Mirotić ne igra ni za Španiju ni za Crnu Goru!

"Trenutno sam još daleko od maksimuma na kojem mogu da igram. Da bih dostigao taj maksimum, moram da nastavim sa treninzima i da napredujem svakog ljeta"
92 pregleda 89 komentar(a)
Nikola Mirotić, Foto: Savo Prelević
Nikola Mirotić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2013. 20:08h

Zvijezda Real Madrida Nikola Mirotić neće igrati na Evropskom prvenstvu u košarci u Sloveniji! Postojala je dilema da li će se Mirotić odlučiti za Španiju ili Crnu Goru, ali su te dileme otklonjene tako što će Mirotić preskočiti Euro.

Mirotić, koji se trenutno nalazi na Maldivima, izdao je saopštenje na Twitteru i Facebooku u kojem objašnjava svoju odluku da neće igrati ni za jednu reprezentaciju:

"Moja posvećenost Španiji, birajući da predstavljam nas i Špansku košarkašku federaciju je potpuna. Demonstrirao sam je na dva evropska prvenstva za igrače do 20 godina na kojima sam igrao, gdje sam sa mojim saigračima pomogao da osvojimo bronzu i zlato, igrajući na prvom uprkos nalazu ljekara da sam povrijeđen. Bilo je to u Hrvatskoj, vrlo blizu zemlje u kojoj sam rođen. Sigurno da ćete razumjeti koliko mi je to napravilo problema u mojoj domovini, Crnoj Gori”, napisao je Mirotić i nastavio:.

"Trenutno sam još daleko od maksimuma na kojem mogu da igram. Da bih dostigao taj maksimum, moram da nastavim sa treninzima i da napredujem svakog ljeta, kao što sam radio ranije".

Mirotić je na kraju zaključio da se “osjeća Špancem koliko i Crnogorcem”.

"Zahvalan sam zemlji koja me primila i dala mi dom, gdje sam nosio i nosiću dres Reala, uz božju pomoć".

Jutros je postalo jasno da ove godine njegov izbor neće biti Španija, jer je selektor “furije” Huan Antonio Orenga objavio spisak bez njega, uz komentar da je želio da Mirotić nastupi u Sloveniji ali da je on odbio.

Selektor Crne Gore Luka Pavićević nadao se da bi Mirotić mogao odabrati Crnu Goru, bez obzira na to što se njegovo ime nije našlo ni na njegovom spisku, ali Mirotić je saopštenjem stavio tačku na priče oko nastupa na Evropskom prvenstvu.

Ostaje samo da se vidi koju će opciju Mirotić odabrati naredne godine, kada je na programu Svjetsko prvenstvo u Španiji.

“Furija” je kao domaćin siguran učesnik, dok bi Crna Gora to pravo izborila ukoliko osvoji jedno od prvih šest mjesta u Sloveniji, ne računajući plasman Španije.

Kada je u pitanju španska reprezentacija, mjesto koje je bilo planirano za Mirotića zauzeće Herman Gabrijel, centar Estudijantesa, koji je rođen u Venecueli prije 32 godine.

"Od 5. jula Mirotić nije znao da li dolazi. Negativna konotacija njegove odluke nije potrebna, treba igraču dati priliku da objasni njegove motive. Mirotiću je ponuđeno da igra, ali je odbio", kazao je Orenga prije nego što se Mirotić oglasio saopštenjem, ali i istakao da je zabrinut da li će ubuduće moći da računa na momka rođenog u Podgorici.

"Nastavićemo da računamo na sve igrače, nećemo zatvarati vrata nikome", istakao je Orenga.

U priču o Nikoli Mirotiću uključio se i predsjednik Španske košarkaške federacije.

"Željeli smo da u Sloveniji igra Niko, ali ja poštujem njegovu odluku da ne dođe. Nadam se da ćemo u budućnosti imati sve igrače na raspolaganju", kazao je Hose Luis Saez.

Na spisku Španije, za koju u Sloveniji neće igrati još i Pau Gasol, Huan Karlos Navaro, Serž Ibaka i Felipe Rejes, nalaze se: Hose Manuel Kalderon (Dalas), Riki Rubio (Minesota), Serhio Rodriges (Real Madrid), Serhio Ljulj (Real Madrid), Rudi Fernandes (Real Madrid), Aleks Mumbru (Bilbao), Fernando San Emeterio (Laboral kuća), Viktor Klaver (Portland), Herman Gabrijel (Estudijantes), Mark Gasol (Memfis), Pablo Agilar (Valensija) i Ćavi Rej (Gran kanarija).

Bonus video: