Kraj pregovora: Klubovi Evrolige odbili ponudu FIBA, kvalifikacije bez najboljih

Novi plan FIBA ekstremno povećava broj utakmica u kratkom periodu, skraćuje period za odmor i oporavak igrača, izaziva dodatno opterećenje tako što bi igrači morali da provode i do 50 sati u putu, čime se povećava mogućnost povreda i umora", navodi se u saopštenju sa sastanka 16 klubova Evrolige
53 pregleda 1 komentar(a)
slovenija srbija, Foto: Reuters
slovenija srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2017. 17:29h

Klubovi Evrolige odbili su predlog FIBA o korekcijama u kalendaru takmičenja u kvalifikacijama za Mundobasket, saopšteno je nakon današnjeg sastanka u Barseloni.

To znači da igrači iz evroligaških klubova neće igrati za nacionalne timove u novembru ove i februaru naredne godine, kada se igraju prve četiri utakmice.

"Odgovornost FIBA i nacionalnih asocijacija je da organizuju takmičenja nacionalnih selekcija, po najvećim mogućim standardima. Njihova odgovornost je da obezbijede učešće najboljih igrača, trenera i sudija, kako bi ispunili očekivanja navijača i razvijali košarku. U tome su imali podršku klubova Evrolige", kaže se u saopštenju.

FIBA je predložila da se evroligaške utakmice, koje su zakazane u istom terminu kada i mečevi kvalifikacija za Mundobasket, odigraju dan ranije, kako bi se igračima omogućilo da se stave na raspolaganje reprezentacijama.

Problem je u tome što je FIBA promijenila sistem takmičenja, iako Evroliga ima dugogodišnji projekat i raspored najjačeg klupskog takmičenja.

"Time se ne rješava glavni problem. FIBA je bez konsultacija illi dogovora sa klubovima promijenila svoje planove i izazvala dodatne teškoće. Predlog FIBA ne rješava problem sa igračima, koji nastupaju u takmičenjima u Sjevernoj Americi."

"Uz to, novi plan FIBA ekstremno povećava broj utakmica u kratkom periodu, skraćuje period za odmor i oporavak igrača, izaziva dodatno opterećenje tako što bi igrači morali da provode i do 50 sati u putu, čime se povećava mogućnost povreda i umora", navodi se u saopštenju sa sastanka 16 klubova Evrolige.

U saopštenju se na kraju navodi da klubovi žale što je FIBA pokušala da razgovara "pet godina nakon što je Evroliga ponudila svjetskoj organizaciji dijalog i naglasila želju da se zajednički dođe do najboljeg rješenja za razvoj košarke u Evropi".

Iz FIBA su brzo odgovorili i izrazili žaljenje "što je zlatna prilika ispuštena".

"Evoliga je ovim pokazala da brine samo o interesima malog broja klubova, a ne košarci. Uprkos svemu, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počeće u novembru širom svijeta", navodi se u saopštenju.

Bonus video: