Mega šok zaledio prepunu "Moraču"

7 komentar(a)
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelevic
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 14.03.2016. 23:24h

Šok u "Morači" na startu polufinala plej-ofa ABA lige. Sve što su uradili u ligaškom dijelu takmičenja, košarkaši Budućnost Volija "prosuli" su u 40 minuta duela sa Mega Leksom, koja je slavila 85:81.

Umjesto da otvore put ka finalu, izabranici Luke Pavićevića stigli su na ivicu ponora - Mega u subotu u Sremskoj Mitrovici ima meč-loptu. A sudeći po onome što se vidjelo na podgoričkom parketu, Mega ima kapacitet da izgura ovo polufinale do kraja.

Predvođeni maestralnim 20-godišnjim Radetom Zagorcem, desetkovani gosti, bez trojice ne samo važnih igrača u rotaciji, već izuzetno bitnih za igru ekipe, potvrdili su da imaju ogroman potencijal i kvalitet.

Svih 40 minuta znali su šta hoće, igrali raznovrsno u napadu, mudro u odbrani, sa pritiskom na Tadiju Dragićevića, čvrsto u reketu u duelima sa Aleksom Marićem.

Budućnost, s druge strane, potpuno „jednoobrazna“, nevjerovatno i nestvarno zvuči podatak da je tim koji pretenduje na titulu u ozbiljnom takmičenju uputio čak 40 šuteva za tri poena, 13 više nego što je imao pokušaja za dva. U trenucima kada se lomio rezultat naša ekipa je bila i „naivna“ u odbrani dozvolivši previše lakih poena iz igre dva na dva u kojoj su dominirali Nikola Ivanović i Nikola Janković.

Kada se sve sabere, Mega je zasluženo slavila, bila bi nepravda da je meč završen drugačije. Posljednju šansu Budućnost je imala 11 sekundi prije kraja, ali je Omar Kuk kod rezultata 83:80 za goste pogodio samo jedno od tri bacanja, koja su, čini se, bila poklonjena, jer je Ivanović, opšti je utisak, napravio faul prije šuta Amerikanca.

A dileme je riješio upravo Ivanović, nekadašnja nada Budućnosti, sigurnom realizacijom sa penala za konačnih 85:81.

Od početka je Budućnost ušla u ritam koji je odgovarao protivniku - brza igra u oba pravca, sa mnogo trčanja.

Gosti su u prvih deset minuta bili gotovo nepogrešivi u šutu (70 odsto), a prednjačio je još jedan bivši košarkaš Budućnosti - Danilo Nikolić - koji je ubacio 11 poena, bez promašaja (šut 4-4, tri trojke).

Mega je prvi period dobila 24:15 i najavila šta će se dogoditi. Budućnost je u prvom dijelu druge četvrtine imala pravi šuterski šou.

Pogodila je čak šest trojki iz isto toliko pokušaja - tri Džulijus Dženkins, dvije Halil Kanačević i Nemanja Jaramaz, pa je serijom 9:0 izjednačila (24:24), a zatim i preokrenula na 37:32 u 17. minutu.

Umjesto da "doziraju", Pavićevićevi puleni su nastavili da šuturaju kad god su imali i malo prostora. Ali, ne kaže se uzalud "ko od šuta živi, od šuta i umire".

Samo je Dženkins držao šuterski ritam do kraja (sedam trojki iz 10 pokušaja, ukupno 26 poena), ostali su uglavnom promašivali (Dragićević 7-2, Suad Šehović i Kuk po 5-0).

Mega je, s druge strane, strpljivo čekala da zakaže dalekometna paljba, a imala je izuzetnog Zagorca, koji je u napadu radio sve šta je htio - pogađao je za tri, iz prodora, sa poludistance, a završio je meč sa 27 koševa (šut iz igre 11-9), uz sedam skokova i četiri asistencije, za indeks 40!

Izuzetan je bio Ivanović, koji je imao 12 asistencija, Nikolić je rano ušao u probleme sa faulovima, ali je iskusno izdržao cijeli meč i završio ga sa 16 poena...

Budućnost Voli - Mega Leks 81:85 (15:24, 28:18, 19:18, 19:25)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 4.560. Sudije: Dožai (Hrvatska), Boltauzer (Slovenija), Herceg (Hrvatska).

Budućnost Voli: SU. ŠEHOVIĆ 2 (1-0), Jaramaz 8 (2-2), Subotić 7 (3-3), SE. ŠEHOVIĆ 9, Kuk 2 (4-2), Slavković, Dragićević 12 (6-4), Marić 9 (2-1), Dženkins 26 (2-1), Rikić, Džozef, Kanacević 6.

Mega Leks: Simić, Đoković 2, Veljković 4, IVANOVIĆ 11 (4-3), Pavlović, LUVAVU 8 (5-4), Zagorac 27 (7-6), SIMEUNOVIĆ, NIKOLIĆ 16, JANKOVIĆ 17 (8-1).

Bonus video: