Džindžer je stigao

Film koji će neke podsjetiti a mnoge upoznati sa košarkašem koji je zaslužio da jedno Fibino takmičenje bude nazvano po njemu, koji je posthumno postao član Kuće slavnih
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 23:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Njega je saobraćajna nesreća sa samo 30 godina odvojila od košarkaških obruča i pretvorila u legendu. On je nešto najbolje što se pedesetih i šezdesetih prošlog vijeka moglo desiti velikoj Jugoslaviji. Njegovi rekordi i danas žive. Ljevica je pretvorena u mit. On je jednostavno - Žućko! Radivoje Korać, jedan od najboljih košarkaša u istoriji te igre. I inspiracija za sjajan film Gordana Matića, kojeg su juče u kongresnoj sali “Žalgiris arene” premijerno odgledali novinari.

Film koji će neke podsjetiti a mnoge upoznati sa košarkašem koji je zaslužio da jedno Fibino takmičenje bude nazvano po njemu, koji je posthumno postao član Kuće slavnih, koji je na jednoj utakmici dao 99 koševa, koji je sedam godina zaredom bio najbolji strijelac Jugoslavije, koji je donio prvu gramofonsku ploču u Beograd i sa njom Bitlse 1962, koji je bio elektroinženjer...

O Žućku je duboko emotivno govorio čak i uvijek ledeno hladni Dušan Ivković, jedan od najvećih trenera sa prostora Balkana i aktuelni selektor Srbije.

"Prošlo je 50 godina od prve košarkaške medalje bivše Jugoslavije, ja sam tada bio junior i igrali smo na otvorenom. To su bila posebna vremena. Sjećam se kako smo sa Žućkom stajali na ćošku, na početku Knez Mihajlove, bio je sa nama i hokejaš Velja Noga. I da ispravim režisera, Korać je još 1958. godine donio ploču “Rock around the clock”. Njegove ploče puštao je Radio Beograd...", kazao je popularni Duda.

Projekciji je prisustvovao i Olaf Rafnson, predsjednik FIBA Evrope.

"U pitanju je film o legendi, čovjeku koji je bio pravi dijamant", rekao je Rafnson.

Radnja filma počinje tragičnom saobraćajnom nesrećom u Vogošći nadomak Sarajeva, a potom se nižu scene od Koraćevog ratnog djetinjstva, preko poslijeratnog, siromašnog Beograda, prve utakmice koju je izgubio u 3. razredu Gimnazije, prve medalje u Beogradu 1961, zlata sa nezvaničnog Svjetskog prvenstva 1967... U filmu o Žućku govore njegovi nekadašnji saigrači Slobodan Gordić, Dragutin Čermak, Josip Đerđa, Ivo Daneu, Boris Kristančič, Nemanja Đurić, Emilijano Rodrigez, Pedro Fernandiz, nekada trener Reala...

Film se za naše govorno područje zove “Žućkova levica - priča o Radivoju Koraću”, dok engleska verzija nosi ime “Džindžer - više od igre”. Režiser je Gordan Matić, glavnu ulogu igra malo poznati glumac Vladimir Aleksić, koji strašno liči na Žućka, a osim njih dvojice od aktera filma projekciji je prisustvovala i glumica Tamara Krcunović. Glavnu žensku ulogu u filmu glumi Katarina Radivojević. Naratori su proslavljeni jugoslovenski košarkaš Aleksandar Đorđević, te sadašnji reprezentativac Srbije Milenko Tepić. Muziku je napisao Darko Rundek. Film je sniman na lokacijama u Srbiji, Italiji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Stao na cifri 99

Radivoj Korać (5.11.1938 - 2.6.1969) je rođen u Somboru, a karijeru je kao šesnaestogodišnjak počeo u OKK Beograd (tadašnji BSK). Mnogi od njegovih rekorda ni do danas nisu oboreni, između ostalog, sedam godina zaredom bio je najbolji strijelac jugoslovenske lige.

U sezoni 1964/65, u revanšu prvog kola Kupa šampiona protiv švedskog prvaka Alvika ubacio je 99 poena (utakmica je završena 155:57)! Tri puta je biran u najbolji evropski tim, a jedno evropsko takmičenje nosilo je njegovo ime, svojevremeno je postao i član Kuće slavnih.

Danas se po njemu naziva Kup Srbije. Ima srebrne medalje sa jednih Olimpijskih igara, te po dva svjetska i evropska prvenstva, kao i zlato na nezvaničnom evropskom prvenstvu igranom u Beogradu.

Bonus video: