Konačno - finale!

Tim Aleksandra Džikića je u majstorici, u „Morači” koja je bila puna i bučna kao onih zlatnih godina na prelazu između dva milenijuma, na junačko srce dobio velikog rivala (72:57) i ostvario jedan od najvećih uspjeha u klupskoj istoriji
58 pregleda 7 komentar(a)
Budućnost cedevita, Foto: Filip Roganović
Budućnost cedevita, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.04.2018. 20:29h

Prokletstvo polufinala je prekinuto, san je konačno postao java - košarkaši Budućnost Volija su prvi put u finalu ABA lige!!!

U osmom pokušaju, najtrofejniji crnogorski klub je konačno upisao tu toliko željenu pobjedu, i to protiv svoje „crne beštije” Cedevite.

Tim Aleksandra Džikića je u majstorici, u „Morači” koja je bila puna i bučna kao onih zlatnih godina na prelazu između dva milenijuma, na junačko srce dobio velikog rivala (72:57) i ostvario jedan od najvećih uspjeha u klupskoj istoriji.

Junaka je puno, ali dva moraju da se izdvoje - Kajl Lendri, jer je igrao na svoju odgovornost i dao neke ključne koševe, i Petar Popović, dječak sa Cetinja koji je sinoć postao pravi igrač!

Igrao je odbranu, bukvalno se tukao sa Vilom Čerijem, a onda je za sve nagrađen u posljednjoj četvrtini - prvo je iz kontre na startu tog kvartala donio prvu prednost svom timu poslije 24 minuta, potom skokom u napadu omogućio Lendriju da povisi na 49:46, a onda srećno dao trojku, uz pomoć table, pet i po minuta prije kraja za 57:48.

Tada je bilo jasno da je Budućnost zadala konačan udarac rivalu pred 6.000 fanatičnih navijača.

Dugo se pričalo o Vilu Čeriju i Demetrisu Nikolsu, o načinu na koji da se zaustave, i to je u prvom poluvremenu odrađeno sjajno - Čeri je dao samo trojku na startu 2. četvrtine, i to veoma srećnu (lopta se odbila od table), dok je šampion Evrope sa CSKA iz 2016. godine upisao samo dva poena.

Nažalost, sve dobro što je radila u odbrani, Budućnost bi brzo upropastila u napadu. Nekoliko puta nije ni uputila šut do isteka 24 sekunde, dosta puta je to uradila pred samu sirenu, a sa 10 izgubljenih lopti je omogućila gostima lake koševe iz kontri.

Upravo ta smušenost „plavih” pod protivničkim košem je bila „krivac” za seriju Cedevitu - kao i sedam dana ranije u Zagrebu, prvak Hrvatske je u finišu prve i početkom druge četvrtine dominirao i sa 13 vezanih poena preokrenuo na 22:11.

Srećom, ovog puta su Podgoričani kraće „spavali” (u Zagrebu primili 22 koša bez odgovora), a probudio ih je Zoran Nikolić - Nikšićanin je na svoj 22. rođendan prvo dao jedno od dva bacanja, potom „nalijepio” rampu Džananu Musi, a onda i zakucao za 14:22.

Nakon kratkotrajnog „hlađenja” na klupi, u igru se vratio Kajl Gibson i trojkom i asistencijom za imenjaka Lendrija omogućio da Budućnost na tri minuta do velikog odmora stigne na minus tri (23:26).

Na poluvremenu je bilo 28:32, a bilo je jasno da neko mora da proradi - Gordić na jednoj (svega poen) ili Nikols i Čeri na drugoj strani. Filip Barović, koji se neočekivano pojavio u sastavu, smanjio je u prvom napadu nastavka na 30:32, ali je Cedevita opet otišla na plus osam (38:30).

“Plavi” su uhvatili priključak, a onda se Gordić iskupio za promašaje i za 4,2 sekunde prešao gotovo cijeli teren i uz zvuk sirene za kraj 3. četvrtine smanjio na 45:46.

To je podiglo samopouzdanje Džikićevim momcima, koji su u posljednjih 10 minuta „pojeli” igrače kluba protiv kojeg je Budućnost propustila tri meč-lopte za finale 2015. i jednu ove godine.

Fešta sa navijačima koji su konačno nosili tim i kada je bilo najteže je mogla da počne...

Ostalo je samo da se vidi ko će biti rival u finalu - Crvena zvezda ili Mornar.

Ako slave Beograđani, prva utakmica bi se igrala u ponedjeljak, 9. aprila u "Pioniru", druga dan kasnije na istom mjestu, treća i četvrta u četvrtak i petak u "Morači", a eventualna majstorica u nedjelju, 15. aprila u glavnom gradu Srbije.

U slučaju da Barani prirede senzaciju, prednost domaćeg terena bi imali Podgoričani, a termini bi bili isti...

BUDUĆNOST VOLI - CEDEVITA 72:57 (11:17, 17:15, 17:14, 27:11)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 6.000. Sudije: Belošević (Srbija), Boltauzer, Pukl (Slovenija).

Budućnost Voli: Ivanović 13 (2-2), SU. ŠEHOVIĆ 6 (6-6), DOLMEN 8 (1-1), Barović 2, Se. Šehović, GORDIĆ 9 (7-4), Ilić, Z. NIKOLIĆ 3 (2-1), GIBSON 6, Popović 14, Lendri 11, D. Nikolić.

Cedevita: UKIĆ 12, KRUŠLIN 8, Perković, Džonson 4, NIKOLS 7 (2-2), Slavica, Žganec, Musa 4, Čeri 7 (1-0), MARKOTA 4 (2-2), Ramljak 2, STIPANOVIĆ 9 (3-1).

Bonus video: