Mijović: Ispadanje u prvoj fazi Evrokupa je neuspjeh

"Pred početak sezone smo kao cilj postavili prolazak prve faze, a grupa je bila takva da smo imali jako mnogo šansi da je prebrodimo", istakao je trener "plavih"
2076 pregleda 0 komentar(a)
Petar Mijović, Foto: Savo Prelević
Petar Mijović, Foto: Savo Prelević

Kraj evropske odiseje najavljen je još prošle sedmice, kada je Trento savladao Arku u Gdinji i praktično raspršio snove košarkaša Budućnost Volija o Top 16 fazi Evrokupa. Nada u čudo je i definitivno nestala u utorak veče, kada su Italijani porazili i Unikahu...

Šampion Crne Gore je, međutim, sam kriv što nije ispunio prvi cilj u sezoni, jer je drugo po kvalitetu evropsko takmičenje počeo sa šest poraza. Buđenje pod komandom palicom Petra Mijovića je stiglo prekasno...

- Šanse za Top 16 fazu su značajno umanjene porazima od Trenta i Arke u „Morači”. S obzirom na kvalitet grupe, ta dva kiksa nisu smjela da se dese, baš kao ni poraz od Oldenburga u Podgorici. Svi porazi, osim u Malagi na startu, bili su na jednu loptu i da je bilo više sreće ili bolje koncentracije, sada bismo pričali o prolasku u Top 16. Ovo je neuspjeh, jer smo pred početak sezone kao cilj postavili prolazak prve faze, a grupa je bila takva da smo imali jako mnogo šansi da je prebrodimo - istakao je 37-godišnji trener.

Mijović je ekipu od svog dotadašnjeg šefa Slobodana Subotića preuzeo nakon 0:3 u Evrokupu i polako joj je dizao samopouzdanje. Nije bilo ni sreće, jer je protiv Galatasaraja, Oldenburga i Unikahe izgubljeno sa ukupno četiri poena razlike, a finiš protiv Španaca može da se izučava kao primjer kakve greške ne smiju da se prave.

Uslijedile su ubjedljive pobjede u Italiji i Poljskoj, kao i nad Turcima u „Morači”, a onda i poraz u Oldenburgu u meču bez rezultatske važnosti.

- Zadovoljan sam odnosom igrača na svim utakmicama otkada sam preuzeo tim. Neke smo zaslužili da dobijemo, ali smo ih nesrećno izgubili, zaključno sa posljednjom u Njemačkoj. Iako smo bili bez dva veoma važna igrača, Kobsa i Martina, 32-33 minuta smo igrali ozbiljnu košarku, ali smo u finišu bili ispod nivoa. Doduše, i Oldenburg je imao nevjerovatno šutersko veče, pogodio je 17 trojki, osam u posljednjoj četvrtini, od čega neke preko ruke, sa sedam-osam metara...

Činjenica da utakmica sa Oldenburgom nije imala važnost omogućila je treneru „plavih” da razigra neke košarkaše. Prije svih Šona Kiplatrika, koji je sa 24 poena pokazao da bi mogao da bude veliki adut u nastavku sezone.

- Željeli smo da razigramo igrače koji još nisu uhvatili pravi ritam, prije svih Kilpatrika, Zorana Nikolića i Mejersa. Kilpatrik je dobar trening od samog starta pretvorio u pravu utakmicu, a Mejers i Zoran su bili dobri napadački, ali su u odbrani popustili protiv Mahalbašića. Jasno se vidio izostanak našeg najboljeg defanzivnog igrača na unutrašnjim pozicijama, Martina - naglasio je Mijović.

Budućnost seriju gostovanja završava u nedjelju, kada igra u Zadru. Čeka je tim koji je jedine dvije pobjede upisao protiv ekipa iz vrha, Cedevita Olimpije i Crvene zvezde.

- Ta utakmica je jako važna za ispunjavanje naših ambicija. Imamo problem sa Kobsom i Martinom, nemamo jasnu sliku kad će se priključiti ekipi. Martin ujutro ima magnetnu rezonancu zbog izuzetno oštrog bola između rebara, tek nakon toga ćemo znati kada bi mogao da se vrati. Ne može da pomjeri i teško da će moći da igra protiv Zadra - naglasio je Mijović, koji je igre Dalmatinaca uporedio sa onim što je Krka radila prošle sezone, kada je takođe rušila velikane.

- Dolaskom trenera Danijela Jusupa, Zadar je podigao formu i izuzetno je nezgodan na svom terenu, što je pokazao sa dvije velike pobjede. Ako defanzivno budemo na mnogo većem nivou nego na prethodne dvije utakmice, naš napad, koji je dobar u kontinuitetu, može da dođe do izražaja.

Bonus video: