Fratelo preuzima Ukrajinu

Sve smo se dogovorili, Majk će potpisati u narednih nekoliko dana. Biće to, za sada, kratkoročan ugovor do završetka Evropskog prvenstva u Litvaniji - rekao je Volkov
0 komentar(a)
Majk Fratelo, Foto: NBA.COM
Majk Fratelo, Foto: NBA.COM
Ažurirano: 25.02.2011. 14:38h

Majk Fratelo (64 godine), bivši trener Atlante, Klivlenda i Memfisa, predvodiće Ukrajinu na Evropskom prvenstvu u Litvaniji koje će se održati od 31. avgusta do 18. septembra. Iskusni trener je postigao usmeni dogovor sa Aleksandrom Volkovim, legendarnim košarkašem i prvim čovjekom ukrajinske košarke, ostala je samo formalnost potpisivanja ugovora.

- Sve smo se dogovorili, Majk će potpisati u narednih nekoliko dana. Biće to, za sada, kratkoročan ugovor do završetka Evropskog prvenstva u Litvaniji - rekao je Volkov.

Fratelo je 16 sezone proveo u NBA ligi, od čega je 14 vodio timove od početka do kraja sezone i čak 11 puta ušao sa njima u plej-of. Samo 18 trenera u istoriji najjače lige na svijetu imaju više pobjeda od Fratela i samo 20 ih je vodilo više utakmica od njega.

Tokom trenerska karijere u NBA ligi ostvario je 666 pobjeda uz 542 poraza, a iako nije osvojio nijedan šampionski prsten, veoma je cijenjem u košarkaškim krugovima u Americi.

Posljednjih godina posvetio se komentarisanju utakmica NBA lige za tv stanice NBC i TNT, a intenzivno od 2006. godine kada je napustio Memfis, što mu je bio posljednji trenerski izazov.

Ukrajina će na EP u Litvaniji igrati u grupi D sa Slovenijom, Rusijom, Belgijom, Bugarskom i Gruzijom, a to su potencijalni rivali Crne Gore u drugoj fazi šampionata.

Bonus video: