Ni Boša nije očekivao plasman na SP: Ovo je čudesan rezultat

Proslavljeni košarkaški trener i bivši crnogorski selektor Bogdan Tanjević govori o plasmanu naše reprezentacije na Mundobasket u Kini
5962 pregleda 3 komentar(a)
Bogdan Tanjević (Foto: Filip Roganović)
Bogdan Tanjević (Foto: Filip Roganović)
Ažurirano: 02.03.2019. 16:50h

Bivši crnogorski selektor Bogdan Tanjević u svom domu u italijanskom Trstu pratio je posljednji meč naših košarkaša u kvalifikacijama za Mundobasket, protiv Letonije…

"Ja sam tu bio učesnik u sjekiraciji. Pratio sam rezultat utakmice sa Letonijom iz minuta u minut, i malo sam se bio prepao. Na kraju se sve dobro ispalo", kaže Tanjević na početku razgovora za “Vijesti”.

Trofejni košarkaški stručnjak oduševljen je rezultatom naše reprezentacije, za koji kaže da je fantastičan, ali i ističe da ga nije očekivao, uostalom kao i velika većina stručnjaka i ljubitelja košarke.

"Taj rezultat je, objektivno, preko mog očekivanja", priznaje Tanjević, koji trenutno obavlja funkciju direktora svih italijanskih košarkaških selekcija.

Aktuelni predsjednik Udruženja košarkaških trenera Crne Gore, koji je sjedio na selektorskoj klupi “crvenih” prije Zvezdana Mitrovića, otkriva kakve je savjete dao KSCG za kvalifikacije za Mundobasket.

"Pošto je grupa bila, apsolutno, najteža i najneizvjesnija, ja sam mislio da ove kvalifikacije treba da se iskoriste za pravljenje nove reprezentacije, da se uključe ekspremno mladi igrači. Što bi rekli, da se prizna poraz u polasku. Nisam ja insistirao na tome, ali sam, analizirajući sve, mislio da je bolje podmladiti selekciju. Nisam se nadao ovako velikom rezultatu, da budem potpuno iskren, i zato smatram da je ovaj uspjeh veći nego što jeste. To je čudesno dobar rezultat", nastavlja proslavljeni košarkaški trener u penziji.

Srce mu je, kako kaže, “bilo sa momcima, Zvezdanom, Danilom (Mitrovićem) i svima ostalima”.

"Sve te igrače sam trenirao tri godine, jako ih volim. Jako sam zadovoljan ovim rezultatom i zbog čitave javnosti u Crnoj Gori".

Tanjević ističe da je i Crna Gora, kao i sve druge selekcije, imala probleme tokom kvalifikacija, ali kaže da ih je savladala.

"Bila je najbolja kada je trebalo. Ta pobjeda u Letoniji je po mom mišljenju bila ključna, a bogami i pobjeda u Ukrajini, bez koje se ne bi moglo ići dalje. Crna Gora se pokazala kao najbolja u pravim momentima, i to su bili zlatni bodovi za prolaz kvalifikacije".

Plasman crnogorskih košarkaša na SP, u grupi sa Španijom, Turskom, Slovenijom, Letonijom i Ukrajinom, je neočekivan i ogroman uspjeh.

"Jedno je sigurno, selekcija je bila dobro vođena od Zvezdana i Boška (Radovića) koji su radili sa igračima. Drugo, momci su se ponašali fantastično, gruba je riječ patriotski. Ali, dali su sve od sebe i iskoristili svaku mogućnost da nastupaju oni koji su bili u težoj situaciji, kao Dubljević, da odvoje vrijeme od igranja u klubu i da se priključe reprezentaciji, da odigraju te najvažnije utakmice. Mnogo je tu elemenata. Uticao je i rezultat Budućnosti, igrači iz tog kluba su se okuražili nakon osvajanja ABA lige, a posebno nakon što su u Evroligi uspjeli da pobijede neke klupske košarkaške velesile. Ta najezda kuraži ili samopouzdanja se prenijela na reprezentaciju. Za jedan veliki rezultat ima barem 20 raznih činilaca, uključujući, očigledno, i dobru atmosferu koja postoji između stručnog štaba i igrača". kaže 72-godišnji trener rodom iz Pljevalja.

Crna Gora će krajem avgusta i septembra u Kini debitovati na Mundobasketu (16. marta će saznati imena rivala u grupi).

"U životu se ništa ne može postići neskromnim ponašanjem, pogotovo ako nisi velesila kao recimo Sjedinjene Američke Države, koja može sa arogantnim i jasnim stavom da ide na prvenstvo sa namjerom da osvoji zlato. Crna Gora treba tamo da ide sa uobičajenom skromnošću i da se nada najboljem rezultatu".

Tanjević objašnjava šta bi to bio dobar rezultat.

"Po meni, kada bi se plasirala među 16 (osmina finala), to bi bio fantastičan, svjetski rezultat. To smo postigli na posljednjem Evropskom prvenstvu, a treba znati da Evropsko prvenstvo nije lakše od Svjetskog prvenstva, sasvim sigurno, jer je najveći broj jakih reprezentacija u Evropi. Nekad je gotovo teže napraviti neki rezultat na EP. U Kini je prvo mjesto rezervisano za SAD, pogotovo što će ih voditi Greg Popovič, a ostala mjesta treba da se rasporede. Opet će glavni konkurenti biti evropske reprezentacije, najviše njih će i biti među 16 najboljih, koji će se poslije boriti za pravo učešća na predolimpijskim turnirima".

Zvezdan je zaradio veliko poštovanje

Iako “nije uvijek imala tim koji je željela, kao i sve reprezentacije u kvalifikacijama za Mundobasket,” Crna Gora je, kaže Tanjević, imala “bliskost i saradnju na svim nivoima u košarkaškoj organizaciji”. Primjer Zvezdana Mitrovića to najboje govori.

"Zvezdan je godinama učestvovao u svim programima Saveza. Kad god je Košarkaškom savezu trebalo da neko isprati neku akciju, koja nije ni mnogo atraktivna, koje su bile plod obaveza prema sponzorima u Kini i ostalo, sa B reprezentacijom, Zvezdan je uvijek bio na raspolaganju. Time je i zaradio veliko poštovanje unutar KSCG od ljudi koji ga vode. A bogami je poštovanje potvrdio i svojim rezultatima u klubovima koje je vodio, pokazao je da je trener koji je dobrodošao za tu funkciju", kaže Tanjević.

Poslije Mitrovića bih opet bio za unutrašnje rješenje

Nakon Mundobasketa, a zbog obaveza sljedeće sezone na klupi Asvela u Evroligi, Mitrović će, ako ostane u francuskom klubu, teško moći da ostane selektor reprezentacije Crne Gore i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

"To je već sada otvoreni problem. Evroliga ne podrazumijeva odsustvovanje koliko će biti neophodno za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo. Dakle, ponovo treba zabiti glavu u peškir i misliti šta i kako. Ja bi opet tražio unutrašnje rješenje. Za mene su mlade kolege jako napredovale, Boško Radović i Dušan Dubljević, i svi treneri koji rade u KSCG, od najmlađih selekcija pa naprijed, su postigli rezultate koji su iznad očekivanja i vrijednosti crnogorske košarke, imajući u obzir broj igrača, veličinu zemlje i broj stanovnika. Ja bih, ponavljam, išao na unutrašnje rješenje, čak i iz selektora ženske košarke, jer je i rezultat ženske reprezentacije fantastičan, zahvaljujući KSCG, ali bogami i srećnom izboru trenera Roberta Injigesa, koji je fantastičan trener i čovjek da ne može biti bolji", ističe Tanjević.

Budućnost je već sada opravdala učešće u Evroligi

Tanjević, koji je bio i trener Budućnosti, pratio je igre Podgoričana u Evroligi.

"Budućnost je već sada postigla izvanredan rezultat u Evroligi. Nadam se da će imati priliku da napravi još nekoliko velikih podviga, ali je, svakako, opravdala učešće u takmičenju.

Da li Budućnost može da odbrani titulu u ABA ligi?

"Budućnost je veoma opasna kada dođe plej-of. Ima različite igrače od onih koje ima Crvena zvezda. Imaju malo više iskustva, igrače koji mogu sami da rješavaju u napadu, da pogode, da izmisle koš kad je nemoguće. Budućnost ima dovoljno dobru ekipu, stalno ima i trenere koji su visoke klase, prvo Džikića, sada Repešu, a ima i iskustvo iz prošlogodišnjeg finala. Crvena zvezda će i ove godine biti najveći i najjači protivnik. Cedevita se ustabilila nakon čitave revolucije u ovoj sezoni, i predstavlja ozbiljnog protivnika. Partizan je u stalnom usponu sa Trinkijerijem, koji jako dobro radi svoj posao, i tim su za svaki respekt. Te četiri ekipe će rješavati i ne smije se nikom dati više od 25 odsto šansi. Kad bih nekome dao 26, to bi bila Zvezda, pa onda Budućnost, zatim Partizan i Cedevita", zaključio je Tanjević, koji je na klupi Budućnosti osvojio titulu i Kup SR Jugoslavije u sezoni 2000/2001.

Bonus video: