Igokea odustala, Budućnost Voli se nada kvalifikacijama za Evroligu?

"Ako dobijemo pozivnicu, razmotrićemo to i odrediti se prema tome da budemo ozbiljni", rekao je za televiziju Vijesti predsjednik podgoričkog kluba, Dragan Bokan
4 komentar(a)
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2013. 22:25h

Iako to pravo nije izborila na terenu, Budućnost Voli bi naredne sezone mogla nastupiti u kvalifikacijama za Evroligu. Naime, najveće iznenađenje prošle sezone u ABA ligi, Igokea odustala je od kvalifikacija za najkvalitetnije klupsko takmičenje, već će naredne sezone nastupa u Evrokupu.

"Prvi razlog je to što, kada bismo se kvalifikovali za takmičenje, ne bismo imali vremena da obezbijedimo uslove koje propisuje Evroliga, a koje mi sada ne ispunjavamo, prije svega kapacitet dvorane. Donijeli smo odluku da nastupimo u Evrokupu i smatramo da je to izuzetno kvalitetno takmičenje koje ne zaostaje mnogo za Evroligom. Proširenje Evrokupa garantuje niz kvalitetnih utakmica koje ćemo igrati u sportskoj dvorani u Laktašima", kaže se između ostalog u saopštenju Igokee.

Igokea, dakle, neće, a kragujevački Radnički nije ni izborio plasman u regionalno takmičenje naredne sezone, a takođe ima problema sa infrastrukturom, pa je podgorički klub, navodno, prvi na listi čekanja...

Ako stigne ponuda iz sjedišta Evrolige, u Budućnosti su spremni da je naozbiljnije razmotre.

"Ako dobijemo pozivnicu, razmotrićemo to i odrediti se prema tome da budemo ozbiljni. Budućnost u kontinuitetu igra Evrokup ili kvalifikacije za Evroligu, tako da ćemo u roku od nekoliko dana, ili 24 časa, odgovoriti da li ćemo prihvatiti eventualnu pozivnicu", rekao je za televiziju Vijesti predsjednik podgoričkog kluba, Dragan Bokan.

Generalni menadžer ABA lige Roman Lisac rekao je da će čelnici Evrolige odlučiti koji će klub zamijeniti Igokeu u najelitnijem evropskom takmičenju.

"Evroliga će to odlučiti, uopšte ne znam da li će to biti predstavnik Jadranske lige", rekao je Lisac agenciji Beta.

Lisac nije mogao više da kaže o tome jer su "u Sloveniji i Hrvatskoj praznici".

Komesar za takmičenje Jadranske lige Josip Bilić kazao je da ne može da komentariše tu odluku dok ne dobije službeni izvještaj, ali je naveo da je mjesto u kvalifikacijama za Evroligu "u ingerenciji ULEB-a".

Budućnost je prošle sezone završila na petom mjestu u ABA ligi, dok je u Evrokupu stigla do četvrtfinala.

Partizan i Zvezda u petom šeširu

Od timova iz ABA lige, direktan plasman u Evroligu su izborili finalisti regionalnog takmičenja, Crvena zvezda i Partizan, koji će na žrijebu za grupnu fazu takmičenja 4. jula u Barseloni biti u petom šeširu, zajedno sa italijanskim Armanijem i poljskim Stelmetom.

U prvom šešisu su Barselona, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, u drugom Makabi, CSKA Moskva, Montepaski Sijena, Anadolu Efes, u trećem Kaha Laboral, Unikaha, Fenerbahče, Žalgiris, u četvrtom Galatasaraj, Lokomotiva Kuban, Budivelnik, Bamberg, te u šestom Bajern Minhen, Nant, Strazbur i ekipa iz kvalifikacija.

Bonus video: