Fulc, Bol i Tejtum prva trojica na draftu, birana i dvojica igrača sa ex-Yu prostora

Na draftu su birana i dva igrača sa prostora bivše Jugoslavije - slovenačkog košarkaša Vlatka Čančara je kao 49. pika izabrao Denver, dok je Njujork izabrao je srpskog košarkaša Ognjena Jaramaza kao 58. pika.
60 pregleda 0 komentar(a)
Markel Fulc, Foto: Beta/AP
Markel Fulc, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.06.2017. 08:53h

Četvrti put u klupskoj istoriji, Filadelfija je imala prvog pika na NBA draftu u Bruklinu, ovoga puta je sa prve pozicije izabrala plejmejkera Univerziteta Vašington Markela Fulca.

“Nevjerovatan osjećaj, ovo je blagoslov i nešto o čemu sam sanjao“, rekao je Markel Fulc, koji je u unutrašnjoj strani sakoa imao oslikane sve ljude koji su mu značili nešto u karijeri.

"Želim da budem ruki godine i postavio sam sebi još jedan visoki cilj. Želim biti MVP lige. Znam da su to jako visoki ciljevi, ali samo tako mogu napredovati", dodao je Fulc.

Prije Fulca, Filadelfija je kao prvog pika birala Daga Kolinsa 1973, Alena Ajversona 1996. i Bena Simonsa prošle godine.

Sa druge pozicije su Los Anđeles Lejkersi birali još jednog pleja – Lonza Bola sa UCLA-ja, momka kojeg mnogo porede sa Džejsonom Kidom.

Radi se o sinu kontroverznog Lavara koji je Lonzoa već prozvao novim Džordanom, a i sam Lonzo je "ispalio" da bi dobio Jordana 1 na 1. Ipak, ako nije najbolji, onda je sigurno najatraktivniji igrač ovog drafta. Sa 14,6 koševa, 7,6 asistencija i šest skokova, smatra se nevjerovatno inteligentnim igračem za svojih 19 godina.

“Ludo je što će mi Medžik Džonson biti jedan od mentora, veoma sam srećan, drago mi je što je sve ispalo kako treba“, kaže Bol.

Boston je sa trećeg mjesta birao Džejsona Tejtuma, veoma raznovrsnog napadača sa Djuka, koji igra na pozicijama "tri" i "četiri".

“Sve što sam želio, dogodilo se, i više od toga“, rekao je Tejtum.

Sa četvrtog mjesta Finiks je odabrao Džoša Džeksona sa Univerziteta Kanzas, dok je Sakramento sa petog mjesta birao Diarona Foksa sa Kentakija. Fokse je jedan od zanimljivijih igrača za sljedeću sezonu, jer je recimo fantastični plej Kentakija ubacio protiv Bola 39 koševa u plej-ofu NCAA-a, a u svakoj utakmici bio je najbolji strijelac svog univerziteta.

Sa šeste pozicije Orlando je birao je Džonatana Ajzaka sa Floride, Lauri Markanen iz Arizone, jedan od najboljih šutera na ovogodišnjem draftu, biran je sa sedmog mjesta od Minesote, ali on će u trejdu za Džimija Batlera otići u Čikago.

Njujork je odlučio da sa osme pozicije bira pleja Strazbura Franka Ntilikinu, dok je pleja NC Stejta Denisa Smita juniora sa devetog mjesta birao Dalas

Sakramento Kingsi imali su pravo na desetog pika, ali su to pravo trejdovali Portlandu u zamjenu za 15. (Džastin Džekson) i 20. pik, a u Rip Siti ide Zek Kolins sa Gonzage...

Na draftu su birana i dva igrača sa prostora bivše Jugoslavije - slovenačkog košarkaša Vlatka Čančara je kao 49. pika izabrao Denver, dok je Njujork izabrao je srpskog košarkaša Ognjena Jaramaza kao 58. pika.

Obojica su članovi Mega Bemaksa, a iz oovog srpskog kluba je na draftu bio Francuz Alfu Kabu, kojeg je sa posljednjeg 60. mjesta birala Atlanta.

Ovo je treći put da trojica igrača Mege budu izabrana na NBA draftu.

Na NBA draftu 2014. godine su izabrani Nikola Jokić, Vasilije Micić i Nemanja Dangubić. Prošle godine su takođe trojica košarkaša izabrana i to Timote Luvavu-Kabaro, Ivica Zubac i Rade Zagorac.

Košarkaša Crvene zvezde Džonu Boldena je sa 36. mjesta na draftu izabrala Filadelfija, dok Marko Gudurić nije odabran.

Bonus video: