Kadija: Treniram grupu izuzetno dobrih momaka

Trener košarkaša Lovćena za “Vijesti” govori o najprijatnijem iznenađenju dosadašnjeg toka ABA2 lige
66 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Kadija, Foto: Druga.aba-liga.com
Miodrag Kadija, Foto: Druga.aba-liga.com
Ažurirano: 24.11.2018. 14:41h

”U ovoj kultnoj dvorani, pred ljudima koji se i te kako razumiju u košarku, i to protiv trostrukog evropskog prvaka, obaveza svake ekipe je da pruži sve od sebe. Mislim da smo mi to uradili”, nakon utakmice u Splitu u kojoj je njegov tim slavio sa 78:71 kazao je na konferenciji za novinare trener košarkaša Lovćena Miodrag Kadija.

Osim što su naišle na aklamativno odobravanje predstavnika domaćih medija, Kadijine riječi pogodile su u centar - protiv izuzetno talentovanog tima, koji iza sebe ima tradiciju pred kojom se valja pokloniti, Cetinjani su se isprsili na Gripama, vodili svih 40 minuta i rutinski ga završili, iako su nastupili bez reprezentativca Alekse Popovića, koji nije igrao zbog povrede koljena.

"Današnji Split, naravno, nema ni približan kvalitet kao nekadašnja Jugoplastika, ali to je klub sa tradicijom koje se svi rado sjećamo. A najljepše je pobijediti u dvorani gdje su se osvajali evropski trofeji. Sadašnji Split ima dvostruko veći budžet od nas, u taj meč smo domaćina doživljavali kao apsolutnog favorita, ali smo ih iznenadili, što je veliki plus za nas. Split je izuzetno kvalitetna ekipa za taj rang takmičenja i vjerujem da imaju velike šanse da budu među četiri najbolje ekipe. Zato nam i prija ta pobjeda", kaže za “Vijesti” Kadija.

Iako su uknjižili prvi trijumf u gostima u ABA 2 ligi, Kadijini puleni pokazali su da im je praktično svejedno gdje igraju - protiv najboljih ekipa u ligi (Primorske, te MZT-a u produžetku) gubili su u završnicama za infarkt, a onda nanizali tri pobjede zaredom, došli do diobe 4. mjesta sa Splitom (pet pobjeda, četiri poraza) i postali najprijatnije iznenađenje lige.

"Ovo je, objektivno, iznad očekivanja, svima nam prijaju tri uzastopne pobjede. Dva poraza smo doživjeli u Skoplju i Kopru, gdje smo, možda, imali i dobijene utakmice, u mečevima koji su bili na jednu loptu, a imali smo i posljednje napade za pobjedu. Moramo biti zadovoljni, imam grupu izuzetno dobrih momaka, dobro treniramo i igrači zaslužuju čestitke za sve što su napravili u kratkom periodu", ističe Kadija.

Cetinjani su kasno kompletirali ekipu, u pripremnom periodu su stigli da odigraju tek jednu kontrolnu utakmicu, pa zato i ne čudi što su tek prije nekoliko kola došli do željene forme i ritma.

"Mislim da je nezabilježeno da neko počne ligu sa samo jednom kontrolnom utakmicom. Liga bi za nas trebala tek sada da počne, jer bismo, da je sve bilo na vrijeme, u pripremnom periodu odigrali barem 10-ak kontrolnih utakmica, koliko ih imamo sada, ali sa mečevima u ABA 2 ligi. Objektivno, mi smo kroz takmičarske utakmice morali da ispravljamo nedostatke, a prije mečeva smo morali i taktiku da radimo. Sve to je trebalo odraditi kroz prijateljske mečeve, pa nam je u ovom periodu oduzimalo dragocjeno vrijeme. Ali, to je iza nas, ne želimo da se vraćamo unazad, jer je u sportu najvažnije što će biti danas ili sjutra. Nadam se da možemo da zadržimo neki dobar niz i ubuduće. Najvažnije je da dobro treniramo i da iz toga tražimo dobru igru".

Idemo korak po korak

Kadija ističe da nije razmišljao o nekim većim planovima za ovu sezonu, niti je to, kako kaže, ekipi potrebno u ovom trenutku.

"Nama je bio plan da opstanemo u ABA2 ligi, i da što bolje igramo domaću ligu, i zasada to ide dobro. Mislim da je najvažnije da svaku utakmicu doživljavamo kao najznačajniju i da idemo korak po korak. A dokle ćemo dogurati, ne znam, jer je svaka naredna utakmica priča za sebe", zaključio je Kadija.

8 pobjeda su upisali košarkaši Lovćena u dosadašnjem toku sezone. Pored pet trijumfa u ABA2 ligi (Rogaška, Borac, Helios, Zrinjski, Split), Cetinjani su uknjižili i sve tri pobjede u Erste ligi, protiv Sutjeske, Primorja i Danilovgrada

Bonus video: