Nagrada za igrače i stručni štab

Možda nam je malo nedostajalo iskustva, jer smo neke utakmice gubili na jednu loptu, što je dokaz kako smo igrali. Na kraju smo, ipak, stigli do fantastičnog rezultata - kaže Radonjić.
0 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: NLB LIGA
Dejan Radonjić, Foto: NLB LIGA
Ažurirano: 16.03.2011. 20:46h

Posljednji minut meča sa Nimburkom, Dejan Radonjić je podigao visoko ruke u znak pobjede, u znak istorijskog uspjeha Budućnosti u NLB ligi, nakon čega je nastao delirijum na tribinama. Publika je na nogama i uz pjesmu dočekala kraj meča i početak velikog slavlja. Igrači i stručni štab nisu mogli da sakriju emocije, nekoliko minuta trajala je fešta na terenu, a navijači su svoje ljubimce ovacijama ispratili sa parketa “Morače”.

Bio je to trenutak koji će ostati zapisan u istoriji Podgoričana, a igrači iz ove generacije su već sebi obezbijedili posebno mjesto u analima kluba. Podarili su Podgorici i Crnoj Gori plasman među četiri najbolja tima u NLB ligi, a kada se ima na umu da je ona među najjačima u Evropi, onda se igračima i stručnom štabu mora skinuti kapa.

“Veliko zadovoljstvo, u svakom slučaju, zbog krajnjeg ishoda. Scenario je bio takav da je o plasmanu na završni turnir odlučivala utakmica pred našim navijačima. Jasno je da je liga ove sezone bila ujednačena, sa mnogo klubova koji su uložili ogromna sredstva u kvalitetan igrački kadar. Mi smo na startu takmičenja pobjedom nad Partizanom iskočili iz drugog plana i najavili da možemo doći do visokog plasmana”, kaže za “Vijesti” Radonjić nakon što su se emocije slegle.

Problemi dodatno ujedinili tim

Pehovi na startu drugog dijela takmičenja nisu obećavali ništa dobro. Krenula je serija povreda, a desetkovani tim je smogao snage da napravi rezultat za ponos.

“Sigurno da sa te strane ovaj plasman dobija na značaju. Ostali smo pred početak drugog dijela takmičenja bez Nemanje Gordića koji je otišao u Italiju, onda se pred duel sa Partizanom povrijedio Marko Popović, a na tom meču desio se veliki peh sa Aleksejom Nešovićem. Poslije toga bilo je veliko pitanje kako ćemo iz svega toga izaći. Na sve to se nadovezao i težak raspored na koji mi nismo mogli uticati, a sve zbog problema u putu ka Gran Kanariji. Nismo imali vremena za treninge ni konsolidaciju, ali nas je to dodatno ujedinilo. Poslije toga smo pojačali rad i uspjeli da u finišu dođemo do željene forme, a i neki igrači su dobili druge uloge. Možda nam je malo nedostajalo iskustva, jer smo neke utakmice gubili na jednu loptu, što je dokaz kako smo igrali. Na kraju smo, ipak, stigli do fantastičnog rezultata.

“Plavi” su iza sebe ostavili Zagreb, čiji jedan igrač ima primanja koliko, praktično, svi iz Budućnosti zajedno (Marijo Kasun ima ugovor od 700 hiljada eura), Cedevitu, Hemofarm, Igokeu...

“Plasman u Ljubljanu je velika nagrada za igrače i kompletan stručni štab zbog svega kroz šta smo prošli. Jako dobro smo radili tokom sezone, igrači su imali sjajnu motivaciju, atmosfera u ekipi je bila fenomenalna i to nas je krasilo tokom čitave sezone. Na kraju se nadovezala i fantastična atmosfera u posljednjih nekoliko mečeva.

Vratili publiku na tribine

Ne pamti se kada je posljednji put na košarkaškoj utakmici ”Morača” bila puna. Ovaj tim je, međutim, uspio da vrati publiku, što je dokaz da se cijeni ono što je uradio.

“Bilo je lijepo u posljednjih nekoliko duela, a atmosfera protiv Nimburka podsjetila je na neka stara vremena kada je na utakmicama Budućnosti bila puna dvorana. Probudilo je to posebne emocije i kod mene i kod igrača, mnogo nam je značila podrška sa tribina. Znači nam to mnogo, sada znamo da ljudi cijene naš trud. Podarili smo Crnoj Gori najbolji rezultat u istoriji što se tiče NLB lige, a drugi put uzastopno ćemo igrati kvalifikacije za Evroligu, što donosi još veći značaj ovom rezultatu.

Radonjić rijetko kada pokazuje emocije i zbog toga je sve prijatno iznenadio kada je počeo sa radovanjem u finišu.

“Bio je to poseban trenutak, tako sam se osjećao u tom momentu, nisam mogao da sakrijem emocije. Nije to bilo ništa planirano, jednostavno desilo se spontano, želio sam da na taj način proslavim fantastičan rezultat koji smo napravili”, zaključio je trener Budućnosti uz napomenu da sada želi da se igrači odmore i osvježe, a poslije toga će se razmišljati o fajnl-foru.

U Ljubljani u timu neće biti Aleksandra Mitrovića, kome je istekla pozajmica i do kraja sezone igraće za Mega Vizuru.

Pajović: Ponosni smo

Osvajao je Gavrilo Pajović trofeje sa ekipom Budućnosti kao igrač i kao sportski direktor, ali ovaj uspjeh će sigurno imati posebno mjesto kada bude svodio sportske račune.

- Ako se očekivalo da Partizan i Olimpija idu na fajnl-for, Krka je isto napravila iznenađenje, ali smatram da smo ipak mi najprijatnije iznenađenje NLB lige. Kada se ima na umu kroz šta smo sve prošli do sada, od formiranja ekipe do toga da smo u drugom dijelu bili lišeni usluga nekoliko igrača zbog povreda, onda se slobodno može reći da smo napravili rezultat za respekt i ponos. U jubilarnoj 10. sezoni stigli smo do četvrtog mjesta, čime smo ne samo našim navijačima nego i cjelokupnoj sportskoj javnosti poklonili veliki rezultat. Ponosni smo na ovaj rezultat, istorijski za naš klub - ističe Pajović.

Teško je sakriti emocije poslije rezultata za ponos, jer je Budućnost iza sebe ostavila mnogo bogatije i jače klubove.

- Nismo ni sanjali na startu sezone da možemo doći do ovog rezultata, kada se uzmu u obzir ulaganja ostalih timova. Realno je bilo da budemo plasirani između šestog i desetog mjesta. Međutim, nikada se nismo razmetali velikim izjavama, pa nismo ni sada. Išli smo od utakmice do utakmice, gledali da svaki meč odigramo najbolje što možemo. Na kraju smo nagrađeni za sav trud uložen od početka priprema do sada.

Polufinale završnog turnira donosi duel sa Partizanom, glavnim favoritom za osvajanje šampionskog prstena. U taj meč crnogorski šampion će ući bez bilo kakvog pritiska.

- Mi smo njih dobili u Beogradu, oni nas u Podgorici. Ima još mjesec dana do fajnl-fora i biće veoma važno u kakvoj ćemo formi biti. Oni će po tome biti u prednosti, jer će igrati jače takmičenje od nas. Međutim, sigurno je da u Ljubljanu nećemo ići da se lako predamo. Biće to ona Budućnost koju su ljubitelji košarke imali prilike da gledaju ove sezone. Sigurno je da su oni favoriti, ali nema sumnje da će igrači dati sve od sebe da probamo da napravimo iznenađenje. Idemo bez pritiska i bez bilo kakvog rezultatskog imperativa u “Stožice” - objasnio je Pajović.

Plasmani u NLB ligi

Sezona 2001/02 - 9. mjesto u konkurenciji 12 timova, učinak devet pobjeda i 12 poraza

Sezona 2002/03 - Budućnost nije učestvovala sezona 2003/04 5. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 16-10

Sezona 2004/05 - 14. mjesto u konkurenciji 16 timova, učinak 9-21

Sezona 2005/06 - Budućnost nije učestvovala sezona 2006/07 5. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 16-10

Sezona 2007/08 - 6. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 15-11

Sezona 2008/09 - 6. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 15-11

Sezona 2009/10 - 5. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 15-11

Sezona 2010/11 - 4. mjesto u konkurenciji 14 timova, učinak 15-11

Superliga startuje za vikend

Direktorijum klubova Prve muške Hipotekarna banka lige održan je danas, a tema je bila dosadašnji tok takmičenja, kao i žrijeb za Superligu i Survival (plej-aut ligu).

U prvom kolu Superlige, koja startuje predstojećeg vikenda, sastaće se: Jedinstvo - Teodo i Ulcinj - Lovćen, dok je meč između Budućnosti i Mornara odložen zbog zauzetosti dvorane “Morača”.

Superliga se igra po dvokružnom bod sistemu, a četiri prvoplasirane ekipe izboriće plasman u plej-of.

U prvom kolu Survival (plej-aut) lige, koje je na programu 22. i 23. marta, sastaće se Mogren - Danilovgrad i ABS Primorje - drugoplasirani tim Prve B lige, a Gorštak će biti slobodan. Drugoplasirani iz Prve B lige biće poraženi iz meča Podgorica - Sutjeska, koji je na programu sjutra. Pobjednik tog duela izboriće direktan plasman u elitu naredne sezone.

U Survival (plej-aut) ligi igra se, takođe, po dvokružnom bod sistemu, a posljednjeplasirani tim ispada iz prve lige.

Bonus video: