Finci iznenadili Francuze, Italijani i Grci ubjedljivi

Dragić je imao rekordan učinak od 30 poena u istoriji selekcije Slovenije, Luka Dončić 11, uz osam skokova i šest asistencija. Šengelija je vodio Gruziju do trijumfa nad Litvanijom
0 komentar(a)
Goran Dragić, Foto: FIBA
Goran Dragić, Foto: FIBA
Ažurirano: 31.08.2017. 20:30h

Slovenija je pobjedom otvorila Eurobasket - na krilima nezadrživog Gorana Dragića, Slovenci su savladali Poljsku u prvom kolu grupe A 90:81.

Neizvjesnosti nije bilo, osim u prvih desetak minuta, Poljaci su u finišu spustili razliku na manje od 10 poena, ali nijednog trenutka nisu bili ni blizu preokreta.

Dragić je ubacio 30 poena, Luka Dončić 11, uz osam skokova i šest asistencija. Dragić je postao rekorder Slovenije po broju poena u jednoj utakmici.

U drugom meču grupe A, Grčka je deklasirala Island 90:61.

Nikos Papas je postigao 20, a Jorgos Printezis 17 poena.

Njemačka je očekivano savladala Ukrajinu u grupi B 75:63, uz 32 poena Denisa Šredera, pleja Atlante.

A iznenađenje dana priredila je Gruzija pobjedom nad tradicionalno najboljom ekipom bivšeg Sovjetskog saveza, Litvanijom. Gruziju je do pobjede predvodio košarakaš Baskonije, Tornike Šengelija sa 29 poena, dok je NBA zvijezda Zaza Pačulija postigao osam poena, ali je imao 10 skokova, četiri u napadu.

U ekipi Litvanije Kuzminskas je postigao 18, a Kalnietis 15 koševa.

Iznenađenje dana priredili su Finci koji su nakon produžetka dobili favorizovanu Francusku. Galski pjetlovi su imali deset poena prednsoti u posljednjoj četvrtini ali su Finci uspjeli da izbore produžetak i u njemu slave košem bivšeg igrača Partizana Džamara Vilsona. Nando de Kolo je imao posljednji šut ali je promašio za tri poena.

Kod Finaca je najefikasniji bio Markanen sa 22 poena, dok je Furnije bio najefikacniji na utakmici sa 25 poena, dok je De Kolo dao 21.

Francuzi su na EP bez trojice sjkajnih NBA igrača, Parkera, Gobera i Batuma.

U posljednjem duelu dana u grupi B, Italija se poigrala sa Izraelom, koji je ubacio svega 48 poena. Marko Belineli sa 18 i Luiđi Datome sa 16 bili su najefikasniji kod "azura", dok je na drugoj strani dvocifren bio samo Omri Kaspi sa 18 poena.

Rezultati

Grupa A: Slovenija - Poljska 90:81, Island - Grčka 61:90, Francuska - Finska 84:86.

Grupa B: Njemačka - Ukrajina 75:63, Litvanija - Gruzija 77:79, Italija - Izrael 69:48.

Bonus video: