Mugoša: Kod mene nema privilegovanih

Samo se u jednom slažem sa predsjednikom Piperovićem, da je postupak igrača V. Pavića nedopustiv na sportskim terenima i da kao takav zaslužuje adekvatnu kaznu", kaže Mugoša
78 pregleda 4 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.12.2013. 23:25h

Povodom događaja na košarkaškoj utakmici izmešu Mornara i Ulcinja u Baru, kada je mladi reprezentativac Vukota Pavić u tunelu udario protivničkog igrača Rada Ivanovića, te izjava predsjednika Ulcinja Zorana Piperovića i povrijeđenog igrača Ivanovića, oglasio se i komesar Erste lige Miomir M. Mugoša. U njegovom saopštenju se kaže:

“U delegatskom izvještaju sa utakmice Mornar - Ulcinj navedeno je da je u toku pomenute utakmice u holu dvorane „Topolica“, došlo do fizičkog obračuna između igrača Mornara Vukote Pavića i igrača Ulcinja Rada Ivanovića, koji su prije toga isključeni iz igre.

U cilju potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja dostavljeni su pismeni izvještaji službenih lica, Centra bezbijednosti Bar u vezi sa postupanjem policije u konkretnom slučaju, izjave igrača V. Pavića i R. Ivanovića i medicinska dokumentacija. Iz priložene dokumentacije nesumnjivo se može utvrditi da je igrač V. Pavić fizički nasrnuo na igrača R. Ivanovića, udarivši ga u predjelu glave kojom prilikom je isti zadobio lakše tjelesne povrede.

S obzirom da, kao Komesar, shodno propozicijama za takmičenje i disciplinskom pravilniku KSCG u ovakvim slučajevima mogu izricati novčane kazne i kazne zabrane igranja od najmanje dvije, a najviše osam utakmica, cijeneći težinu prekršaja igrača Pavića, protiv istog sam podnio prijavu Disciplinskoj komisiji KSCG i igrač Pavić je suspendovan do okončanja postupka i donošenja konačne odluke.

Disciplinskim pravilnikom KSCG (član 20) za ovako teške prekršaje je predviđena mogućnost izricanja kazne vremenske zabrane igranja u trajanju od najmanje dva mjeseca a najviše dvije godine.

Povodom izjava predsjednika KK Ulcinj Zorana Piperovića u dnevnom listu „Vijesti“ i „traženja“ da Komesar suspenduje dvoranu u Baru, kao predsjednik Kluba i advokat morao bi znati da je Komesar obavezan primjenjivati propozicije za takmičenje u kojima su tačno navedeni razlozi kada se suspenduje dvorana (nesportsko ponašanje gledalaca, slaba organizacija utakmice...). U konkretnom slučaju postoje razlozi za suspendovanje igrača V. Pavića a ne dvorane, kako to „predlaže“ Piperović.

Što se tiče izjave predsjednika Piperovića da sam kaznio KK Ulcinj sa 3.500 eura samo zbog transparenta „Sudije lopovi“ želim podsjetiti i njega i sportsku javnost:

Košarkaški klub Ulcinj je kažnjen zbog nesportskog ponašanja gledalaca, unošenja i širenja transparenata na tribinama uvrjedljive sadržine upućenih na adresu organa KSCG, KK Budućnost i KK Mornar, uvrjedljivog skandiranja, nesportskog ponašanja na račun organa KSCG, sudija i gostujuće ekipe, zbog ulaska pojedinih članova uprave u sudijsku prostoriju kojom prilikom su vrijeđali i prijetili službenim licima i zbog, u medijima objavljenog zvaničnog saopštenja kluba u kojem svojim nesportskim, neutemeljenim i neargumentovanim konstatacijama i procjenama na račun regularnosti takmičenja pokušavaju narušiti ugled Lige i košarkaških organa.

Što se tiče izjave predsjednika Piperovića, da sam većim kaznama kaznio samo KK Ulcinj, podsjećam ga da su mnogi klubovi, shodno propozicijama za takmičenje i disciplinskom pravilniku kažnjeni zbog disciplinskih prekršaja, KK IBON, KK Mogren i KK Ljubović su isključeni iz I A lige, a braća Pavićević koje predsjednik Piperović pominje u svojoj izjavi su kažnjena novčanim kaznama od 1.500 eura, što je najbolja potvrda da tokom sedam godina obavljanja dužnosti Komesara nije bilo privilegovanih ili izuzetaka.

Povodom „negodovanja“ predsjednika Piperovića zašto je trener njegovog kluba M. Milatović udaljen sa terena, kao predsjednik kluba bi trebao znati propozicije takmičenja, da je u konkretnom slučaju trener Milatović, zbog nesportskog ponašanja kažnjen sa dvije tehničke greške, što povlači automatsko isključenje i sudije su u obavezi da ga udalje sa terena.

Samo se u jednom slažem sa predsjednikom Piperovićem, da je postupak igrača V. Pavića nedopustiv na sportskim terenima i da kao takav zaslužuje adekvatnu kaznu.

Na kraju, kao Komesar za takmičenje odluke donosim u skladu sa propozicijama za takmičenje, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, pismenih izvještaja službenih lica, igrača, a ne na osnovu telefonske komunikacije i preporuka predsjednika klubova”, kaže se u saopštenju Miomira M. Mugoše.

Bonus video: