Igor Kokoškov i zvanično selektor Srbije: Jake lične emocije

Kokoškov je preuzeo reprezentaciju Srbije koju je poslije Svjetskog prvenstva u Kini napustio Aleksandar Đorđević
2499 pregleda 1 komentar(a)
Igor Kokoškov, Foto: BRANISLAV BOZIC, BRANISLAV BOZIC
Igor Kokoškov, Foto: BRANISLAV BOZIC, BRANISLAV BOZIC

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije zvanično je Igor Kokoškov, a predsjednik Saveza Predrag Danilović je rekao danas da je izuzetno zadovoljan zbog toga.

"Izuzetno smo zadovoljni što će tako kvalitetan stručnjak i jedan od najboljih srpskih trenera ubuduće biti na klupi reprezentacije Srbije. Igor je najbolje rješenje za predstojeće izazove, jer nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a jasno je da je naš primarni cilj da izborimo plasman na oba takmičenja", rekao je Danilović.

"Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspjesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svjestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima. Ono što mogu sigurno da obećam je da ću sve svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama", preneo je Košarkaški savez Srbije riječi Kokoškova.

Kokoškov je preuzeo reprezentaciju Srbije koju je poslije Svjetskog prvenstva u Kini napustio Aleksandar Đorđević.

On je istakao da je "jaka lična emocija" glavni motiv da prihvati novi posao, kao i želja da se poslije 20 godina rada u NBA i drugim nacionalnim timovima vrati tamo odakle je i počeo.

"U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspješan tim, prije svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima", kazao je Kokoškov.

Srpsku reprezentaciju očekuje febraurski "prozor" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, gdje neće igrati košarkaši iz Evrolige i NBA lige, a Kokoškov će akcenat staviti na one koji budu bili slobodni u tom trenutku.

Kokoškov je zahvalio KSS-u na "ukazanom povjerenju i odlučnosti da sarađuju". Takođe, zahvalio je i Sakramentu na podršci i dozvoli da bude uz nacionalni tim Srbije.

Кokoškov je jedini neamerički trener koji je bio prvi trener jedne NBA ekipe u istoriji.

Bio je pomoćnik selektora Željka Obradovića 2004. i 2005. godine, a između ostalog je vodio reprezentacije Gruzije i Slovenije, sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo.

Bonus video: