Džekson: Džordan je imao veću harizmu od Brajanta

Najtrofejniji trener u istoriji NBA lige, sa 11. titula, nedavno je završio memoare koji su "ugledali" svjetlost dana i imaju građu da postanu sportski "bestseler"
85 pregleda 2 komentar(a)
Majkl Džordan, Foto: Reuters
Majkl Džordan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2013. 10:40h

Dugo godina su američki novinari bezuspješno pokušavali da ubijede legendarnog Fila Džeksona da konačno kaže ko je, prema njegovom stručnom mišljenju, bolji igrač: Majkl Džordan ili Kobi Brajant?

Sa obojicom je dugo radio, osvajao, poznaje ih "u dušu", ali nikad niko nije uspio da od popularnog Zen Mastera "izvuče" odgovor koji su mnogi želeli da čuju.

Sve do sada, prenosi “Sportal”.

Najtrofejniji trener u istoriji NBA lige, sa 11. titula, nedavno je završio memoare koji su "ugledali" svjetlost dana i imaju građu da postanu sportski "bestseler".

Ono što je za mnoge ljubitelje košarke najinteresantnije od sadržaja na 399 strana je upravo pitanje sa početka ovog teksta.

“Majkl je imao veću harizmu i bio je društveniji od Brajanta. Volio je da se druži sa saigračima i ljudima iz obezbjeđenja, da igra karte, puši i da se zabavlja. Kobi je drugačiji. Bio je rezervisan kao tinejdžer, dijelom zbog toga što je bio najmlađi u timu i što se nije dovoljno socijalno razvio na koledžu prethodno. Kada je Brajant prvi put došao u Lejkerse, izbjegavao je druženje sa saigračima. Međutim, kako je sazrijevao, promijenio se po tom pitanju. Odjednom je poželio da što bolje upoznaje saigrače, pogotovo kada ekipa bude na turneji”, napisao je Fil Džekson u memoarima čije su najinteresantnije dijelove preneli američki mediji.

U komparaciji dvojice, po mnogima, najvećih igrača koje je dala košarka, vrlo važna prednost jednog u odnosu na drugog je odbrana. Džekson i u tom segmentu prednost daje neprevaziđenom asu Čikago Bulsa.

“Tu nema dileme. Majkl je fizički jači igrač i djelovao je zastrašujuće za protivnika koga je čuvao. Bio je u stanju da „stopira“ bilo kog igrača sa svojom intenzivnom odbranom i laserski fokusiranim stilom čuvanja. Kobi je mnogo naučio gledajući neke od Majklovih trikova i uvijek smo ga koristili kao naše tajno oružje u odbrani kada je trebalo da prelomimo utakmicu. Što se njega tiče, u defanzivi se oslanja na fleksibilnost i lukavstvo, ali to je igra sa mnogo rizika u odbrani i često je plaćao cijenu toga”, napisao je Džekson.

Bonus video: