Košarkaški rat Kine i Amerike zbog Hong Konga: Jedan tvit i jedna rečenica pokrenuli lavinu

Kada je generalni menadžer Hjustona Deril Mori na svom Tviter profilu postavio sliku sa natpisom "Bori se za slobodu. Stani uz Hong Kong" vjerovatno nije mogao ni da pretpostavi šta će da se dogodi
5347 pregleda 5 komentar(a)
Radnici sklanjaju poster kojim se najavljuje meč Lejkersa i Bruklina, Foto: Reuters
Radnici sklanjaju poster kojim se najavljuje meč Lejkersa i Bruklina, Foto: Reuters

Počela je NBA predsezona, uskoro kreće i sezona, ali se u američkoj javnosti sada ne priča o igri, već o košarkaško-političkim odnosima između Amerike i Kine.

Kineske vlasti zabranile su prenose utakmica, a najavile da će zabraniti i odigravanje utakmice između Lejkersa i Bruklina, koja je zakazana za četvrtak u Šangaju.

Razlog – jedan tvit čelnika Hjustona i jedna rečenica komesara NBA lige.

Kada je generalni menadžer Hjustona Deril Mori na svom Tviter profilu postavio sliku sa natpisom "Bori se za slobodu. Stani uz Hong Kong" vjerovatno nije mogao ni da pretpostavi šta će da se dogodi.

Njegova poruka podrške demonstrantima, koji mjesecima protestuju protiv politike zvaničnog Pekinga, brzo je obrisana, ali lavina je krenula.

Uzalud je bilo izvinjenje predsjednika Hjustona, koji je jedna od najpopularnijih NBA franšiza u Kini, zbog Jao Minga – TV prenosi mečeva Rokitsa su otkazani.

Tenzije je dodatno pojačao komesar NBA lige Adam Silver, koji je stao u odbranu Derila Morija, a ne osudio njegovo, kako su naveli kineski zvaničnici – miješanje u unutrašnje stvari Kine.

"Mi se kao organizacija zasnivamo na vrijednostima, i nećemo se izvinjavati nikome. Želim jasno da dam do znanja da Deril Mori ima našu podršku u smislu prava na slobodu izražavanja", kazao je Silver.

Njegove riječi izazvale su novi domino-efekat – sa otkazivanja TV prenosa, prelazi se na otkazivanje utakmica u predsezoni.

Kako javljaju američki mediji, utakmica između Lejkersa i Bruklina, koja bi trebalo da se odigra sjutra u Šangaju, neće se održati.

"Svima preporučujem da obrate pažnju na reakcije i ponašanje prema osjećanjima kineskog naroda. Nije prihvatljivo tražeći saradnju sa Kinom bez razumijevanja o situaciji u kojoj se Kina nalazi", Geng Šunag, portparol Ministarstva spoljnjih poslova Kine.

"Ovdje imamo situaciju da jedna zemlja brani svoj suverenitet, a druga smatra da suverenitet nije ugrožen. NBA liga je sada između dvije vatre, a mislim da je ovo samo početak i da će naredni period donijeti još mnogo ovakvih situacija", rekao je Stiven Veber, profesor na Univerzitetu Berkli.

Kina je najveće NBA tržište, košarka je nevjerovatno popularna u toj zemlji, a NBA utakmice je prošle sezone gledalo oko 500 miliona gledalaca.

Nakon posljednjih dešavanja, ostaje da se vidi kolika će biti materijalna, a kolika nematerijalna šteta.

Bonus video: