Nikola Jokić: Superzvijezda u Americi

Ime 23-godišnjeg Somborca Nikole Jokića izgovara se jednako često i sa istim poštovanjem koje zaslužuju Harden, Djurent, Lenard ili Adetokumbo
3539 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Jokić, Foto: Reuters
Nikola Jokić, Foto: Reuters

Veličanstven igrač, jednostavno veličanstven - tako je najcjenjeniji trener u NBA ligi Greg Popović prokomentarisao srpskog košarkaša Nikolu Jokića.

Ne slučajno, pošto je as Denvera ostvario tripl-dabl u odlučujućem duelu prve runde plej-ofa protiv San Antonio Sparsa.

Jokić se odavno u timu iz Kolorada nametnuo kao lider. Njegovo ime, uz to, u ravni je sa ostalim junacima ovogodišnjeg plej-ofa i najboljim košarkašima današnjice, Janisom Adetokumbom, Kavaijem Lenardom, Džejmsom Hardenom i Kevinom Djurentom.

I to ne samo po medijskom prostoru koji dobija “ol-raund” igrač iz Sombora, već i brojkama.

A one su neumoljive... Jokić je jedini u istoriji Denvera sa najmanje 20 poena, 10 skokova i pet asistencija u tri uzastopne utakmice doigravanja.

Za razliku od “ribrejka” u Portlandu i tripl-dabla, u petoj utakmici kojom su preokrenuli na 3:2 u seriji Jokić je ubacio 25 koševa, uz 19 uhvaćenih lopti i šest asistencija.

U ovogodišnjem plej-ofu 23-godišnjak je upisao četiri tripl-dabla, prije njega u istoriji lige to je uspjelo samo šestorici - Viltu Čembrlenu, Medžiku Džonsonu, Oskaru Robertsonu, Lebronu Džejmsu, Ražonu Rondu i Džejsonu Kidu.

- Od utakmice uzmem ono što mi pruži. Nekada sam malo agresivniji, ali i moji igrači moraju da se tome prilagođavaju. I ne forsiram, ali koristim prilike da poentiram ako mi se pruže - objasnio je Jokić sjajnu statistiku.

A ona je u plej-ofu čak i iznad njegovog učinka u regularnom dijelu sezone, kada se igra rasterećenije i sa mnogo manje pažnje i agresivnosti u odbrani.

- Puno mi znači što mi ne igramo jedan sa drugim, već jedan za drugog. Mi postavljamo blok jedan za drugog, skačemo jedan za drugog, utrčavamo u reket jedan za drugog. Sve su to male, a važne stvari. Najiskusniji Pol Milsap nam daje savjete kako se izboriti sa pritiskom, a Huan Ernangomes je zaslužan za zabavu i dobro raspoloženje. To su sjajni momci - objasnio je razloge uspjeha ekipe Jokić.

Nekadašnji košarkaš Mege po potrebi i u zavisnosti od igre rivala mijenja ulogu na terenu, pa nije rijetko i da glumi plejmejkera... Sve sa jednakim uspjehom, pa Portland ima ogromnih problema u polufinalnoj seriji, koje mora da riješi ako želi da napravi preokret i ode u finale Istoka...

20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencije ove sezone u prosjeku ima Nikola Jokić. U seriji protiv Portlanda, srpski košarkaš ima prosječan učinak od 25,7 koševa, 8,8 dodavanja i osam uhvaćenih lopti

Bonus video: