Martin: I dalje je moguće da prođemo u drugi krug

Košarkaši Budućnost Volija na nuli nakon tri kola u Evrokupu, mečom protiv poljske Gdinje upisali drugi uzastopni poraz u “Morači”
1883 pregleda 1 komentar(a)
Najbolji protiv Arke: Hasan Martin, Foto: Savo Prelević
Najbolji protiv Arke: Hasan Martin, Foto: Savo Prelević

Kada su košarkaši Budućnost Volija, nakon minut i po igre u drugoj četvrtini, poveli 14 poena razlike (26:12), u srijedu veče u „Morači“, vjerovatno nije bilo onih najpesimističnijih koji su pomislili da poljska Arka neće podgoričku dvoranu napustili poražena, odnosno da izabranici Slobodana Subotića neće upisati prvi trijumf u Evrokupu.

A sve to imajući u vidu dešavanja na parketu do tog trenutka, odnosno do posljednjeg ubjedljivog vođstva „plavih“ od 33:23 (nepuna četiri minuta prije kraja druge dionice), ali i prethodnu odličnu partiju i pobjedu u Beogradu protiv Crvene zvezde. Arka je na kraju slavila 62:59, upisala drugi trijumf u grupi i nanijela Budućnosti drugi poraz u „Morači“, nakon ovog protiv Trenta.

- Loše smo ušli u drugo poluvrijeme, i do kraja meča nismo uspjeli da se vratimo u ritam iz prvog poluvremena. Ali, moramo da guramo naprijed, to je sve što možemo sada da uradimo, da se skoncentrišemo na naredne mečeve - rekao je centar Budućnosti Hasan Martin, najbolji u redovima domaćih u porazu od Arke, sa 14 poena (šut iz igre 9-6) i 13 skokova, te najvećim indeksom na meču (23).

Sve što se dešavalo u drugom poluvremenu, teško je objasniti, a odgovor na to, posebno na igru svoje ekipe u napadu, nije imao ni trener Subotić nakon meča („Veoma sam razočaran, prvi put sam vidio ovako nešto“). A moraće brzo da pronađe odgovore i rješenje problema, kako sezona u ABA ligi, gdje Podgoričani za sada imaju maksimalan učinak (pobjede protiv Zadra i Crvene zvezde), ne bi krenula putem Evrokupa. Budućnost je izgubila meč u napadu, u rijetko lošem šuterskom meču sa distance oba tima (gosti su trojke šutirali 30-6, Budućnost 28-6). Ostaje nejasno zašto su Podgoričani u drugom poluvremenu forsirali šut za tri poena, kad već nije išlo, odnosno zašto nijesu više iskoristili šut iz reketa i igru ispod koša, kad su već Poljaci bili do kraja uporni da šutem sa distance (u prvoj četvrtini 0-9) dođu do pobjede.

- Očigledno je da nismo dobro šutirali, i protok lopte je morao da bude bolji. Postigli smo samo 60 poena na domaćem terenu, tako se ne može do pobjede - dodaje američki centar.

Martin ističe da ekipa nije glavama ostala u Beogradu, gdje je upisala pobjedu, uz dobru igru, protiv Crvene zvezde, tri dana prije meča sa timom iz Gdinje.

- Jednostavno, igrali smo protiv jake poljske ekipe, igrali su veoma agresivno, jako, a mi nijesmo odgovorili na pravi način da bismo pobijedili - kaže Martin.

Bez obzira na tri poraza u prva tri kola, „plavi“ ne gube nadu da i dalje mogu do jednog od prva četiri mjesta u grupi, koja vode dalje.

- Mislim da je i dalje moguće da se plasiramo u drugi krug. Nećemo do kraja odustati od Evrokupa, sve je moguće u preostalih sedam kola. Još uvijek nije prošla polovina takmičenja, pokušaćemo da dobijemo što više utakmica u narednom periodu - rekao je Martin.

Ekipa je juče dobila dan odmora, što će, kako kaže Martin, dobro doći ekipi.

- Ne samo na fizičkom, već i na mentalnom planu. Jer, sada smo, očigledno, malo pali, i treba da se odmorimo i fokusiramo na sljedeću utakmicu u nedjelju (meč sa Primorskom) - zaključio je Martin.

Subotić: Nema “žrtvovanja” Evrokupa, ne možemo da se igramo sa renomeom kluba

Džastin Kobs i Skot Bamfort su igrači Budućnosti sa ukupno najvećom minutažom u Budućnosti na startu sezone. Osjetilo se to u njihovoj igri protiv Arke, Kobs je imao 13 poena, ali je za dva poena šutirao 9-2, dok je Bamfort uknjižio 10 poena, uz dvije trojke iz šest pokušaja.

- Sigurno je da ima umora kod njih. Igrali smo protiv Arke dva dana nakon Crvene zvezde, mogli smo, praktično, samo jedan trening da napravimo da se spremimo za utakmicu.

Na pitanje da li osjeća pritisak zbog ovakvog starta sezone, posebno u Evrokupu, Subotić kaže:

- Svaka utakmica je sa velikom dozom pritiska, to je sigurno. U Budućnosti nema nikad opuštanja, svaka utakmica je vrlo važna, kod kuće i na strani. Treba da se odmorimo, napravimo dobru analizu do utakmice u nedjelju. Treba dobiti Primorsku na svaki način.

Subotić ne pristaje da Evrokup bude „žrtvovan” u nastavku sezone, jer su šanse za prolaz sada znatno umanjene.

- Tačno je da je sve to zahtjevno, ima dosta putovanja, utakmica, svega, ali ja to ne bih napravio. Ne možeš se igrati sa renomeom kluba, moraš poštovati prošlost i istoriju kluba, tako da se moramo boriti da prođemo dalje u Evrokupu, što je, zapravo, i cilj.

Iako je došao da zamijeni Skota Vuda, Luka Božić još uvijek nije pokazao da je pojačanje, ni minutaža mu to ne dozvoljava. Subotić, ipak, smatra da Božić jeste.

- Jeste. Njemu treba vremena. On je došao bez priprema, nespreman za taj vid takmičenja, ali je sigurno da treba da računamo na njega - zaključio je Subotić.

Tako loš start imali i prije tri sezone

Budućnost je jedna od samo četiri ekipe u Evrokupu bez pobjede u prva tri kola, pored njemačkog Ulma (grupa A), Cedevita Olimpije (B) i njemačkog Oldenburga u istoj grupi.

Podgorički klub je tako loš start u ovom takmičenju imao još samo u sezoni 2016/2017, koju Budućnost ne pamti po dobrom. „Plavi“ su, naime, tu sezonu u Evrokupu završili sa svih osam poraza u grupi, u kojoj su za rivale imali španske timove Mursiju i Unikahu, njemački Bajern i ruski Zenit iz Sankt Peterburga.

Bonus video: