Greg Popovič u klubu hiljadu: Motam se tu godinama, a imam i dobre igrače

Istovjetan učinak Pekovića i Vučevića - 14 poena i osam skokova - u porazima Minesote i Orlanda
0 komentar(a)
Popovič, Foto: Reuters
Popovič, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2015. 08:06h

Legendarni trener San Antonija Greg Popovič ostvario je jubilarnu 1.000 pobjedu u NBA ligi, pošto su njegovi "sparsi" velikim preokretom u posljednjoj četvrtini savladali Indijanu u gostima - 95:93.

Italijan Marko Belineli pogodio je za prednost San Antonija dvije sekunde prije kraja, a nakon što je šut za tri poena Džodrža Hila iz Indijane završio na obruču, sve kamere i blicevi fotoaparata bili su okrenuti ka 66-godišnjem treneru, porijeklom sa ovih prostora.

Popularni Pop je, kao i uvijek, smanjio doživljaj - rijedak jubilej obilježio je zagrljajem sa trenerom Indijane Frankom Vogelom, nakon čega je tiho otišao u svlačionicu gdje je, po sopstvenom priznanju, popio čašu vina.

Svoj rezultatski podvig, objasnio je ovim riječima:

"Motam se tu već godinama, a imam i dobre igrače".

Greg Popovič je trenutno najdugovječniji trener u sve četiri američko-kanadske lige (NFL, MLB, NBA, NHL). Nije, naravno, ni prvi ni posljednji koji je stigao do hiljadite pobjede u NBA ligi (rekorder je Don Nelson sa 1.335 trijumfa), ali ostaje karakterističan po tome što mu za takav rezultat nije trebalo previše vremena. Samo su, naime, Fil Džekson i Pet Rajli brže od njega dosegli do brojke hiljadu. A devet je trenera u istoriji NBA lige koji su premašili magičnu brojku.

Nekadašnji trener Jute Džeri Sloun je, takođe, jedini uz Popoviča koji je do hiljadu pobjeda došao sa istim ekipom. Pop vodi Sparse od 19 sezona, od 1996, za vrijeme kojih je osvojio pet šampionskih titula.

"Vrijeme je najvažniji sastojak, morate biti u klubu neko vrijeme kako bi imali priliku doći do ovakvog uspjeha. Takođe, igrači su vrlo značajni. Teško je dobiti prave igrače, a ja sam imao sreću da ih dobijem", riječi su Grega Popoviča,

Igrači koje danas vodi potrudili su se da mu poklone jubilej tako što su u Indijanapolisu u posljednoj četvrtini nadoknadili čak 14 poena zaostatka. Osim junaka Belinelija, pomogli su mu najiskusniji - Toni Parker sa 19 poena i Tim Dankan je dodao 15 poena i osam skokova.

Crnogorski centri Nikola Peković i Nikola Vučević imali su istovjetan učinak - po 14 poena i osam skokova - u porazima Minesote i Orlanda.

Pekovićeva Minesota prekinula je niz od četiri vezane pobjede, nakon poraza u Mineaopolisu od najuspješnijeg tima lige - Atlante. "Jastrebovi" su slavili sa 117:105 uz 28 poena Ala Horforda i 26 Demara Kerola.

Orlando je sa novim trenerom Džejsom Boregom pružio slab otpor Vašingtonu - završilo se 96:80, uz čak 46 poena za domaće koje su ubacili igrači sa klupe.

Oklahoma je bila bolja od Denvera (124:114) uz 40 čak poena Kevina Djuranta i 26 Rasela Vestbruka, LA Klipersi su slavili protiv Dalasa sa 115:98, dok je Golden Stejt, najbolji tim na Zapadu, teže nego što se očekivalo pobijedio najgori tim u ligi, Filadelfiju (89:84).

Rezultati:

Indijana - San Antonio 93:95

Filadelfija - Golden Stejt 84:89

Vašington - Orlando 96:80

Majami - Njujork 109:95

Milvoki - Bruklin 103:97

Minesota - Atlanta 105:117

Njuorleans - Juta 96:100

Dalas - LA Klipers 98:115

Denver - Oklahoma 114:124

Bonus video: