Makabi lako do finala protiv "plavih"

Otpor crnogorskog šampiona trajalo je samo do dfiniša prve četvrtine, nakon čega su izabranici Dejvida Blata napravili seriju 11:0 i riješili pitanje pobjednika
0 komentar(a)
Dubljević, Foto: Savo Prelević
Dubljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2012. 20:31h

I u drugom uzastopnom učešću na završnom turniru ABA lige košarkaši Budućnost Volija nisu uspjeli da se plasiraju u finale.

Prošle godine Partizan je u Ljubljani bio nepremostiva prepreka, a sinoć “plavi” nisu mogli ozbiljnije da pariraju favorizovanom Makabiju.

Peterostruki prvak Evrope nije dozvolio bilo kakavu neizvjesnost u duelu sa Podgoričanima.

U finišu prve četvrtine Izraelci su pojačali ritam i serijom 11:0, poslije koje su poveli 24:12, riješili pitanje pobjednika.

Nakon toga jedina dilema je bila sa koliko razlike će meč biti završen.

Samo su Bojan Dubljević (17 poena) i Čedomir Vitkovac (11 koševa, šest skokova) bili dvocifreni u redovima Budućnost Volija, dok su sa druge strane raspoloženi za igru bili Lior Elijahu (18 poena, devet skokova), Kit Lengford (17) i Dejvid Blu (13, šut iz igre 5-4).

"Čestitam Makabiju, opravdali su sva očekivanja uoči ove utakmice. Postojala je kod mene, kao trenera, bojazan kako ćemo izgledati u ovom meču, jer smo imali mnogo problema u pripremi, poslije ABA lige i susreta sa Valensijom. To su nedostatak još jednog igrača na poziciji centra, kao i izostanak jakih utakmica. Ali, bez obzira na sve to, bili smo izuzetno motivisani da se suprotstavimo Makabiju. U prvoj četvrtini izborili smo prostor da ostvarimo povoljniji rezultat, međutim promašili smo nekoliko dobro napravljenih situacija za tri poena. Makabi je potom svojim kvalitetom i čvrstinom sve to kaznio. Čestitam momcima na velikoj želji i na učinku ove sezone", rekao je nakon meča Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

Počelo je dobro za goste, Aleksa Popović je pogodio trojku, Bojan Krstović dvojku za vođstvo 6:2 na isteku 2. minuta.

U tim trenucima igrači Makabija nisu bili šuterski raspoloženi, a do prvog izjednačenja došlo je u 6. minutu, kada je poentirao Jogev Ohajon (6:6).

Nakon trojke Blua, Makabi je u 9. minutu stigao do vođstva (13:10), uzvratio je Vitkovac (13:12) i to je bilo sve od crnogorskog šampiona u “Nokija areni”.

U naredna četiri minuta domaći tim je napravio seriju 11:0 i stigao do prednosti od 24:12. Bio je to znak da Radonjić zatraži minut odmora.

Međutim, to nije donijelo rezultat, Makabi je ušao u pravi ritam i spasa za “plave” više nije bilo.

Prednost “ponosa Izraela” je rasla iz napada u napad, iz minuta u minut, a na odnoru je iznosila 22 poena (42:20).

Igrači Budućnost Volija su u drugih 10 minuta dali svega osam, a primili 25 poena, pa otuda i ne čudi ubjedljivo vođstvo Makabija.

I u nastavku ista slika na terenu. Izraelci su bili ti koji su kontroplisali dešavanja na terenu, pa je prednost rasla do maksimalnih plus 31 (60:29) u 27. minutu nakon poena Lengforda.

Trgli su se malo igrači Budućnost Volija nakon toga, ali nedovoljno ni da se ozbiljnije zaprijeti Makabiju, koji je još jednom dokazao klasu i bilo bi pravo čudo da ne osvoji šampionski prsten ABA lige.

Prije devet godina, tačnije 2003. taj pehar im je izmakao nakon što ih je savladaoa Zadar u Ljubljani.

Sada je teško očekivati, posebno kada igra pred svojim navijačima, da im pehar može imaći iz ruku.

"Čestitam Makabiju na plasmanu u finale. Dobro smo počeli, ali prekratko je trajao taj period. Očigledno nemamo dovoljno iskustva za utakmicu sa tako jakim protivnikom", bio je kratak bek Podgoričana Vladimir Mihailović.

Finalni meč se između Makabija i Cedevite igra se u ponedeljak od 20.15 sati.

Cedevita bolja od Partizana

Partizan prvi put od kako igra regionalnu ligu nije uspio da se plasira u finale.

U polufinalnoj utakmici u kojoj su “crno-bijeli” promašili čak 11 slobodnih bacanja Cedevita je došla do pobjede 68:56 (14:15, 20:17, 17:14, 17:10).

"Utakmica je imala veliku važnost, imali su veliku želju da se domognu finala. Igralo se na mali broj poena i to vođstvo se smjenjivalo iz minuta u minut. U tim trenucima oni su imali jako puno skokova u napadu, i to ih je držalo u igri, a mi nismo uspjeli da se odlijepimo. Ono što smo znali, kvalitet Cedevite je šut za tri poena i kada oni vežu šut za tri, ako nemate dovoljeno veliku razliku u poenima, oni jako brzo stižu rezultat. Mislim da je Cedevita imala prosjek preko 80 poena u ABA ligi. Što se tiče odbrane možemo biti zadovljni, ali kada smo je dobro igrali, nismo uspjeli da uspostavimo našu igru po dubini. I to je glavni razlog", rekao je Vlado Jovanović, trener Partizana.

Sa druge strane, plasman Cedevite u finale je najveći uspjeh ovog kluba. Zbog toga je bilo vidljivo zadovoljstvo u taboru osvajača Kupa Hrvatske.

"Rekao sam igračima da je pred njima sada još jedan izazov. Čestitao sam im što ovdje nismo ostali dva dana na praznicima, nego što smo ovdje došli da igramo finale. Bila je to utakmica kao sve utakmice na fajnl-foru. Bilo je puno nervoze, a posebno je bila vidljiva napadačka nervoza. Pričali smo o tome i tražio sam od igrača odgovornost i da razmišljaju ekipno. Odbranu smo svih 40 minuta imali na vrhunskom nivou, što ovakva takmičenja i zahtijevaju", istakao je strateg Cedevite Dražen Anzulović.

Bonus video: