Kreće uigravanje za kvalifikacije

„Crveni” u subotu i nedjelju igraju protiv Švajcarske i Mađarske, a kvalifikacije počinju 10. avgusta protiv Izraela. Meč se igra u Nikoziji, zbog rata u pojasu Gaze
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 22:36h

Poslije četiri sedmice provedene na Zlatiboru, uz četvorodnevna „odsustva” zbog turnira u Sarajevu i Skoplju, košarkaši Crne Gore su se vratili u svoju kuću, u dvoranu „Morača”.

Puleni Luke Pavićevića juče su odradili prvi trening u Podgorici, gdje će u subotu i nedjelju igrati protiv Švajcarske i Mađarske. To će biti posljednje provjere pred početak kvalifikacija za Eurobasket, pošto je za 10. avgust zakazan duel sa Izraelom.

Ali, zbog rata koji bjesni u pojasu Gaze, taj meč neće biti odigran u Rišon Lecionu, već u glavnom gradu Kipra, Nikoziji.

"Imali smo dva uspješna turnira, ne toliko rezultatski, koliko zbog činjenice da smo vidjeli koji su nam nedostaci. Gubili smo utakmice u posljednjim četvrtinama, na tome moramo da poradimo", poručio je kapiten Suad Šehović.

„Crveni” će mjesto na Eurobasketu tražiti u grupi B, u kojoj su rivali Izrael, Bugarska i Holandija. Na šampionat Starog kontinenta idu pobjednici sedam grupa i šest drugoplasiranih timova, a brišu se rezultati sa najgorom ekipom. Tim Luke Pavićevića će taj cilj morati da ispuni sa znatno izmijenjenim sastavom u odnosu na Evropsko prvenstvo u Sloveniji. Nema Nikole Vučevića (neće da igra dok Crnu Goru vodi sadašnji selektor), povrijeđenog Bojana Dubljevića, otpisanog Vladimira Dašića, te tadašnjih statista Bojana Bakića i Marka Popovića, kao i dva eks kapitena - Blagote Sekulića, koji se oprostio od nacionalnog tima, i Nikole Pekovića, zvanično povrijeđenog, a nezvanično već bivšeg reprezentativca. Centar Minesote već treće ljeto preskače akcije „crvenih”...

"Pojačali smo rad, jer smo igrački oslabljeni. Mislim da smo napredovali i da ćemo to pokazati na turniru u Podgorici, a svih 14 igrača moraće da u kvalifikacijama daju maksimum da ispunimo cilj zbog koje smo se okupili. Pokušaćemo da izborimo pobjedu na startu protiv Izraela, to bi moglo da odredi tok ovih kvalifikacija", zaključio je stariji od braće Šehović.

Nakon što je preskočio prethodno ljeto, a i godinu ranije je igrao samo jedan meč zbog povrede (baš protiv Izraela), Vladimir Dragičević se vratio u reprezentaciju. Iskusni centar bi trebalo da bude jedan od najvećih aduta u kvalifikacijama.

"Svakim danom sve više napredujemo. Bilo je dobrih stvari u Makedoniji, ali je domaćinsko suđenje dosta uticalo. Moramo da se oslonimo na igru u odbrani, jer ove godine nema zvijezda ekipe. Ona nije bila na zadovoljavajućem nivou na trening utakmicama, moramo da je popravimo do kvalifikacija. Probaćemo da igramo brže, da imamo dosta kontranapada. Ako sve bude u redu, plasiraćemo se na Evropsko prvenstvo", naglasio je 28-godišnji Budvanin.

Izraelci predlagali „Medison skver Garden”!

Zvučno nestvarno, ali je istinito - Košarkaški savez Izraela je na svom sajtu objavio da je predložio Fibi da Crnoj Gori 10. avgusta bude domaćin u njujorškom „Medison Skver Gardenu”! Iz Minhena je, međutim, ekspresno stigao da je to nemoguće, jer je dozvoljeno da se meč igra samo na teritoriji Evrope.

Izraelci, koji ne mogu da budu domaćini u Rišon Lecionu zbog rata sa Palestincima, potom su odlučili da „crvene” dočekaju u Nikoziji, glavnom gradu Kipra.

Galerija

Bonus video: