Jugenbrand: Pravim sudijski drim tim

Jedan od predavača na Internacionalnoj sudijskoj klinici bio je, po mnogima, nekada najbolji arbitar na planeti Karl Jugenbrand
308 pregleda 3 komentar(a)
Karl Jugenbrand, Foto: Sudije.me
Karl Jugenbrand, Foto: Sudije.me
Ažurirano: 04.09.2016. 20:23h

Bar je protekla tri dana bio domaćin druge Internacionalne sudijske klinike, u organizaciji Udruženja košarkaških sudija Crne Gore.

Jedan od predavača bio je, po mnogima, nekada najbolji arbitar na planeti Karl Jugenbrand. Hladan, autoritativan, profesionalan - takav je bio na parketu 52-godišnji Finac, koji je sada u drugačijoj, ali ne manje važnoj ulozi. Ogromno iskustvo sa terena prenosi za katedrom kao prvi čovjek Fibe zadužen za suđenje.

"Kada sam bio sudija mislio sam samo na utakmicu. Na terenu je moralo da bude sve u redu. Sada je to drugačije, jer kada ste na čelu neke organizacije, u ovom slučaju sudijske, onda morate da mislite o svemu. Odgovornost je velika. Moj cilj je da napravim „drim tim“ najboljih sudija, koji će da prenose znanje kolegama širom svijeta. Već smo napravili neke rezultate u tom procesu, koji nastavljamo", kazao je Jugenbrand za „Vijesti“.

O organizaciji košarkaške klinike u Baru Jugenbrand je imao samo riječi hvale.

"Već nakon dolaska u Bar vidio sam da je sve pripremljeno i održano na izuzetan način. Drago mi je što sam bio gost Udruženja košarkaških sudija Crne Gore", istakao je Jugenbrand i nastavio:

"Sve te prateće aktivnosti su vrlo značajne za razvoj sudijske struke. Dakle, sve sudijske klinike, fizički testovi, pravila, sve se to radi za ono što će biti primijenjeno na terenu".

Od svoje 21. godine, Jugenbrand sudi na velikim takmičenjima.

Pored elitnih klupskih, djelio je pravdu na Eurobasketu, Mundobasketu, Olimpijskim igrama, sudio velikim košarkaškim asovima, iako on to vidi drugačije.

"Na parketu nisam gledao imena, već samo brojeve 5, 6 ili 7. Svi igrači za mene su bili podjednako važni. Sudio sam kako pravila zahtijevaju", zaključio je Jugenbrand, koji je uz Gorana Radonjića (direktora sudijske francuske federacije i FIBA instruktora) te arbitara Ilije Beloševića i Sretena Radovića, prethodna tri dana prenosio znanje i iskustva kolegama.

Sudije u Riju položile test

Prvi čovjek sudijske organizacije kaže da je suđenje na tek završenim Olimpijskim igrama u Riju bilo na visokom na nivou.

"Izazov je bio veliki. Imali smo samo dva mjeseca da sve pripremimo kako treba. Naš tim uradio je dobar posao. Nivo suđenja u Riju je bio apsolutno zadovoljavajući. To pokazuju reakacije trenera i igrača u najvećem broju utakmica", kazao je Jugenbrand.

Arbitri sa ex-YU prostora su veliki profesionalci

Nije tajna da je na prostorima bivše Jugoslavije najviše sportskih radosti donijela upravo košarka. Uspjehe klubova i reprezentacije pratio je i uspon sudijske struke.

"Sa prostora Balkana su uvijek stizali dobri košarkaši i sudije. Nisam imao nikakvih primjedbi na suđenje kolega sa ovih prostora. Uvijek su imali ozbiljan pristup, veliki su profesionalci. Po meni su možda nekad bili i previše ozbiljni. Mislim da će i u budućnosti ovi prostori dati dosta dobrih sudija", kaže Jugenbrand.

Bonus video: