Lutanja s pojačanjima za poražavajući epilog na parketu

Poražavajući skor crnogorske košarke u Evropi ove sezone - Budućnost upisala svih pet poraza u Evrokupu, Mornar ima 0:3 u FIBA Ligi šampiona
6242 pregleda 20 komentar(a)
Jedini od novajlija u Budućnosti opravdao očekivanja: Hasan Martin na meču s Mornarom, Foto: Savo Prelević
Jedini od novajlija u Budućnosti opravdao očekivanja: Hasan Martin na meču s Mornarom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2019. 09:00h

Poznati njemački filozof Georg Vilhelm Fridrih Hegel još u XIX vijeku je zapisao: „Istorija ima tendenciju da se ponavlja - prvi put kao tragedija, drugi kao farsa”.

Tragedija se već dogodila - tri godine nakon što su Evrokup završili sa svih osam poraza, košarkaši Budućnost Volija opet su na nuli u drugom po kvalitetu kontinentalnom takmičenju, jer nisu dobili nikoga na pet utakmica, od kojih su tri bili u „Morači” sa timovima koji nisu favoriti u grupi. Kada im se dodaju rezultati Mornara u FIBA Ligi šampiona, dolazi se do poražavajućeg skora crnogorske košarke u Evropi, istog kao u sezoni 2016/2017 - 0:8.

I Podgoričani i Barani su ovog ljeta kupovali mnogo, brzo kompletirali timove, ali dosadašnji rezultati i igre koje pružaju nameću zaključak da su i jedni i drugi promašili. Budućnost je dugo tražila plejmejkera i na kraju uzela čovjeka koji im nije bio ni među prvih 10 opcija - Džastina Kobsa. I pored činjenice da je stigao na mala vrata, bivši košarkaš Cedevite je postao prva opcija i kod Slobodana Subotića i kod njegovog nasljednika Petra Mijovića, i već je stigao da izgubi četiri utakmice promašajima u posljednjim napadima (Gdinja, Primorska, Galatasaraj i Oldenburg).

Skot Bamfort, koji ima odličan šut, iako ga često nerezonski koristi, već je iscijeđen. Čovjek koji je 12. januara pokidao ligamente koljena je od početka sezone imao preveliku minutažu i već se osjeća da je umoran. Skot Vud je otišao, a da se nije ni oznojio na zvaničnim utakmicama, Luka Božić se još nije uklopio, Martinš Mejers veoma rijetko pokazuje djelić onoga što je radio na utakmicama Letonije protiv Crne Gore, a očekivanja je opravdao samo Hasan Martin, koji sa 201 centimentrom igra odlično na poziciji centra.

Ni starosjedilaca, izuzev Danila Nikolića i donekle Suada Šehovića, nema nigdje... Mornar je doveo čak osam igrača, sastavio najskuplji tim u istoriji, ali je u seriji od pet poraza. U košarkaškim krugovima se u šali pričalo da će Mihailo Pavićević morati da napada sa tri-četiri lopte, jer sva pojačanja vole da šutiraju, a i u praksi se pokazalo da je to problem. Pogotovo kada je u pitanju Džejkob Pulen, koji previše solira, o čemu govori podatak da je na tri utakmice FIBA Lige šampiona šutirao čak 48 puta! Pogodio je svega 18.

„Legionari” svijetle tačke

Za razliku od crnogorskih klubova, naši treneri i igrači u evropskim takmičenjima prave odlične rezultate. Zvezdan Mitrović je u svom „Astrobalu” sa Asvelom, nakon Olimpijakosa i Panatinaikosa, u utorak iznenadio i Baskoniju, Dejan Radonjić je veće kasnije sa Bajernom senzacionalno savladao Real Madrid, a Nemanja Radović je pet sekundi prije kraja donio trijumf Saragosi protiv mađarskog Falka u Ligi šampiona.

Bojan Dubljević je upisao dabl-dabl u porazu Valensije od Barselone, a solidni su bili i Bojan Subotić i Nemanja Đurišić u međusobnom duelu Bona i Bešiktaša Duška Ivanovića (12, odnosno osam poena).

Bonus video: