Istorija sudara Budućnosti i Cedevite: Od tragedije do istorijskog finala

Veliko rivalstvo - podsjećanje na prethodna dva polufinala ABA lige između Budućnosti i Cedevite: eliminaciju 2015 (2:3) i prošlogodišnje slavlje (2:1 u pobjedama)
6822 pregleda 4 komentar(a)
Slavlje igrača i navijača nakon prošlogodišnjeg plasmana u finale plej-ofa ABA lige, Foto: Filip Roganović
Slavlje igrača i navijača nakon prošlogodišnjeg plasmana u finale plej-ofa ABA lige, Foto: Filip Roganović

Za navijače košarkaša Budućnosti su najatraktivniji sudari sa Partizanom i Crvenom zvezdom i obračuni sa „grobarima” i „delijama”, ali je posljednjih sezona najveći rival kluba iz Njegoševog parka, ipak, Cedevita. Podgoričani i Zagrepčani su vodili epske bitke u polufinalima ABA lige 2015. i prošle godine, a pobjednika su rješavale majstorice.Tada mladi, 32-godišnji stručnjak Igor Jovović je bio na pragu sanjanog finala plej-ofa regionalnog takmičenja, jer je njegova Budućnost u „Morači” sa dva bacanja Borisa Savovića dvije sekunde prije kraja 14. aprila pobijedila 82:81, a noć kasnije došla do 2:0 - opet je blistao Savović sa 22 poena, Suad Šehović je ubacio 14, uključujući i ključnu trojku u pobjedi 81:76.

Serija se preselila u Zagreb, a Jasmin Repeša, koji je tada bio na klupi Cedevite, pronašao rješenje za „plave”, koji su u Domu sportova 18. i 19. aprila izgubili 85:57, odnosno 88:85.

3 puta je Budućnost pobijedila Cedevitu u 15 mečeva u Zagrebu. U ABA ligi je oba trijumfa upisala 2016. godine - 10. januara je bilo 81:57, a 29. septembra 80:70. „Plavi” su u glavnom gradu Hrvatske, zanimljivo, slavili takođe 10. januara 2018. u Top 16 fazi Evrokupa (78:75)

Četvrti meč finala donio je i poznati sukob Repeše i Gavrila Pajovića, a sportski direktor Budućnosti je zaradio meč suspenzije zbog „neprimjerenog ponašanja prema sudiji”.

Znalo se da će majstorica biti vatrena, jer je bio ulog ogroman - tada je ulazak u finale donosio plasman u Evroligu, u koju je najveći crnogorski klub mogao da se vrati nakon 13 godina. Cedevita je od sredine 2. četvrtine stalno vodila, a domaći su propustili mnogo prilika da preokrenu, posljednju 27 sekundi prije kraja, kada je Bojan Subotić promašio trojku pri rezultatu 66:68. Flan Pilepić je sa linije penala postavio konačnih 70:66. Cedevita je tako drugi put zaredom, a treći ukupno, stigla do finala. U njemu, međutim, nije mogla protiv Crvene zvezde i Dejana Radonjića (1:3).

Ti dueli su bili prekretnica u istoriji međusobnih mečeva Podgoričana i Zagrepčana, jer je Budućnost od tada upisala devet pobjeda u 14 utakmica i smanjila zaostatak na 16:15.

2 finala ABA lige je izgubio Jasmin Repeša, oba kao trener Cedevite. Prvo 2014. baš od sadašnjeg šefa stručnog Cedevite, Slavena Rimca, koji je sa Cibonom šokirao sve na fajnl-foru u Beogradu pobjedama nad Crvenom zvezdom (75:70) i objektivno kvalitetnijim gradskim rivalom (72:59). Godinu kasnije, Crvena zvezda je bila jača od Repešinog tima i slavila 3:1 u pobjedama

Najvažnije pobjede je upisala lani za plasman u Top 16 fazu Evrokupa (78:75 i 84:52), kao i u polufinalu plej-ofa ABA lige. Opet je bilo dramatično, i opet je prvi meč riješen nakon velike drame. Pri rezultatu 79:83, Nemanja Gordić je 45 sekundi prije kraja pogodio trojku, a onda ga je 25 sekundi kasnije blokirao Vil Čeri. Košarkaš iz BiH je odmah faulirao Amerikanca, koji je promašio oba bacanja nakon svih sedam pogođenih, a onda i 2,8 sekundi prije kraja naivno faulirao Gordića. Plejmejker „plavih” nije propustio drugu priliku da riješi meč, jer je klubu za koji je igrao prethodno polufinale 2015. godine dao dva bacanja i postavio konačnih 84:83.

Sedam dana kasnije je bilo 82:75 u Zagrebu, pa je opet sve rješavano u majstorici u grotlu „Morače”. Budućnost je od finiša 1. četvrtine jurila rivala, imala i dvocifren minus, ali je u finišu treće i u posljednjem kvartalu na krilima Petra Popovića i Kajla Lendrija serijom 27:4 stigla do 67:50. Na kraju je bilo 72:57, Budućnost je prvi put ušla u finale ABA lige i kasnije u epskim duelima sa Crvenom zvezdom prvi put osvojila ABA ligu.

Da bi to ponovila, vjerovatno će morati da preskoči iste rivale, s tim da sada ni u polufinalu neće imati prednost domaćeg terena...

Bonus video: