Nikola Jokić: Debeljko koji pomjera granice

I kada sam došao u NBA, bio sam malo deblji. Sada nije ništa drugačije. Ovo je samo košarka, dobro se osjećam - objašnjava 24-godišnjak iz Sombora
4664 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Jokić u duelu sa Enesom Kanterom, Foto: Isaiah J. Downing/Reuters
Nikola Jokić u duelu sa Enesom Kanterom, Foto: Isaiah J. Downing/Reuters

Kada ga pogledate, vjerovatno biste pomislili da ne može da potrči. I sam priznaje da je uvijek kuburio sa viškom kilograma, da nikada nije volio da trči, da je jeo burek i pio litre koka-kole svakog dana, ali je od subote ujutro dio istorije NBA lige.

On je Nikola Jokić i u porazu Denvera nakon četiri produžetka od Portlanda u Oregonu (140:137) odigrao 64 minuta i 58 sekundi! Više od njega u plej-ofu su odigrali samo Red Roča i Pol Simur (67 minuta) iz Sirakjuz Nešnalsa (današnji Filadelfija Seventisiksersi) i Bob Kauzi (66) iz Boston Seltiksa u martu davne 1953. godine.

Čovjek kojeg američki mediji zovu Čabi, što je naziv za debeljuškasto dijete sa velikim obrazima, konačno je zapušio usta svim kritičarima, jer je često bio na meti zbog fizičke spremnosti. Sada je na terenu proveo 43 minuta i 58 sekundi zaredom, jer nije izlazio od početka 2. poluvremena do same završnice meča, kada je zamijenjen da bi se pravio faul.

Na kraju je imao 33 poena, 18 skokova i 14 asistencija, što mu je drugi tripl-dabl u plej-ofu. Za to mu je bilo dovoljno 10 utakmica u doigravanju, a po mnogima najbolji igrač svih vremena Majkl Džordan je samo dva puta imao takav učinak na 179 susreta.

- Pričali su da nisam u formi, ali to nije istina. U odličnoj sam formi, ne znam o čemu ljudi govore. I kada sam došao u NBA, bio sam malo deblji. Sada nije ništa drugačije. Ovo je samo košarka, dobro se osjećam - rekao je 24-godišnjak iz Sombora.

Trener Nagetsa Majk Meloun se poslije meča izvinio svom najboljem igraču.

- Ljudi, Nikola Jokić je igrao 65 minuta. Za to nikada nisam čuo, to je ludo. Ne smijem to da mu radim, da ga tjeram da igra toliko. Ovo je bio klasik, svi smo se pitali kada će da se završi. Da sam bio kući i gledao utakmicu, zalijepio bih se za televizor. Ovo je bio veliki meč. Nije bilo sve vrijeme lijepo, ali su trud i takmičarski duh oba tima bili nevjerovatni - rekao je Meloun.

Jokić se, ipak, našao i na udaru američke javnosti zbog ataka na još jednog heroja nezaboravne noći u „Moda centru”, Enesa Kantera. Turčinu je u prvom produžetku „ispalo” rame i odlučio je da ostane na terenu do kraja, ali ga je Srbin jako udario u građenju prilikom izvođenja slobodnih bacanja...

Bonus video: