Napad na šestu krunu

“Ponos Izraela” titulu čeka šest godina, dok su Atinjani posljednji put slavili prije dvije godine u Berlinu
0 komentar(a)
Željko Obradović, Foto: REUTERS
Željko Obradović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.05.2011. 19:08h

Panatinaikos i Makabi sjutra će odlučiti o novom prvaku Evrope.

Oba tima su do sada po pet puta osvojila najprestižniji trofej, s tim što “ponos Izraela” titulu čeka šest godina, dok su Atinjani posljednji put slavili prije dvije godine u Berlinu.

Grci i Izraelci u finalima su se sastajali dva puta i imaju polovičan učinak.

PAO je trijumfovao 2000. godine u Solunu (73:67), ali već naredne sezone Makabi se revanširao u Parizu (81:67).

Nema sumnje da će finale donijeti sjajnu košarku, jer će koplja ukrstiti najbolji napadački tim Evrope (Makabi) i ekipa koja lomi rivala sjajnom odbranom (Panatinaikos).

- Ukoliko želimo da osvojimo titulu, moraćemo da igramo mnogo bolje nego protiv Montepaskija, jer Makabi ima dobru igru u reketu i dobar šut za tri poena. Takođe, imaju igrače koji su u stanju da igraju jedan na jedan i da u sekundi riješe teške situacije. Moramo da dobro pripremimo utakmicu, da pokušamo da nađemo rješenje za igru rivala. Odigrali smo mnogo dobrih utakmica u regularnom dijelu sezone i u Top 16 fazi. Svi su vidjeli Barselonu kao favorita u plej-ofu, ali smo uspjeli da nađemo način i da je eliminišemo. To ćemo pokušati da uradimo i u finalu - objasnio je strateg Panatinaikosa Željko Obradović, rekorder koji će danas pokušati da stigne do osmog trofeja prvaka Evrope.

Pred finale svi ističu iskustvo Obradovića kada su ovakvi mečevi u finalu, ali strateg Makabija Dejvid Blat se ne slaže sa tim.

On objašnjava da ne igraju Obradović i on, već igrači.

- Sreli smo se mnogo puta prije i ti mečevi su postali dio istorije evropske košarke, a nadam se da će i danas biti još jedna dobra utakmica. Panatinaikos je tim sa velikim iskustvom, velikim trenerom i kvalitetnim igračima. To su stvari koje ih dovode na vrh gotovo svake sezone. Moji igrači zaslužuju najviše pohvale za karakter i spremnost da prihvate sistem i igraju za tim. Znamo da je u finalu sve moguće, a za nas, odnosno ovaj tim, ovo je prva utakmica ove prirode. Pokušaćemo da igramo našu igru, a da li će to biti dovoljno za pobjedu, vidjećemo – istakao je Blat, koji želi da osvoji prvi trofej u Evroligi.

Finalni meč počinje u 16.30 sati, a tri sata ranije na teren će Montepaski i Real u borbi za treće mjesto.

Bonus video: