Mrzjeli smo ga, zatim zavoljeli, sad tugujemo...

Čuveni režiser Spajk Li je pokazao jedan dan u životu legende NBA lige kroz 83 minuta na ESPN-u, tokom kojih je 30 kamera snimalo samo njega. Tada je čitav svijet mogao da vidi kakav je Kobi bio genijalac
6523 pregleda 1 komentar(a)
Điđi i Kobi oslikani su na muralu u Los Anđelesu, Foto: Beta/AP
Điđi i Kobi oslikani su na muralu u Los Anđelesu, Foto: Beta/AP

Počeo je da nam smeta davne 1996. godine. Tada ga još nismo ni znali, internet je na ovim prostoma bio u povoju i nismo imali klipove kao sada, na kojima bismo gledali 17-godišnjaka iz srednje škole Louer Merion.

Zasmetalo nam je što se Džeri Vest odrekao našeg idola Vlada Divca i poslao ga u Šarlot, kako bi kao 13. pika na draftu u LA Lejkerse doveo tinejdžera. Ispostavilo se da je povukao jedan od najboljih poteza u istoriji košarke...

Vjerovatno je većina ljudi sa ovih prostora počela da ga mrzi 2001. i 2002. godine. Budili smo se noćima da gledamo Divca i Peđu Stojakovića u nezaboravnim duelima Sakramenta sa LA Lejkersima i zapamtili onaj njegov šeretski osmijeh, kad su „jezeraši” u finalu Zapadne konferencije 2002. preokrenuli sa 2:3 na 4:3 i kasnije lagano osvojili titulu protiv Nju Džersi Netsa.

A onda, kako su godine odmicale i ređali se trofeji i nevjerovatna dostignuća, počeli smo prvo da ga poštujemo, a onda i volimo. I to je sasvim razumljivo, jer takav šampion, pobjednik, sportista..., kakav je bio Kobi Brajant, rađa se jednom u 100 godina.

Njegovu veličinu je najbolje u kultnom dokumentarnom filmu „Kobe Doin’ Work” dočarao veliki navijač Njujork Niksa, Spajk Li. Čuveni režiser je pokazao jedan dan u životu legende NBA kroz 83 minuta na ESPN-u, tokom kojih je 30 kamera snimalo samo njega.

Kobi je na sebi imao mikrofon, koji je bilježio sve što je govorio tokom direktnog obračuna sa San Antoniom za 1. mjesto na Zapadu pred plej-of. Tada je čitav svijet mogao da vidi kakav je to genijalac - on nije bio samo glavna zvijezda i prvi košgeter tima, već i trener na terenu, koji je savršeno prepoznavao akcije rivala, govorio saigračima kako da ih riješe, a uzgred izazivao strahopoštovanje suparnika.

Nabrajati sve njegove titule, priznanja i uspjehe bilo bi iluzorno. O Kobiju je sve rečeno u njegovoj oproštajnoj sezoni 2015/2016, kada je fenomenalnim pismom za „The Players Tribune”, za koje je kasnije kao animirani film „Draga košarko” dobio Oskara, najavio kraj karijere. Širom SAD je dobijao ovacije kakve zaslužuju samo najveći. I otišao je u tom stilu - sa 61 poenom protiv Jute na posljednjoj utakmici u karijeri, kada je rekao ono čuveno „Mamba Out”.

Nažalost, prebrzo smo dočekali novi oproštaj od Kobija. Ovog puta za sva vremena...

Bonus video: