Ljubav ga dovela, bez košarke ne može

U Rimu se zaljubio u Jelenu Bogavac, a onda zavolio i Crnu Goru, Podgoricu . Iako će 17. jula napuniti 40 godina, obavezama prilazi kao nekad
250 pregleda 3 komentar(a)
Marko Tušek, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Tušek, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2015. 09:09h

U Podgorici, za ekipu Zeta 2011, od ove sezone igra Marko Tušek, veliko ime slovenačke košarke. Bio je član reprezentacije Slovenije, na Evropskom prvenstvu 1993. godine. Igrao je na još četiri Eurobasketa..

U Evroligi je nastupao za Olimpiju, Lotomatiku, Skavolini, Unikahu i Avelino.

Ali, Marko je i podgorički zet - u Rimu se zaljubio u Jelenu Bogavac, a onda zavolio i Crnu Goru, Podgoricu.

"Igrao sam za Lotomatiku, a ona je studirala u Rimu. Vjenčali smo se u Vječnom gradu, u braku smo devet godina, prije dva dana proslavili smo godišnjicu. Kada sam završio karijeru, preselili smo se u Podgoricu. Ovdje nam je najljepše", kaže Tušek.

Prije tri godine završio je profesionalnu karijeru, ali bez košarke nije mogao. Dresove evropskih velikana zamijenio je opremom Zete 2011.

"Na nagovor bivšeg trenera Petra Mijovića i predsjednika Dušana Radonjića prihvatio sam da pomognem, više svojim prisustvom i kao ličnost, nego iskustvom. Zadovoljstvo mi je što ponovo igram. Uživam, a i dobro je zbog zdravlja da ne prestanem potpuno sa sportskim aktivnostima".

Iako će 17. jula napuniti 40 godina, obavezama u malom klubu iz Podgorice prilazi kao nekad kada je igrao na najvišem nivou…

"Pravi je profesionalac. Iako je blizu 40. godine, ima pristup kao da je na početku karijere. Svi možemo mnogo da naučimo od njega", kaže Kosto Milonjić, trener Zete 2011.

"Sjećam se kada sam imao 17-18 godina, provodio sam po 10 sati u dvorani, trenirajući. Zmago Sagadin je tada bio trener u Olimpiji, a kod njega nije bilo „zabušavanja“ - samo rad, rad, rad... I da nisam imao takav pristup, vjerovatno ne bih ni uspio da napravim nešto značajno u karijeri".

Iako je u Olimpiji i italijanskim ekipama stekao afirmaciju i reputaciju, najuspješniju sezonu imao je u Španiji, sa Unikahom, koju je sa klupe vodio Serđo Skariolo - sa klubom iz Malage igrao je fajnl-for Evrolige 2007. godine.

"Osvojili smo 3. mjesto u Atini, to je veliki rezultat za mene i za cijeli klub. To su bili nezaboravni trenuci i veoma sam ponosan što sam dio istorije jednog kluba", kaže Tušek.

Tušek je dio istorije slovenačke košarke - sa 18 godina, bio je član prve slovenačke reprezentacije na Eurobasketu 1993. Jedan od njegovih saigrača bio je rođeni Podgoričanin Žarko Đurišić, sada jedan od direktora NBA ligaša Minesote...

- Sa Žarkom sam igrao nekoliko sezona u Olimpiji, zatim je jednu sezonu bio trener. Često smo u kontaktu, a kada dođe u Podgoricu tokom pauze u NBA vidimo se, ispričamo - kaže Tušek.

Ni njegove, kao ni aktuelna generacija slovenačkih košarkaša, nikada nisu pretočili kvalitet u rezultat na najvećoj sceni. Zašto selekcije u kojoj su igrali, ili još igraju Zdovc, Nesterović, Milić, Laković, Lorbek, braća Dragić… nema medalju sa velikih takmičenja - jedna je od košarkaških misterija.

"To je zaista teško objašnjivo. Uvijek smo bili bolji u manje važnim mečevima, ili kvalifikacijama, nego u najvažnijim trenucima. Recimo, 1992. godine dobijemo Hrvatsku, sa Draženom Petrovićem, a na Eurobasketu podbacimo. Ne znam šta je falilo - da li motiv, takmičarska ambicija, energija... U svakom slučaju, još ne možemo do medalje, ali se nadam da će i taj dan doći", kaže Tušek.

Naredne godine možda menadžer tima

Marko Tušek će do kraja sezone igrati za Zetu, a ako se stvari poslože kako treba, najavljuje i ambicioznije projekte.

"Ovo je pozitivna priča i treba je podržati. Do kraja ove sezone igram, ali već pričamo i o narednoj sezoni. Vidjećemo, moguće da budem menadžer ekipe, da pokušamo da napravimo profesionalnu ekipu u maloj sredini, koja voli košarku. Da vidimo, razmišljamo, planiramo i vjerujemo da možemo da napravimo nešto", kaže Tušek.

Bonus video: