Monako izgorio u grotlu „OAKA arene“, AEK osvojio Ligu šampiona

Nošeni podrškom 18.000 navijača u „OAKA areni“, Grci su bili bolji, sve vrijeme su vodili, ali su imali i sreće kada je bilo najpotrebnije i sudijske pomoći
69 pregleda 1 komentar(a)
Amara Si, Foto: FIBA
Amara Si, Foto: FIBA
Ažurirano: 06.05.2018. 20:12h

Zvezdan Mitrović nije iskoristio šansu da osvoji evropski trofej - Monako je u finalu FIBA Lige šampiona poražen od AEK-a sa 100:94.

Nošeni podrškom 18.000 navijača u „OAKA areni“, Grci su bili bolji, sve vrijeme su vodili, ali su imali i sreće kada je bilo najpotrebnije i sudijske pomoći.

Tim crnogorskog selektora je fenomenalnom odbranom u posljednjem minutu natjerao domaće na tri izgubljene lopte i imao napad pri rezultatu 94:97, ali je izgubio loptu prilikom izvođenja 12 sekundi do kraja...

Delroj Džejms je pogodio oba bacanja za 99:94, a Di Džej Kuper na drugoj strani promašio sva tri, nakon čega je buka u „OAKA areni“ postala nesnosna.

AEK je tako stigao do trećeg evropskog pehara, jer je osvojio Kup pobjednika kupova 1968. i 1991. godine i zaokružio sezonu iz snova, jer je u februaru osvojio Kup Grčke pobjedom nad Olimpijakosom.

To mu je bio prvi trofej nakon 16 godina, a sezona za Sportsko društvo AEK je za pamćenje, jer je fudbalska sekcija uzela titulu nacionalnog prvaka nakon 24 godine!

„Kraljica“ je fenomenalno počela meč i nošena podrškom publike povela 11:2. Monako je sve vrijeme jurio rezultat, a sredinom 3. četvrtine je dva puta prišao na minimalan zaostatak (57:58 i 59:60).

AEK je, međutim, pogodio nekoliko puta iz jako teških pozicija i opet došao do dvocifrene razlike, da bi sa dvije trojke u 30. minutu Sergej Gladir vratio nadu „kneževima“, jer je smanjio na 70:73.

Na startu posljednje četvrtine Monako je prišao na 71:73, ali je domaćin otišao na plus 12 (89:77) i činilo se da je sve gotovo.

Mitrovićevi puleni su u posljednjem minutu fenomenalnim presingom probudili nadu da mogu do produžetaka, a onda su izgubili loptu kada je bilo najvažnije...

Majk Grin je predvodio novog šampiona sa 19 poena, a po 16 su dali Dušan Šakota i Kevin Panter. Gladir je bio najbolji kod Monaka sa 18 koševa, Džerald Robinson je dao 13, a Elmedin Kikanović i Pol Lakomb po 12.

Bonus video: