Nikola Vučević - najbolji promoter Crne Gore

"Hvala što je pored velikog broja uspješnih sportista u Crnoj Gori izabrala baš mene. I dalje ću se truditi da svojim radom i ponašanjem budem što bolji primjer omladini u Crnoj Gori“, kazao je Vučević
1854 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Vučević u dresu Crne Gore, Foto: Reuters
Nikola Vučević u dresu Crne Gore, Foto: Reuters

Košarkaški reprezentativac, Nikola Vučević dobitnik je nagrade za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu, koju je u okviru Dana reprezentacije ustanovilo Ministarstvo sporta i mladih.

Vučević zbog obaveza u Orlandu nije mogao da prisustvuje svečanoj akademiji, a nagradu je primila njegova sestra.

Centar Orlanda zahvalio se Ministarstvu sporta i mladih što su prepoznali njegov rad i uspjehe u prethodnom periodu.

"Hvala što je pored velikog broja uspješnih sportista u Crnoj Gori izabrala baš mene. I dalje ću se truditi da svojim radom i ponašanjem budem što bolji primjer omladini u Crnoj Gori“, kazao je Vučević.

Ministarstvo je nagradilo i 19 talentovanih sportista, koji su rezultatima stekli zvanje perspektivnog sportiste za 2019. godinu.

Nagrađeni su džudistkinja Jovana Peković, kik bokser Miloš Mugoša, karatisti Bojan Bošković i Nemanja Mikulić i vaterpolisti Đorđe Čvorović, Mlađan Janović, Danilo Krivokapić, Aron Jovanović, Pavle Krivokapić, Marko Bošković, Miloš Vukšić, Neđo Baštrica, Pavle Kankaraš, Josip Rajhel, Vladan Vukićević, Lazar Vukičević, Andrija Bjelica, Balša Vučković i Novak Vukajlović.

Ministar sport i mladih Nikola Janović kazao je da su crnogorskli sportisti jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore i ni oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, mijenja joj zastavu i skrnavi ponose i pobjede.

On je naglasio da od praznika očekuje da bude vodilja sportistima u nove pobjede i podvige, u novo pronošenje imena Crne Gore širom svijeta.

“Obilježavamo Dan reprezentacije, jednako sportski koliko i identitetski praznik ustanovljen prije godinu kroz novousvojeni Zakon o sportu. A u stvari – obilježavamo dan Crne Gore i njenih sportista i omladine", rekao je Janović.

On je naglasio da je to još jedan vrijedni datum koji treba da bude putokaz za državni i nacionalni ponos i dostojanstvo.

"Praznik je konstituisan i proslavljen prvi put u jednom posve novom ambijentu za crnogorski sport, u sredini mandata 41. Vlade Crne Gore, u kojoj je sportska oblast zadobila posebno mjesto i značaj”, kazao je Janović.

On je istakao da se drugi po redu Dan crnogorske reprezentacije proslavlja sa zapaženim rezulatima, do kojih je MInistarstvo stiglo posvećenošću, entuzijazmom i znanjem svih zaposlenih u tom Vladinom resoru.

“Sa takvim određenjem, već na pola mandata realizovali smo sve što jeu oblasti sporta bila obaveza u Ekspozeu ove Vlade. I zato smo posebno ponosni na činjenicu što smo, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedili njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju", rekao je Janović.

On je kazao da su u cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost crnogorskog sporta, ukazali da slijede put svojih proslavljenih idola koji su pronosili slavu države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.

Janović je naglasio da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik sportista, već i omladine, učenika i studenata, dijaspore i svih dobronamjernih ljudi kojima je Crna Gora u srcu.

“Svi oni radovali su se uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike. Samo takve pobjede, fer i dostojanstvene, na pravi način pronose ime naše Crne Gore širom svijeta, i doprinose njenoj daljoj evropeizaciji”, kazao je Janović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su najviši predstavnici državnih institucija i čelnici Crnogorskog olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, nacionalnih sportskih saveza i sportisti.

Promoisan je i desetominutni film posvećen rezultatima, najznačajnijim uspjesima i istorijskim trenuciuma crnogorskog sporta.

Bonus video: