Mogu li da se podignu: Traže brejk na godišnjicu najvećeg uspjeha

14. aprila prošle godine, košarkaši Budućnost Volija su u „Morači” savladali Zvezdu i osvojili ABA ligu. Sada na isti dan moraju da naprave brejk u Beogradu, ili će pehar početi da im izmiče iz ruku
5246 pregleda 25 komentar(a)
Traže prekid crnog niza protiv Zvezde: Kosarkaši Budućnosti pred početak prve utakmice finala, Foto: Branislav Božić/Beta
Traže prekid crnog niza protiv Zvezde: Kosarkaši Budućnosti pred početak prve utakmice finala, Foto: Branislav Božić/Beta

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Na dan zlatnim slovima upisan u istoriju, košarkaši Budućnost Volija igraće utakmicu od koje zavisi bliska budućnost kluba - na prvu godišnjicu osvajanja ABA lige, Podgoričani će se sudariti sa istim rivalom kojem su prije tačno 365 dana oduzeli pehar, Crvenom zvezdom.

Razlika je što je taj meč 14. aprila prošle godine bio u „Morači” i što je Budućnost iskoristila prvu šansu da osvoji šampionsko prstenje. Sada se igra u dvorani „Aleksandar Nikolić”, a Podgoričani su praktično satjerani uza zid - ako peti put zaredom izgube od najvećeg rivala, odbrana krune bi bila predaleko. Budućnost je sa tri trenera (prva dva meča vodio Aleksandar Džikić, jedan kao prelazno rješenje Đorđe Adžić, a jedan Jasmin Repeša) četiri puta ubjedljivo izgubila od Zvezde ove sezone. Najubjedljivije u petak u prvom činu finala (91:72), kada je kontrolisala dešavanja u 1. poluvremenu, a onda kao da se odjednom ugasila.

- Pred nama je utakmica plej-ofa, očekujem odličnu atmosferu i tešku utakmicu, baš kao i prvu. Očekujem i da mi odigramo bolje, da budemo precizniji u šutu. Pokušaćemo da pobijedimo, to nam je glavni cilj - rekao je Erl Klark za „Vijesti”.

Prvi strijelac Budućnosti se nije proslavio protiv Zvezde. Prije dvije noći je treći put zaredom duele sa „crveno-bijelima” završio sa osam poena, a samo je u finalu ABA Superkupa stigao do 11. Imao je problem sa agresivnom odbranom rivala i sudijskim kriterijumom, jer je dopuštena jača igra, ali se ne žali.

- To je i očekivano. Ne možemo da plačemo, moramo da nastavimo da igramo svoju igru, da se držimo onog što smo radili. Moramo da se vraćamo u odbranu i skačemo, a ne da se brinemo šta radi protivnički tim ili sudije - jasan je bivši član LA Lejkersa.

Klark je svjestan da je njegov tim podbacio prije dvije noći.

- U drugom poluvremenu nismo radili prave stvari, nismo se adekvatno prilagodili. Napravili su mnogo kontri, nismo se dobro vraćali u odbranu i dozvolili smo im mnogo lakih poena. Nakon toga se više nismo vratili u igru.

Budućnost je na prvoj utakmici finala platila ceh i lošem šutu.

- To je košarka. Ne možeš da pogodiš svaki šut koji uputiš. Već mjesec ne šutiramo dobro slobodna bacanja i trojke, ali i pored toga smo pronalazili način da pobijedimo. Ako ne pogađamo, moramo da igramo odbranu na pravi način. Imamo odlične šutere u našem timu, koji će se vratiti u ritam. Moramo da vjerujemo u sebe i da igramo našu igru - naglasio je Klark.

Dok je Budućnost vodila, atmosfera u dvorani „Aleksandar Nikolić” nije bila spektakularna, čak se jasno čuo zvuk patika kod svake promjene pravca igrača dok je Zvezda napadala. Kada su se Beograđani probudili, navijači su ih nosili, a činilo se da je Repešin tim tada izgubio koncentraciju.

- Navijači nemaju ništa sa igrom na terenu, oni su samo tu da budu glasni, da psuju i rade sve druge stvari. Ali, ja igram košarku preko 10 godina, kao i dosta mojih saigrača, i sve je isto kao u srednjoj školi, na koledžu, u NBA ili bilo gdje drugo. Ključno je da izađemo na teren i držimo se svog koncepta. Na prvoj utakmici nismo pogodili otvorene šuteve i nismo se vraćali brzo u odbranu. Navijači ne mogu da pogode koš ili odigraju odbranu, oni nemaju uticaj na utakmicu - zaključio je Erl Klark. Nakon večerašnjeg duela serija se seli u Podgoricu, a treći meč na programu je u srijedu u “Morači” u 19 sati.

Bitadze: Moramo da imamo više energije od rivala

Bez odličnog učinka Goge Bitadzea, Budućnost teško može do pobjede. Pokazalo se to i u petak, kada je Gruzijac dao prvih šest poena šutem iza linije 6,75 metara, ali nijednom nije pokušao ni za dva, niti je izborio slobodno bacanje.

Mučio se i sa znatno težim i jačim Majklom Odžom, brzo je ušao u problem sa faulovima i bio predaleko od reketa.

- Pratio sam plan igre, svaku akciju koja je pozvana. Trebalo je da imam i još koji ofanzivni skok, pokušao sam... Plan je bio da Odžo i ja igramo jedan na jedan i dao mi je dva puta koš. Ušao sam i u probleme sa faulovima, ali smo ga kasnije zaustavili. Problem je što nas je Zvezda nakon toga pretrčala i bila preciznija u šutu za tri poena - rekao je 19-godišnji centar.

Nije, naravno, sve izgubljeno. Budućnost ima kvalitet dovoljan da pobijedi u Beogradu i preokrene tok finala, ali mora da odigra najbolje što može.

- Moramo da ostanemo fokusirani 40 minuta, ne smijemo da im dozvolimo da daju koševe u seriji, kao na kraju 2. četvrtine. Neophodno je da čitav meč odigramo kao prvih 18. Moramo da budemo agresivni, ne smijemo da dozvolimo Zvezdi da na svom terenu igra slobodno. To je ključ. Trebalo bi da sprovedemo akcije koje smo vježbali i da imamo više energije od rivala - naglasio je Bitadze, koji takođe smatra da faktor publike nije donio prevagu Beograđanima.

- Koncentrišem se na teren, ne čujem navijače i ne vidim ih.

Koljenšić dio sudijske trojke

ABA liga je odabrala sudije za drugi meč, a iz beogradske „kuhinje” već počinje pritisak. „Kurir” je skandaloznim ocijenio što će pravdu dijeliti i Podgoričanin Miloš Koljenšić, koji je lani takođe bio učesnik drugog meča finala.

Tada je sa njim arbitar bio i Beograđanin Ilija Belošević, uz Slovenca Sašu Pukla. Sada će se prvi put dogoditi da u sudijskom timu na utakmicama Budućnosti i Zvezde bude Crnogorac, a da nema predstavnika Srbije. Suprotni slučajevi su se događali - Belošević i Milija Vojinović su sudili prošle sezone u ligaškom dijelu u „Pioniru”, a uz standarne Hrvate i Slovence u duelima Beograđana i Podgoričana pravdu su dijelili Belošević, Uroš Obrknežević i Marko Juras.

Srpski mediji i navijači imaju zamjerke i što će večeras na parketu biti Slovenac Damir Javor, koji im nije ostao u lijepom sjećanju još od utakmice sa Olimpijakosom u Evroligi u sezoni 2016/2017, a lani je bio u Podgorici na trećoj utakmici finala. Nakon nje ga je Nebojša Čović javno optužio.

- Ovdje Javor sudi kako mu narede i kako mu se objasni. Neće da vidi instant riplej da je pogriješio, jer je to tvrdoglava mazga promijenjenog identiteta - jadao se Čović tada „Blicu”.

Treći član sudijske trojke biće Dubrovčanin Sreten Radović. Čudo da nije potencirano da je sugrađanin Jasmina Repeše i da ima zanimljivu istoriju sa Podgoričanima...

Čović pozdravio vrijeđanje Bokana

U finiše prve utakmice, dvoranom „Aleksandar Nikolić” prolomilo se „Silov’o te Čović, Bokane”. To je bio samo nastavak uvreda, jer su igrači Budućnosti tokom cijelog meča nazivani „Cigani” i „Šiptari”, pjevana je već prepoznatljiva „J... vas Milo”, ali to od mase na tribinama nije neočekivano.

Problem je što je „pjesmicu” o predsjedniku Budućnost Volija Draganu Bokanu vrlo zadovoljno pozdravio upravo Nebojša Čović i mahao navijačima...

Bonus video: