Estonija na Cetinju: Formalnost za Eurobasket

"Igračice, ipak, moraju da budu svjesne da utakmica protiv Estonije nije egzibicija, nego meč velikog imperativa u kojem moramo biti maksimalno ozbiljni", kaže Baletić
3 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 11.07.2012. 08:28h

Košarkašice Crne Gore nalaze se na korak od uspjeha, plasmana na Evropsko prvenstvo, čiji će domaćin naredne godine biti Francuska. „Crvene” su do sada, realno gledano, napravile sjajan posao, a ostao je još jedan, odlučujući korak. U posljednjoj utakmici u kvalifikacijama, izabranice Miodraga Baletića će na Cetinju ugostiti Estoniju. Računica je jasna, pobjeda garantuje vizu za Francusku, bez obzira šta će do kraja da urade Srbija i Poljska.

"Duel u Poljskoj bio je odlučujući za plasman na Evropsko prvenstvo. Započeli smo utakmicu sa neobičnim opterećenjem, što nije karakteristično za našu ekipu, igrali smo donekle dobro u odbrani, ali smo u napadu promašivali zicere i izgledne situacije. Ipak, dobrom odbranom i velikom željom uspjeli smo da stignemo veliko vođstvo Poljske, a kasnije dođemo i do prednosti, što nam je omogućilo da ostvarimo rezulat koji nas vodi na Evropsko prvenstvo. Šteta je što nismo poentirali na pravi način, jer nas je povreda jedne od naših najboljih i najiskusnijih igračica Jelene Dubljevića, spriječila da u finišu dođemo i do trijumfa", osvrnuo se Baletić na meč u Inovroclavu protiv Poljske.

Što se tiče duela sa Estonkama, kvalitet je apsolutno na strani naše selekcije. Crna Gora je bila ubjedljiva u Talinu (86:54), a uz to ekipa Janusa Levkoija još nije osjetila slast pobjede i trebalo bi da se desi čudo, pa da im to pođe za rukom na Cetinju.

"Na korak smo od još jednog velikog uspjeha i smotre najboljih selekcija Evrope. Igračice, ipak, moraju da budu svjesne da utakmica protiv Estonije nije egzibicija, nego meč velikog imperativa u kojem moramo biti maksimalno ozbiljni. Mnogo puta dešavalo se da ekipe koje su na korak od uspjeha, ne naprave ono što bi trebalo, zbog loše psihološke pripremljenosti. Neophodno je da se nastavi jedinstvo navijača i ljubitelja košarke i ekipe, jer na Cetinju smo uvijek imali poseban sportski ugođaj i bili smo praćeni iskrenim navijanjem. Mislim da će nam to i ovog puta biti neophodno i da ćemo se na kraju zajedno radovati".

Iako je poslije poraza od Poljske kontinentalni šampionat blizu, ostaje veliki žal zbog činjenice da je Jelena Dubljević doživjela neugodnu povredu kičme.

Duel u dvorani SC “Lovćen” igra se od 20.15 sati, a ulaz je slobodan. U drugom meču grupe Srbija će dočekati Poljsku (20), dok je Švajcarska slobodna.

Bonus video: