Korak ka finalu ili uvod u paniku

Odgovor na pitanje da li tim Jasmina Repeše može da izbori novi nastup u Evroligi biće mnogo jasniji nakon večerašnjeg obračuna u Košarkaškom centru „Dražen Petrović”
5212 pregleda 8 komentar(a)
Suad Šehović na utakmici sa Cedevitom u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Suad Šehović na utakmici sa Cedevitom u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U Zagrebu večeras (19 časova) košarkaši Budućnost Volija protiv Cedevite igraju prvi meč polufinala ABA lige, a bolje najave od riječi Suada Šehovića nema:

- Došao je dio sezone za koji smo se borili, igrali i spremali. Ovo su najvažnije utakmice, u kojima moramo da budemo najbolji, jer će odlučiti da li je sezona uspješna ili ne. Sve što je najveći crnogorski klub uradio tokom takmičarske godine u kojoj se vratio u Evroligu, ogromna ulaganja u dvoranu i tim, biće na velikom testu krajem ovog mjeseca i početkom aprila. Budućnost, koliko god prebacivala ulogu favorita na druge, ima dovoljno dobar tim da odbrani šampionsko prstenje i gubitak titule bi bio neuspjeh, bez obzira na činjenicu da „plavi” u plej-of ulaze sa 3. pozicije.

A odgovor na pitanje da li tim Jasmina Repeše može da izbori novi nastup u Evroligi biće mnogo jasniji nakon večerašnjeg obračuna u Košarkaškom centru „Dražen Petrović”.

- Idemo meč po meč. Spremni smo za duel u Zagrebu i najvažnije je da smo svi zdravi - naglasio je kapiten Podgoričana.

Budućnost je ove sezone razočarala u Zagrebu. Od Cedevite je izgubila 63:58, iako je u posljednjoj četvrtini imala 14 poena prednosti, a doživjela je i šokantan poraz od Cibone (83:77), koji je, uz onaj od Krke, presudio bivšem treneru Aleksandru Džikiću.

Podgoričani su mogli da preuzmu 2. mjesto Cedeviti, ali su u „Morači” jedva pobijedili 80:78 i ostali bez željenih plus šest.

- Dobro se poznajemo, igrali smo dva meča i nijanse će odlučiti. Pobijediće ko bude koncentrisaniji, borbeniji i bude imao veću želju - naglasio je Šehović.

Protiv Cedevite je jasan recept za pobjedu - zaustaviti možda i najboljeg igrača lige, Džejkoba Pulena, kao i iskusnog plejmejkera Džastina Kobsa.

- Zagrepčani imaju dva igrača sa 20-ak poena u rukama, ali smo se za sve to spremili. Branićemo ih zajedno, nećemo ostaviti igrače da ih sami čuvaju. Bićemo povezani i u odbrani i u napadu - obećao je kapiten.

Od posljednjeg duela sa Cedevitom je prošlo preko dva mjeseca, a Šehović uvjerava da je njegov tim sada bolji nego tada.

- Dosta je utakmica prošlo od našeg duela u „Morači”, na kojima smo pokazali da možemo dosta bolje nego tada. Napredovali smo i odbrambeno i napadački, to ćemo sprovesti na parket i vjerujem da će to biti dovoljno za pobjedu.

Repešin tim je prošle sedmice doživio sedmi i osmi uzastopni poraz u Evroligi, ali je ostavio dobar utisak protiv Fenerbahčea, a razočarao u duelu sa Anadolu Efesom.

- Trideset pet minuta sa Fenerbahčeom je pokazatelj da možemo mnogo, da imamo to u sebi i da bi trebalo da nastavimo da gradimo igru. Bilo je dobrih momenata i na utakmici sa Efesom, kao i onih u kojima smo „klizali”. Potrebno je izvući ono dobro iz tih utakmica i prenijeti na ove koje su najvažnije.

Budućnost ove sezone nije upisala nijednu pobjedu u gostima nad boljim timovima ili protiv ravnopravnih rivala. Meč u dvorani koja nosi ime možda i najboljeg košarkaša svih vremena sa ovih prostor je prava prilika da se probije led, jer je publika u Zagrebu pozorišna.

- Činjenica je da od četiri učesnika polufinala najslabiju atmosferu ima Cedevita i da smo mogli da biramo na koji gostujući teren da idemo, to bi bio Zagreb. Ali, nećemo razmišljati o tome, već o našoj igri. Ako budemo na nivou i pokažemo ono što možemo, mislim da pobjeda neće doći u pitanje - istakao je Šehović.

Na pitanje da li ima pritiska, 32-godišnji Bjelopoljac iskreno odgovara:

- Sigurno da ima. Počinje polufinale ABA lige, veliki je ulog, ali se nadam da ćemo taj pritisak pretvoriti u pozitivnu stvar i da će rezultirati našom dobrom igrom.

Rimac: Kući je puno lakše

Slaven Rimac i Jasmin Repeša su nekada bili sjajan tandem, jer su kao igrač i trener zajedno osvojili po dvije šampionske titule u Hrvatskoj sa Cibonom (1996. i 1997) i u Turskoj sa Tofašom (1999. i 2000). Samo jednom u te četiri sezone nisu uzeli duplu krunu, ali je učenik porazio učitelja kada je postao trener, jer je Rimac sa Cibonom 2014. osvojio ABA ligu protiv Repešine Cedevite.

Sadašnji trener Budućnosti se osvetio u prvenstvu i Kupu Hrvatske, pokušaće i da sada nadmudri 44-godišnjeg Zagrepčanina, ali mu to neće biti nimalo lako.

- Za prednost domaćeg terena smo se i tukli i borili cijele godine. Ova ekipa nema strah na gostovanjima, ali je puno lakše kada igraš kod kuće i imaš podršku, a ne da moraš da napraviš brejk pred pet-šest hiljada protivničkih navijača - rekao je Rimac, drugi hrvatski trener koji je osvojio ABA ligu, uz Danijela Jusupa (2003, Zadar).

Osim Amerikanaca Džejkoba Pulena i Džastina Kobsa, snaga Cedevite je i centar reprezentacije BiH, Andrija Stipanović.

- Prošle godine smo ispali od Budućnosti, a polufinale je moglo da ode na obje strane. I sad očekujem tešku seriju, ali nadam se da ćemo sada slaviti mi - rekao je 32-godišnjak, čiji je prosjek 10 poena, 6,1 skok i 1,9 asistencija.

Bonus video: