Izrael se prošetao "Moračom"

Prosto je nevjerovatno kako je naša selekcija dozvolila rivalu da od minus dva (32:30), stigne do plus 12 (46:34) za svega pet i po minuta, čime je i definitivno stavljena tačka na utakmicu.
105 pregleda 74 komentar(a)
Crna Gora - Izrael, košarka, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Izrael, košarka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2014. 21:11h

Još jedna katastrofalna igra košarkaša Crne Gore na svom terenu i još jedan vruć šamar pred finiš kvalifikacija za EP 2015. godine.

Poslije Holandije, bodove iz Podgorice odnio je Izrael, koji je tako prekinuo loš niz protiv naše selekcije.

U većem dijelu prvog poluvremena odbrana „crvenih” je bila dobra, što im je davalo nadu da se može stići do trijumfa.

Međutim, pad u igri u samoj završnici druge dionice i na početku nastavka odredili su dalji tok meča.

Izraelci su znalački kažnjavali sve greške u igri Crne Gore, odlijepili se na dvocifrenu prednost i više povratka za našu selekciju nije bilo.

Gal Mekel, plej gostiju, radio je šta je htio, meč je završio sa 14 poena, 11 skokova i 11 asistencija i bio je jedan od najzaslužnijih za trijumf svoje selekcije, kojoj su širom otvorena vrata plasmana na još jedno veliko takmičenje.

“Žao mi je što nismo uspjeli da protiv Izraela poništimo kiks protiv Holandije i da se vratimo na pravi put. I dalje imamo šansi, ali moramo da dobijemo preostale dvije utakmice”, rekao je nakon meča Miloš Borisov.

Bez ideje u napadu, sve se svodilo za šut za tri poena ili na individualne akcije i šut iz teških situacija preko ruke.

Sa druge strane, ekipa Ezera Edelštejna je igrala mirno, sigurno u napadu uz dirigentsku palicu Mekela.

Prosto je nevjerovatno kako je naša selekcija dozvolila rivalu da od minus dva (32:30), stigne do plus 12 (46:34) za svega pet i po minuta, čime je i definitivno stavljena tačka na utakmicu.

Koliko su „crveni” bili nemoćni pokazuje i podatak da su za tri poena šutirali svega 21 odsto (24-5), dok je ukupan šut iz igre bio skormnih 42 odsto.

Izrael je bio daleko bolji, od 58 upućenih šuteva na našem košu ubacio je 32 (55 odsto), a od devet trojki pogodio je četiri.

“Veoma teška utakmica protiv Crne Gore, koju veoma respektujemo. Bili smo motivisani da se revanširamo za poraz na Kipru. Znali smo da će biti teško, ali smo odigrali dobro i stigli do velike pobjede”, istakao je Mekel, koji je sam imao asistencija koliko čitava naša selekcija.

I pored novog neuspjeha, drugog u nizu, Crna Gora i dalje ima šansi da se nađe na EP, ali ne zavisi sve od nas.

Potrebno je da u narednom kolu Izrael dobije kući Holandiju, a potom da „crveni” slave protiv “lala” u posljednjem meču kvalifikacije, te da Rusija ne dobije Italiju u gostima kako Crna Gora ne bi bila najgora drugoplasirana selekcija.

Iako je ulaz bio besplatan, atmosfera je bila praktično pozorišna.

Dio navijača je na početku intoniranja izraelske himne zviždao, dok je ostatak dvorane aplaudirao.

Ista grupica koja je zviždala himni istakla je zastavu Palestine, ali je obezbjeđenje odmah reagovao i oduzelo im je. I tokom meča bilo je skandiranja: Palestina, Palestina...

U dvorani su bile velike mjere obezbježenja, kao i uvijek kada igra Izrael, a u salu nijesu mogle da se unesu ni „grickalice”...

Crna Gora - Izrael 65:80 (20:20, 12:17, 19:24, 14:19)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 4.000. Sudije: Lamonika (Italija), Buzlto (Španija), Anastopulos (Grčka).

Crna Gora: Mihailović 3 (3-1), Su. Šehović 9, Dragičević 19 (4-3), Se. Šehović 7 (3-2), Golubović 2, Ročesti 13, Radović 2, Đurišić, Maraš, Popović 2, Ivanović, Borisov 8.

Izrael: Hanoči, Nisim, Limonad 5, Mekel 14 (4-3), Elijahu 6, Kaspi 17 (8-5), Pnini 12 (4-3), Kadir 8, Halperin 3, Grin 3 (1-1), Fišer 12, Jivzovi.

Bonus video: