za koje vjerujem da sa njima može dobro da se radi i da se ostvari dobar rezultat. To me je i motivisalo da preuzmem reprezentaciju BiH. Mirzu Teletovića znam odavno, dugo je igrao kod mene i odlično smo sarađivali. Đedović je došao u Barselonu kad sam ja bio trener, a Gordića sam dugo pratio jer sam htio da ga dovedem kod mene u Vitoriju. Imamo mladu reprezentaciju, koja treba da se diže i, nadam se, izbori plasman na Evropsko prvenstvo", kaže Ivanović za „Vijesti”.

BiH je igrala na dva posljednja evropska prvenstva, ali je na oba ispala u prvoj fazi. Doduše, na oba uz nedostatak sreće, s tim da je u Sloveniji savladala Litvaniju, koja je kasnije igrala finale, ali nedovoljnom razlikom (78:72). BiH je na oba prvenstva savladala i Crnu Goru.

"Po meni, u Sloveniji su igrali dosta dobro, osim prve utakmice. Falilo im je i malo sreće protiv Litvanije. Ali to je košarka, danas se u čitavoj Evropi igra dobra košarka, male su razlike u kvalitetu ekipa. Zbog toga se nadam da ćemo radom napraviti dobru timsku igru, koja će dati rezultat. Naravno, prvo čekamo žrijeb za kvalifikacije, nadam se da ćemo imati malo sreće".

Proslavljeni stručnjak dogovorio se da BiH predvodi dva mjeseca u kojima se igraju kvalifikacije (jul i avgust), a moguće je da se saradnja produži i na Evropsko prvenstvo u Ukrajini ukoliko ekipa izbori plasman.

"Za sada je dogovor na dva mjeseca, a ako bude išlo dobro ne vidim razlog da ne produžimo saradnju. Ukoliko, međutim, ne bude išlo dobro, parče papira u tom slučaju ništa ne znači, tako da će sve zavisiti od rezultata".

U međuvremenu, Ivanović će moći da prihvati i neku klupsku ponudu, ukoliko mu bude zanimljiva.

"Nemam problema da prihvatim ponudu bilo kojeg kluba. Imao sam nekih ponuda, ali one za mene nisu bile interesantne, a i ne žurim da preuzmem neki klub. Zato sam i pristao da vodim BiH, jer volim košarku, želim da radim i ostanem u poslu, a smatram i da je u pitanju dobra ekipa. Čekaću da dođe neka interesantna ponuda da bih preuzeo neki klub".

Ivanović je u karijeri vodio Limož, Friburg, Tau keramiku i Barselonu, a ranije je bio i selektor Švajcarske.

"Tri godine bio sam selektor Švajcarske i to je za mene baš fino iskustvo. Imali smo dobru atmosferu, bili su to dobri momci, motivisani da nešto naprave. Želim i vjerujem da će to i sada biti slučaj, jer je to prednost neke ekipe u okolnostima kada su sve reprezentacije približne po kvalitetu. Nadam se da možemo stvoriti dobru timsku igru, jer u akcijama reprezentacije ima premalo vremena, uglavnom se igraju neke minijature, pa je najvažnije da se stvori dobar kolektiv. Ko uspije da napravi dobu timsku igru, ima veće šanse za uspjeh", ističe Ivanović.

U Sarajevu poslije više od 20 godina

„U Bosnu dolazi veliko ime evropske košarke“, napisao je „sportsport.ba“. Povratak na prostore bivše Jugoslavije biće dodatni motiv za Ivanovića.

"Jeste, i to mi je motiv. Novinari iz BiH pitali su me kad sam posljednji put bio u Sarajevu. Nisam bio još od vremena kada sam sa Jugoplastikom gostovao Bosni u Skenderiji. Dakle, više od 20 godina je prošlo od tada", kaže Ivanović, koji je i kao igrač i kao čovjek bio cijenjen i poštovan u svakom gradu u kojem je gostovao, iako je po pravilu nemilosrdno punio koš svakog protivnika.

Bonus video: