Krajem novembra o pozivnicama za Svjetsko prvenstvo u Španiji

Velike šanse da se nađu u Španiji imaju Kina i Brazil, odnosno Turska i Italija iz Evrope.
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 22:26h

Svjetsko prvenstvo za košarkaše održaće se naredne godine u Španiji, a ostalo je da FIBA podijeli četiri vajld karte, odnosno pozivnice za to takmičenje. Koje će selekcije na “mala vrata” otići na Iberijsko poluostrvo, biće odlučeno na Bordu FIBA 22. i 23. novembra.

Velike šanse da se nađu u Španiji imaju Kina i Brazil, odnosno Turska i Italija iz Evrope. Kina će, gotovo sigurno, dobiti poziv za učešće u Španiji, Brazil ima velike šanse, jer je domaćin Olimpijskih igrara koje će se održati u Riju 2016. godine.

Što se tiče Evrope, na vrhu liste nalazi se Turska, a odmah iza nje je Italija. “Azurima” se daju velike šanse zbog prijateljstva između čenih ljudi italijanske košarke i generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana.

Pominje se da ukupno osam reprezentacija konkuriše za preostala četiri mjesta. Reprezentacije koje dobiju specijalne pozivnice, moraće da plate 500.000 eura kompenzacije Svjetskoj košarkaškoj federaciji (FIBA).

Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo obezbijedili su Španija kao domaćin i selekcija SAD kao olimpijski šampion iz Londona. Na Eurobasketu u Sloveniji, plasman su izborile Francuska, Litvanija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina i Srbija.

Na šampionatu Amerike vizu su obezbijedili Portoriko, Meksiko, Argentina i Dominikanska Republika, iz Azije će put Španije naredne godine krenuti Filipini, Iran i Južna Koreja, a iz Afrike Egipat, Senegal i Angola. Uz njih će se naći i Australija i Novi Zeland, kao učesnici finala prvenstva Okeanije.

Žrijeb za prvenstvo u Španiji biće održan 4. februara u Barseloni. Svjetsko prvenstvo je na programu od 30. avgusta do 14. septembra u šest gradova - Madridu, Barseloni, Granadi, Bilbau, Las Palmasu i Sevilji.

Novi sistem takmičenja na EP 2017.

Prema pisanju francuskog “L'Ekipa”, Evropsko prvenstvo za košarkaše 2017. godine trajaće kraće nego prethodna dva u Litvaniji i Sloveniji.

Sljedeći šampionat u Ukrajini 2015. godine zadržaće isti format kao i prethodna dva - prva faza sa četiri grupe po šest reprezentacija, zatim druga faza u dvije nove grupe sa po šest ekipa, koje igraju tri kola i onda počinje nokaut faza od četvrtfinala.

Međutim, od 2017. Evropska košarkaša federacija (FIBA Evropa) trebalo bi da promijeni sistem. Nakon prvog kruga po četiri grupe sa po šest reprezentacija, po četiri najbolja tima iz grupa bi direktno igrala nokaut fazu od osmine finala do finala, bez druge grupne faze.

Bonus video: