I Podgoričani u potrazi za brilijantom (video)

Budućnost će na papiru imati bar jednu prednost - svoj cilj je već premašila, u fajnl-for ulazi bez opterećenja i imperativa
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 19:18h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

U sezoni u kojoj im nisu davane prevelike šanse da ostvare neki vredniji rezultat, košarkaši Budućnosti izborili su prvo učešće na finalnom turniru NLB lige. Da li će rezultat ravan podvigu krunisati i brilijantom, koji prvi put ove godine krasi šampionski prsten za pobjednika lige, znaće se uskoro.

Prvu od dvije izuzetno teške prepreke u „potrazi za blagom“, momci u plavo-bijelim dresovima moraju da preskoče večeras - na putu im stoji Partizan, aktuelni i četvorostruki uzastopni prvak regionalnog takmičenja.

"U svakom slučaju veliko nam je zadovoljstvo što smo se našli u Ljubljani, nije mala stvar biti u društvu dva evroligaša, Partizana i Olimpije, te Krke koja će igrati na finalnom turniru Čelendž kupa. Od završetka NLB lige nismo se pripremali u baš idealnim uslovima kao ostali učesnici fajnl-fora, međutim, momci su radili maksimalno angažovano i ozbiljno da što spremnije dočekaju meč sa Partizanom i jako su motivisani. Partizan je apsolutni favorit u našem polufinalu, imao je jakih utakmica na kojima je mogao da podiže fomru, za razliku od nas, ali to nikako ne znaći da smo u Ljubljanu doputovali bez ambicija. Daćemo sve od sebe, u to ne treba sumnjati, a da li će to biti dovoljno da napravimo iznenađenje, ostaje da se vidi", kaže trener Budućnosti Dejan Radonjić.

Koliko je teško bilo naći se u Ljubljani, među četiri odabrana tima, najbolje govori podatak da to nije pošlo za rukom nijednom hrvatskom timu, čak ni slavnoj Ciboni.

Upravo zbog toga, Budućnost će na papiru imati bar jednu prednost - oni su svoj cilj već premašili, u fajnl-for ulaze bez opterećenja i imperativa. Kada se na to nadoveže ogromna želja, motiv i borbenost, koji krase Radonjićeve pulene, dobija se “koktel” od kojeg se, iskustvo pokazuje, i velikim favoritima često “presjeku noge”.

"Moraćemo da odigramo iznad naših mogućnosti da bismo savladali šampiona. Centarska linija i ofanzivni skok su im najjači aduti i u odbrani ćemo morati da odigramo agresivno kako bismo spriječili saradnju bekova i centara rivala. Ukoliko u tome uspijemo, porasle bi nam šanse da napravimo još jedno iznenađenje", ističe Radonjić.

Podgoričani su posljednji doputovali u Ljubljanu, bilo bi sjajno (valjda je i red), da i otputuju poslije Partizana. Ove sezone pokazali su da mogu da se nose sa prvoplasiranom ekipom nakon ligaškog dijela NLB lige, dobili su “crno-bijele” u Beogradu (79:78), a poslije velike borbe poraženi su kod kuće (65:61), u meču u kojem su imali i 20-ak poena prednosti.

"Ulazimo u finalni turnir bez pravog uvida u našu formu, to što smo odigrali u Crnogorskoj ligi nije realan prikaz naše trenutne snage, dok Partizan ulazi dosta spremniji jer je igrao protiv ekipa iz NLB lige. Oni su apsolutni favoriti, međutim, i mi imamo šanse. Igrali smo sa njima, jednom smo ih dobili, u drugom meču vodili, dakle sigurno da imamo pravo da se nadamo i borimo za plasman u finale. Naš adut je jaka odbrana, iz nje prostiče kontranapad koji igramo fenomenalno, pa ako nametnemo taj stil igre, možemo da pariramo Partizanu - rekao je Vladimir Dragičević, a na konstataciju da će vjerovatno najteži posao imati centri Budućnosti, kapiten “plavih” kaže:

"Njihova čitava igra se bazira na centrima. Oni su jači i visočiji, a mi brži i poletniji. U svakom slučaju - imamo šanse!

Utakmica Budućnost - Partizan počinje u 18.15 časova. Drugo polufinale, Olimpija - Krka, igra se od 20.45.

Božić: Budućnost igra slično nama

I ovaj put uloga favorita pripada košarkašima Partizana. To se nekako i podrazumijeva, s obzirom na konstantno dobre igre u Evropi, činjenicu da su ligaški dio završili na prvom mjestu, a pogotovo zbog podatka da je kapiten Petar Božić četiri puta uzastopno podizao pehar namijenjen pobjedniku NLB lige. On se nada da bi u Ljubljani to mogao da uradi još jednom, ali ipak respektuje sve ekipe učesnice, počev od večerašnjeg protivnika.

- Čeka nas jako teška utakmica, Budućnost i mi imamo jako sličan način igre, a u dosadašnjem prvenstvu imamo skor 1:1. Generalno, mislim da na finalnom turniru sve ekipe imaju jednake šanse. Sistem takmičenja gdje te jedna utakmica šalje ili kući ili u finale, pruža šansu svima. Budućnost je kvalitetna, igra kolektivno, a kao u svim velikim utakmicama, presudiće ko bude smireniji, staloženiji i ko bude najbolje sproveo na terenu maksimalnu želju koja će sigurno postojati kod svih - kaže Božić za “Vijesti”.

Kada je na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili kapiteni i treneri tri kluba (Podgoričani su doputovali kasnije) voditelj programa upitao trenera Partizana Vlada Jovanovića kako se njegov klub pripremao za Budućnost, on je uz osmijeh konstatovao:

- Ako odgovorim, onda to više neće biti tajna.

Odmah nakon toga, međutim, Jovanović je rekao da nekih taktičkih iznenađenja ne može da bude.

- Odlučiće motivacija, trenutna inspiracija i energija koju ekipa uloži - zaključuje Jovanović. - Dobro se poznajemo, od Budućnosti smo pretrpjeli jedan od samo dva poraza u sezoni kod kuće, ne računajući Evroligu, a u Podgorici smo dobili u neizvjesnom meču gdje je odlučivala jedna lopta. Imamo prilično sličan način igre, i Dejo i ja smo bili pomoćnici Duletu Vujoševiću i taj trag se vidi.

Spektakl za jubilej

Ulaznice za finalni turnir, koji se igra u velelepnoj dvorani “Stožice” gotovo su rasprodate (devet hiljada kompleta za oba dana je prodato, juče su puštene u prodaju pojedinačne karte), tako da su realni izgledi da ovogodišnji finalni turnir bude i najspektakularniji.

- Ove godine zbog jubileja - desetogodišnjice lige, šampionske prstenove uradili smo sa brilijantom. Sigurni smo da će ga pobjednik nositi sa velikim ponosom. Uostalom, ne zaostaje puno za NBA prstenovima - kazao je direktor lige Roman Lisac.

I to nije jedina kopča sa NBA - skauti iz čak 17 klubova najkvalitetnije lige na svijetu, među kojima je najpoznatiji bivša NBA zvijezda Džo Dumars, uživo će pratiti zbivanja u “Stožicama”. Osim njih, biće tu i Predrag Drobnjak, Aleksandar Đorđević, Miloš Vujanić...

Finalnom turniru prisustvovaće i svi predsjednici nacionalnih saveza, a organizator je posebno naglasio da će doći i bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Za spektakl, koji bi trebalo da bude nalik fajnl-foru Evrolige, zaduženo je oko 140 ljudi.

- Ovo je kruna prethodnih 10 godina. Dokazali smo da je liga potrabna na ovim prostorima - zaključio je Lisac.

Galerija

Bonus video: