NBA: Igrači suočeni sa smanjenjem plata

ESPN je objavio kako bi se trebale isplatiti sljedeće rate iz ugovora igračima, a koje na naplatu stižu 1. aprila, ali da su naredne isplate predviđene za 15. april upitne
974 pregleda 1 komentar(a)
Adam Silver, Foto: AP
Adam Silver, Foto: AP

Igrači NBA lige suočeni su sa smanjivanjem plata zbog pandemije koronavirusa.

ESPN je objavio kako bi se trebale isplatiti sljedeće rate iz ugovora igračima, a koje na naplatu stižu 1. aprila, ali da su naredne isplate predviđene za 15. april upitne.

Prekid takmičenja uzrokovan koronavirusom mogao bi da natjera vođstvo lige da aktivira klauzulu iz kolektivnog ugovora u kojoj se klubovima dopušta smanjenje plata igračima u slučaju "katastrofalnih okolnosti" koje podrazumijevaju rat, prirodne katastrofe i epidemije/pandemije.

Ekipe su do prekida sezone odigrale između 63 i 67 od predviđenih 82 utakmice (77 do 82 posto rasporeda), a nakon što im se isplate naredne rate iz ugovora igračima će biti plaćeno oko 90 posto iznosa za ovu sezonu.

Nakon što je sezona prekinuta, komesar lige Adam Silver izjavio je kako će prekid trajati najmanje 30 dana, ali sve je izvjesnije kako neće biti nastavka makar prije sredine maja. Tako dugačak prekid, a samim i time i mnogo kasniji završetak sezone mogao bi imati uticaj i na sljedeću sezonu koja bi se mogla igrati od decembra ove godine do avgusta sljedeće, a ne od oktobra do juna kao što je uobičajeno.

Bonus video: