Košarkaši Reala deveti put šampioni Evrope - Vijesti.me
EVROLIGA

Košarkaši Reala deveti put šampioni Evrope

U finalu završnog turnira u svom gradu, "merengesi" su savladali Olimpijakos sa 78:59 i tako osvojili titulu koju su čekali tačno 20 godina

Nakon dva vezana izgubljena finala, košarkaši Real Madrida su konačno prigrabili deveti trofej šampiona Evrope u klupskoj istoriji.

U finalu završnog turnira u svom gradu, "merengesi" su savladali Olimpijakos sa 78:59 i tako osvojili titulu koju su čekali tačno 20 godina.

I tada, u Saragosi, rival u finalu je bio Olimpijakos, koji je savladan sa 73:61.

Heroj pobjede bio je Džejsi Kerol. Američki bek je nakon serije 12:0, kojom je Olimpijakos preokrenuo na 41:40, vratio samopouzdanje saigračima sa 11 vezanih poena, a njegov tim je ponovo stekao osjetljivu prednost (51:44).

Tim iz Pireja nije više imao ni snage ni rješenja za sjajnu odbranu pulena Pabla Lasa, trenera koji je konačno sa sebe skinuo epitet gubitnika.

Kerol je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 16 poena, Andres Nosioni i Serhio Ljulj su dodali po 12, a Serhio Rodriges 11.

Grke je predvodio Met Lojeski sa 17 koševa, a dvocifren učinak su imali i Jorgos Pridezis (11), Kostas Slukas i Otelo Hanter (po 10).

Vasilis Spanulis je upisao svega tri pogotka, jer su ga Madriđani savršeno udvajali.

Ispunilo se Lasovo predviđanje da će titulu osvojiti tim koji bude imao prevlast u skoku, jer su njegovi igrači uhvatili 40 lopti, 15 više od rivala. Uzgred, Olimpijakos je promašio čak 14 od 26 bacanja.