Leri Bird operativac godine u NBA

Bird je postao prvi čovjek koji je bio MVP, najbolji trener i menadžer sezone u istoriji NBA lige
2 komentar(a)
Leri Bird, Foto: Beta/AP
Leri Bird, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2012. 10:08h

Po mnogima najbolji bjeloputi košarkaš svih vremena još jednom je ispisao stranice istorije - Leri Bird je proglašen za najboljeg operativca u NBA, čime je postao prvi čovjek koji je bio MVP, najbolji trener i menadžer sezone.

Indijana, u kojoj je on predsjednik košarkaških operacija, ove sezone igra sjajno i trenutno u polufinalu Istoka ima 1:1 protiv Majamija, iako u timu nema nijedne zvijezde.

"Nagradu je i te kako zaslužio. Za naše ovogodišnje rezultate niko nema više zasluga od Lerija", naglasio je krilni košarkaš Deni Grendžer.

Bird je u projekat stvaranja moćnih Pejsersa krenuo 2006. godine, kada se oslobodio Rona Artesta, Stivena Džeksona, Šona Vilijamsa i Džamala Tinslija.

Na draftovima je doveo Grendžera, Pola Džordža, Roja Hiberta i Tajlera Hensbroua, a Džordža Hila, Lua Amundsona i Leandra Barbosu, a na kraju prošle sezone povukao je možda i ključni potez - umjesto Džima O'Brajena za trenera postavio dotadašnjeg pomoćnika Frenka Vogela.

I rezultati su stigli - Indijana je prvi put nakon 2005. godine u drugoj rundi plej-ofa, a ne predaje se ni favorizovanom Majamiju...

Zbog toga nije bilo dilema, Bird je u izboru kolega dobio 88 poena i pobijedio ispred Ar Si Baforda (San Antonio, 56) i Nila Olšija (La Klipers, 55).

Bonus video: