Lakše je kad u NBA imaju jedan drugog

Asovi Orlanda i Čikaga u intervjuu za „Orlando Sentinel” pričali o prvom međusobnom meču, ranom odlasku od kuće...
103 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Beta/AP
Nikola Vučević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.04.2015. 22:12h

Dva crnogorska igrača su, svaki na svoj način, obilježili sezonu u NBA ligi koja se polako bliži kraju. Riječ je o Nikoli Vučeviću (Orlando) i Nikoli Mirotiću (Čikago), koji će se u noći između srijede i četvrtka po našem vremenu četvrti put sastati od starta šampionata. Bulsi imaju bolji skor, dobili su dva meča. U intervjuu za „Orlando Sentinel” pričali su o tome kada su odigrali prvi međusobni meč, ranom odlasku u inostranstvo i počecima u NBA ligi.

Prvi put jedan protiv drugog, Vučević i Mirotić su se našli kada su imali 12, 13 godina. Centar Orlanda je tada branio boje Mornara iz Bara.

"Vučević je bio veliki strijelac, vjerujte mi. Bio je jedan od najboljih mladih igrača u našoj zemlji", prisjeća se Mirotić.

On je tada igrao za podgorički klub Džoker.

"Bio je viši od svih, bio je dobar. Imao je puno potencijala, postigao je mnogo poena i znao je kako da igra ", objasnio je Vučević.

Sada, desetak godina kasnije prikazuju se u pravom svjetlu u najjačoj ligi na svijetu. Vučević ima prosjek od 19,6 poena uz 11,2 uhvaćene lopte po utakmici, dok je Mirotić jedan od ključnih igrača Bulsa i kandidat za rukija godine (prosjek 10 poena i 5,1 skok).

Osim Vučevića i Mirotića, tu je još jedan igrač iz Crne Gore, njihov imenjak Peković, centar Minesote.

Peković je počeo da igra u NBA 2010. godine i bio je mentor Vučeviću. Iako je samo tri i po mjeseca stariji, najbolji igrač „magičnih” je bio mentor Mirotiću.

"Posebno na početku sezone, mi smo pričali mnogo, jer sam imao mnogo pitanja. On je veliki prijatelj", naglasio je Mirotić.

Vučević je rođen u Švajcarskoj, a proveo je veći dio djetinjstva u Belgiji, jer je tamo igrao njegov otac Boro. Nakon što je stariji Vučević završio karijeru, preselili su se u Bar. Mirotić je, sa druge strane, odrastao u Podgorici. Igrač Čikaga se preselio u Madrid kada je imao 15 godina i postao je član Reala.

"To je dobro zato što vas brže čini jačim. Možete mnogo da naučite o životu", ispričao je Mirotić.

Vučević se mjesec dana prije nego što je proslavio 17. rođendan, preselio na Univerzitet Južna Kalifornija. Prethodno je pohađao srednju školu „Stonridž Preparatri”. Bilo mu je teško u početku i razumije kroz šta je Mirotić morao da prođe po dolasku u Madrid.

"Znajući šta mi je trebalo da stignem tu gdje sam sada, definitivno se divim onome što je Mirotić uradio. Izuzetno mlad je otišao u možda najveći tim u Evropi. To što je morao da prođe da bi došao do uspjeha je impresivno. Bio je strani momak u stranoj zemlji, a to nije nimalo lako. Borio se i postao veliki igrač. Moraš da se diviš kada neko to uradi na ovakav način na koji je to Mirotić uradio", objasnio je Vučević.

Trud se isplatio i jednom i drugom. Oktobra prošle godine, Vučević je potpisao novi četvorogodišnji ugovor sa Orlandom vrijedan 53 miliona dolara. Mirotić je sa prosjekom od 20,8 poena, 7,6 skokova i 1,2 blokade po meču bio MVP igrač marta.

"Znam da je teško kada kao ruki dođeš ovamo, nije uvijek lako. On je bio u dobrom timu sa puno dobrih igrača, tako da njegovo vrijeme na terenu nije bilo konstantno i rekao sam mu da bude strpljiv. Imali su neke povrede tokom marta, Mirotić je imao dosta vremena da igra i to je iskoristio. Zaista mi je drago zbog njega, radi se o momku koji stvarno radi naporno i veoma sam srećan što mu ide dobro", objasnio je Vučević.

Noć uoči meča, Vučević i Mirotić su, najvjerovatnije, večerali zajedno u Orlandu. Idealna prilika da se podsjete vremena od skoro deceniju kada su se prvi put našli jedan protiv drugog na terenu.

"Dobra je stvar što je Vučević u NBA. Ja sam ovdje, takođe, i mislim da smo do sada uradili odličan posao", zaključio je Mirotić.

Vučević: Lijepo mi je ovdje, želim da postanem legenda

Dvadesetčetvorogodišnji Vučević izjavio je da ne razmišlja o odlasku iz Orlanda, kao što su to u svoje vrijeme uradili Šekil O’Nil i Dvajt Hauard. Oni su se afirmisali na Floridi, a potom su prelazili u jače timove.

"Ovdje sam na duže vrijeme, a nadam se da ću ostati ovdje cijelu karijeru. Volim da budem ovdje, volim ovaj grad, jer sam puno napredovao kao igrač. Želio bih da ostanem ovdje dugo i da napravim nešto posebno u karijeri, želim da postanem legenda Orlanda. Ako to traje godinama, neka traje godinama. Nigdje ne žurim i nigdje ne idem", izjavio je Vučević.

On je u Orlando stigao avgusta 2012. godine iz Filadelfije.

Bonus video: