Hrvati izbacili Grke i zakazali četvrtfinale sa Ukrajinom

Heroj „vatrenih“ bio je Bojan Bogdanović, koji je trojkom izborio drugi produžetak, a onda na njegovom početku dao šest poena i na kraju ga riješio sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja
12 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 15:17h

Dilema više nema, košarkaša Grčke neće biti u četvrtfinalu 38. Eurobasketa.

Hrvatska je nakon dva produžetka savladala Helene sa 92:88 i tako ih izbacila iz Slovenije. Što je još važnije, tim Jasmina Repeše je obezbijedio 1. mjesto u grupi F, pa će u četvrtfinalu igrati sa Ukrajinom.

Heroj „vatrenih“ bio je Bojan Bogdanović, koji je trojkom izborio drugi produžetak, a onda na njegovom početku dao šest poena i na kraju ga riješio sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja.

Kod Grka, koji su od 2. minuta prvog produžetka igrali bez Vasilisa Spanulisa zbog pet prekršaja, i heroj i tragičar je bio Nikos Zisis.

Došli kao favoriti za medalju, a nema ih ni u četvrtfinalu: Spanulis, Trinkjeri i Perperoglu

Iskusni plej je pogodio trojku na isteku regularnog toka, ali je u finišu prvog produžetka promašio ulaz za pobjedu, a isti uspon i pad imao i u drugom petominutnom dodatku.

Zisis je, naime, vratio svoj tim u život sa trojkom i dva bacanja kojima je smanjio sa 86:79 na 86:84, a onda je fenomenalno asistirao Janisu Burusisu za 86:86 minut i pet sekundi prije kraja.

Dontej Drejper je 33 sekunde prije posljednje sirene vratio prednost Hrvatskoj, a onda je Zisis ponovo promašio iz ulaza. Bogdanović je sa dva pogođena penala otklonio sve dileme...

Bek Fenerbahčea je meč završio sa 22 poena, Ante Tomić je dodao 15, uz 12 skokova, Roko-Leni Ukić je ubacio 14 koševa, a Drejper 13.

Burusis je bio najbolji u poraženom timu sa 21 pogotkom i devet uhvaćenih lopti, Spanulis je imao 18, a Zisis i Kostas Kajmakoglu po 14 poena.

Italija i Španija će u meču koji počinje u 17.45 časova odlučiti ko će osvojiti 3. i 4. mjesto u grupi. Pobjednik tog susreta će igrati sa Litvanijom u četvrtfinalu, a poraženi će se za polufinale boriti sa Srbijom.

Slovenija je, bez obzira na ishod duela sa Finskom, i definitivno druga u grupi F i ide na megdan Francuskoj.

Galerija

Bonus video: