KK Budućnost Voli: Tražićemo da se finale poništi, o rasizmu i nacionalizmu obavijestićemo Evroligu

"Snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice plej ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Budućnost Voli , nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice", stoji u saopštenju
18730 pregleda 225 komentar(a)
Navijači Crvene zvezde kraj terena, Foto: BRANISLAV BOZIĆ
Navijači Crvene zvezde kraj terena, Foto: BRANISLAV BOZIĆ
Ažurirano: 23.04.2019. 22:55h

KK Budućnost Voli tražiće od Skupštine ABA lige da se finalna serija - poništi, saopštio je podgorički klub nakon vanredne sjednice Upravnog odbora.

"Snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice plej ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost Voli , nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice.

KK „Budućnost VOLI“ će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA čige sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi", navodi se u saopštenju.

Saopštemo je da će biti i "upućen zahtjev da se u preiodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i dijelić onoga što je KK Crvena zvezda MTS na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK Budućnost VOLI. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbjednosti"

Klub će se obratiti i Evroligi.

"Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Evroligu", stoji u saopštenju, u kome se zaključuje da je "jedini cilj ovakvog postupanja da se košarkaška ABA liga kao regionalno takmičenja sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige".

Klub je odgovorio na pitanje zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?

"U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u 'Pioniru', jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo na teren i ne odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena Zvezda MTS i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna.

Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici.

Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sljedećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobjednikom, a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsjednik ABA Llige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena zvezda MTS i da su oni, jednako kao i naši igrači i stručni štab, bili uplašeni za svoju bezbjednost.

U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači bezbjedno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih dogadjaja u hali Pionir' i ugrozio njihovu bezbjednost .

Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu", navodi se u saopštenju.

Ranije danas, KK Crvena zvezda je u saopštenju navela da "moralni čistunci pokušavaju da umanje uspjeh", te da će "otkriti sve o organizovanom napadu u Podgorici i provokacijama u Beogradu".

Bonus video: