Milatović: Imam razloga za oprez, ali očekujem pobjedu

83 pregleda 1 komentar(a)
Jelena Škerović, Foto: FIBA Europe
Jelena Škerović, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 20.11.2015. 12:28h

Tačno nakon 147 dana od posljednje utakmice na proteklom Evropskom prvenstvu protiv Litvanije, košarkašice Crne Gore ponovo izlaze na scenu.

Ovog puta u kvalifikacijama za kontinentalni šampiona 2017. godine.

Rival na premijeri je selekcije Velike Britanije, koja nema veliki rejting, ali koja zaslužuje respekt.

Nakon što u Rumuniji i Mađarskoj nisu prošle prvu fazu, Britanke su dobile novog selektora - Španca Hoze Marija Bučetu.

Svojevremeno je vodio selekciju Španije, a od 1985. do 1992. godine bio je dirketor svih selekcija “crvene furije”.

Posljednji angažman imao je na klupi Bugarske.

"Otvaramo novi ciklus, krećemo u borbu za plasman na četvrto Evropsko prvenstvo, u izmijenjenom načinu takmičenja. Nemamo više onako dugačkih priprema, imamo tri akcije koje su planirane za novembar, februar i novembar sljedeće godine. Proglasili su nas favoritom u grupi, ali ja to prvi put tako ne gledam. Italija i Velika Britanija su ekipe koje zaslužuju pažnju i respekt. Velika Britanija je iz godine u godinu u dobrim pripremama. Imala je velika ambicije na prošlom šampionatu Evrope, ali teška grupa i neiskustvo su učinili da ne prođu dalje. Italijanke su bile na korak od plasman u drugi krug, a izgubile su od Bjelorusije, koja je bila jedan od kandidata za medalju“, istakao je Momir Milatović, selektor Crne Gore.

Prvi stručnjak “crvenih” dama neće moći da računa na sve igrače, pošto su Milica Jovanović, Jovana Pašić i Irena Matović van stroja zbog povreda.

"Imam razlog da sam ovoga momenta oprezan, ali to ne znači da bježim od toga da smo favoriti za osvajanje prvog mjesta i na to ćemo raditi. Dolazi nam u nezgodno vrijeme Velika Britanija, zato što je novi selektor Španac sa njima i sigurno će promijeniti način igranja. Teško je bilo napraviti pravi skaut. Imamo utakmice sa prošlih akcija, ali ne znamo da li će se to zadržati. Svaka promjena trenera donosi neku svježinu i sigurno da će ove djevojke imati ambicije protiv nas. Dobro se pripremamo, novi način priprema je jer je vrijeme kratko. Bićemo hendikepirani, jer nam neće igrati tri šutera Milica Jovanović, Jovana Pašić i Irena Matović. One su povrijeđene, a Matovićka će biti u pogonu od nedelje i biće spremna za Albaniju. U ovom momentu nam ništa ne preostaje nego da se u ovom sastavu iskomponujemo i napadnemo Britaniju i očekujem pobjedu“, jasan je Milatović.

Jelena Škerović će kao kapiten pokušati da odvede Crnu Goru na četvrti uzastopni nastup na šampionatu Evrope.

"Put na Evropskom prvenstvu neće biti nimalo lako, samim tim što je sistem takmičenja promijenjen. Naša grupa nije laka, a utakmica sa Velikom Brotanijom je veoma značajna. Nisu nimalo naivne kao protivnik, igrale su na Evropskom prvenstvu, Olimpijskim igrama. Međutim, ne sumnjam u naš kvalitet i borbenost, koju ćemo pokušati da pretvorimo u pobjedu“.

Od talentovane Jelene Vučetić se očekuje da bude važan šraf u igri naše selekcije u ovim kvalifikacijama,

„Ukoliko pružimo maksimum i ispoštujemo sve ono što se dogovorimo, pobjeda neće doći u pitanje. Borićemo se i mislim da ćemo dobiti. Pozivamo sve najvijače i ljubitelje košarke da nam pomognu“, zaključila je Vučetić.

Možemo nadoknaditi neigranje tri šutera

Zbog problema sa povredama, stručni štab je pokušao da modifukuje način igre.

"Pokušali smo nešto na brzinom da promijenimo. Moraćemo više da koristimo Jelenu Škerović i na poziciji tri Jelenu Dubljević. Hendikepirani smo, a i na prošlom Evropskom prvenstvu nam je problem bio šut spolja. Nadam se da to možemo nadoknaditi sa mlađim igračicama. Imate uvijek slučaj da kada nekoga nema, neko drugi odigra dobro“, naglasio je Milatović.

Bonus video: