Iz teških uslova stvaraju se najbolje sudije

347 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Belošević, Foto: Velibor Gašanović
Ilija Belošević, Foto: Velibor Gašanović
Ažurirano: 07.10.2015. 20:46h

Ilija Belošević je jedan od najboljih košarkaških sudija na planeti, po mnogima i najbolji.

"Nikad za sebe to nisam rekao. Neka to drugi kažu. Mnogo je dobrih sudija u Evropi, a posebno na našem podneblju. Zemlje bivše Jugoslavije dale su mnogo vrhunskih trenera, košarkaša i sudija", kaže za "Vijesti" Belošević.

Njegov sudijski CV je impresivan. Od 1997. prisutan je na međunarodnim parketima, sudio na svim velikim takmičenjima, često odlučujuće i najteže utakmice. Tako je bilo i nedavno, kada je 43-godišnji Beograđanin sudio finale Evropskog prvenstva između Španije i Litvanije. Nije imao težak posao, Španci su dominirali, ali finale i mečevi na Eurobasketu bili su nezaboravni...

"Zaista je bilo specifično što se igralo na fudbalskom stadionu. Ja sam već imao takvo iskustvo, 2002. godine u Indijanapolisu. Sada sam se podsjetio kakav je osjećaj. Neki su se žalili da im je bilo hladno, ali zaista je sve bilo perfektno", istakao je Belošević.

Proteklih 20 godina na prostorima bivše Jugoslavije posao košarkaškog, kao, uostalom, i svih sudija, bio je prilično stresan. Ogromni pritisci sa tribina, na terenu i oko njega. Kako je bilo boriti se sa tim?

"Teško. Iz takvih mečeva, takvih situacija, kontakata sa ljudima različitih profila stvaraju se vrhunske sudije. Zbog toga su arbitri sa naših prostora sigurno među najboljima u poslu kojim se bave".

Tokom karijere bio je na parketu sa najvećim zvijezdama svjetske košarke. Prvo veliko finale sudio je prije 12 godina, na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, takođe između Litvanije i Španije. Nije lako suditi najboljima. Da li su velike zvijezde „razmažene“?

"Znaju da budu. Uvijek žele da imaju neki kredit kod sudija, neki put traže i više nego što im pripada. Mi smo tu da se odupremo, da radimo po pravilima", ističe Belošević.

Kaže da voli da sudi mečeve „na jednu loptu“. Takve utakmice traže od sudija da izvuku najbolje iz sebe...

"Prema nekim analizama, na jednom košarkaškom meču ima između 750 i 800 sudijskih odluka. Vrhunske sudije su one čiji je procenat dobrih odluka 90 odsto. Tih 10 odsto grešaka dešavaju se svakome, ali je jako važno da se ne dogode pri kraju meča", priča Belošević.

Najbolje se osjeća kada je pored njega Đanluiđi Lamonika, sa kojim je sudio i to prvo finale 2003. godine, ali kaže da se osjeća komotno i kada je u timu sa arbitrima iz eks-Jugoslavije.

"Crna Gora ima odličnu generaciju sudija - Dragojevića, Koljenšića, Vojinovića, Rutešića. Na Eurobasketu sada su bili Dragojević i Koljenšić. Oni ne samo da su dobre sudije, nego su i dobri momci", zaključio je Belošević.

Bonus video: