Hjuston u polufinalu, San Antonio poveo 3:2 (video)

0 komentar(a)
Dvajt Hauard, Foto: Beta/AP
Dvajt Hauard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2015. 07:25h

Prvi put od 2009. godine, Hjuston je prebrodio prvu rundu plej-ofa - "rakete" su izborile polufinale plej-ofa Zapadne konferencije pošto su na svom terenu pobijedile Dalas sa 103:94, i seriju riješile u svoju korist sa 4:1 u pobjedama.

Ekipu je do pobjede predvodio Džejms Harden sa 28 poena i osam asistencija, Džoš Smit dodao je 20 poena i osam skokova, a veoma dobru partiju prikazao je i Dvajt Hauard sa 18 poena i 19 skokova, uz četiri blokade. Terens Džons je bio tajno oružje domaćih u posljednjoj četvrtini, kada je ubacio 10 poena Maveriksima.

Ponovo se sa tribina čulo "MVP", kada je Harden ukrao jednu loptu, sjajno asistirao Džonsu koji je zapečatio sudbinu komšija.

"Ovo je samo početak. Naši ciljevi su mnogo veći", rekao je Harden.

U ekipi Dalasa Monta Elis bio je najefikasniji sa 25 poena, a imao je i sedam asistencija, dok je Dirk Novicki upisao 22 koša i 14 skokova.

Hjuston je, tako, uspješno riješio jedan teksaški derbi, a vjerovatno ga u polufinalu čeka novi, jer je San Antonio u Los Anđelesu napravio novi "brejk" protiv Klipersa (111:107, isti rezultat kao i u drugoj utakmici, ali ovoga puta bez produžetka) i poveo 3:2 u seriji.

Šampion će, tako, imati šansu da u četvrtak pred svojim navijačima stavi tačku na ovo odmjeravanje snaga.

Ključni trenutak se dogodio 6,9 sekundi prije kraja pri vođstvu San Antonija od 108:107. Loptu su imali Klipersi i imali su napad za pobjedu. Lopta je došla do Blejka Grifina, koji je šutirao, a iz odbijanja po obruču, 5,2 sekunde prije kraja, centar ekipe Klipersa Deandre Džordan je iz odbojke spustio u koš.

Klipersi su započeli slavlje, ali nije dugo trajalo. Klupa Sparsa je tražila pregled snimka i nakon što su sudije pogledale što se tačno dogodilo, poništili su koš, a San Antonio je do kraja s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu.

Da se igralo po pravilima koja važe u Europi, sve bi bilo čisto. Koš bi bio regularan i Klipersi bi vjerovatno došli do treće pobjede. Međutim, pravila u NBA ligi zabranjuju diranje lopte dok se ona nalazi iznad obruča, tako da je koš Džordana bio neregularan.

"To je bio glup potez. Dotakao sam loptu...Uradili smo dobar posao boreći se da dođemo u situaciju da povedemo poen razlike. Ne možemo kriviti nikoga osim mene", samokritičan je bio Džordan.

Šestorica igrača aktuelnog šampiona postigli su dvocifreni broj poena a najbolji je bio Tim Dankan sa 21 poenom, 11 skokova i četiri asistencije. dok je Kavaj Leonard ubacio 18 koševa (devet skokova), a pogodio je oba slobodna bacanja sekundu prije kraja za konačan rezultat.

Veliki doprinos ovoj pobjedi dali su igrači koji su ulazili s klupe - Manu Đinobili (14 koševa, šest asistencija), Peti Mils (13 poena) i Boris Dijao (10 koševa, sedam skokova).

U ekipi Los Anđeles Klipersa, koje je poraza koštao očajan šut za tri poena (14-1) i sa linije bacanja (42-16), te koja je izgubila drugu uzastopnu utakmicu u svom Stejpls centru, najefikasniji je bio Blejk Grifin sa 30 poena, a dodao je i 14 skokova i sedam asistencija, Deandre Džordan ubacio je 21 poen uz 14 skokova, a Kris Pol 19 poena i 10 asistencija.

Rezultati

Zapadna konferencija

Hjuston - Dalas 103:94 (4:1 u seriji)

L.A. Klipers - San Antonio 107:111 (2:3)

Bonus video: