Dva tima iz ABA lige direktno u Evroligi, jedan u kvalifikacijama

Ovakav stav čelnika Evrolige uslijedio je, kao tvrde upućeni, kao posljedica potrebe da se otvori jedno mjesto za VTB ligu
1 komentar(a)
Budućnost Voli slavlje, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli slavlje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2012. 21:10h

Evroliga će na narednom sastanku, predviđenom za jun mesec, gotovo sigurno izglasati novi sistem njene popune, po kome će ABA liga imati dva sigurna mjesta, plus jedno u kvalifikacijama za najelitniju ligu Starog kontinenta, prenosi “Sportski žurnal”.

Automatski to podrazumijeva da se sadašnji sistem bodovanja ukida, kao i da više neće biti selekcije po zemljama iz koje klubovi dolaze.

Dakle, u Evroligu će ići dvije najbolje ekipe iz jadranskog karavana bez obzira iz koje zemlje dolaze, dok će trećeplasirani igrati u kvalifikacijama.

To teoretski znači da bi u budućnosti Srbija, Hrvatska ili Slovenija, koje imaju najviše predstavnika u ABA ligi, mogli da imaju i tri mesta u evropskoj eliti, ali i da ostanu praznih ruku.

Takođe, to otvara mogućnost i da Budućnost Voli naredne sezone, ako bude među dva, ide direktno u Evroligu.

Ova odluka znači da bi ABA liga dobila na ogromnom značaju, s obzirom da bi se isključivo preko nje stizalo do Evrope, a tada bi se domaća takmičenja igrala samo za prestiž.

Ovakav stav čelnika Evrolige uslijedio je, kako tvrde upućeni, kao posljedica potrebe da se otvori jedno mjesto za VTB ligu.

Bonus video: