Nova senzacija: Budućnost Voli bolja i od Valensije

Posljednjih pet minuta će se dugo prepričavati, jer je napravljena serija 16:2. Od minus deset, kada je prijetio debakl, fenomenalnim finišom, igrači Budućnost Volija su pretvorili u pobjedu
0 komentar(a)
Budućnost Voli slavlje, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli slavlje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2012. 20:08h

Budućnost Voli je ove sezone srušila rekord po broju pobjeda u ABA ligi, ostvarila trijumfe protiv kvalitetnijih timova od sebe, drugi put uzastopno se plasirala na završni turnir regionalne lige, ali je večeras ostvarena, možda, i najveća pobjeda.

Prvi put u istoriji “plavi” su u Podgorici savladali jedan španski tim, a posebno će ostati zapisan način na koji je ona ostvarena.

Posljednjih pet minuta će se dugo prepričavati, jer je napravljena serija 16:2. Od minus deset, kada je prijetio debakl, fenomenalnim finišom, koji je začinjen frenetičnom borbenošću i fantastičnom podrškom sa tribina, igrači Budućnost Volija su pretvorili u pobjedu.

A da sve bude još ljepše, potrudio se Džermejn Anderson, koji je pogodio trojku za zvukom sirene.

Sigurno da plus četiri ne garantuju miran put na revanš, jer je Valensija jedan od najboljih evropskih timova, ali bez obzira šta urade narednog utorka u dvorani “Fuente de San Luis”, Podgoričanima mora da se skine kapa i čestita.

Već sada iza sebe imaju sezonu za pamćenje.

Anderson i Bojan Dubljević (osam skokova) su sa po 15 poena bili najbolji u redovima Budućnost Volija, dok su se kod gostiju četiri igrača imala dvocifren broj poena. Nando De Kolo je dao 12, Floran Pjetrus 11, a Serhij Liščuk i Viktor Klaver po 10.

Sa puno respekta su Podgoričani ušli u meč, bilo je zbog toga dosta grešaka, a Liščuk je pravio probleme centrima domaćina.

Dao je prvih osam poena za svoj tim, ali ni “plavi” nisu dozvolili Špancima da se odlijepe. Imala je Valensija vođstvo od tri i četiri poena viška, ali je na kraju prvih deset minuta bilo plus jedan nakon što je pogodio Džejms Ogilvi (20:21).

Prethodno je Nikola Ivanović trojkom donio prednost Budućnost Voliju.

Serijom 7:0 na startu drugog kvartala, Španci su otišli na 28:20, što je bio znak da Dejan Radonjić zatraži minut odmora.

Trojkom Milana Miloševića i košem Hasana Rizvića, domaćin se vratio u igru (25:28), ali je na isteku 16. minuta semafor pokazivao 27:37.

Tada su počeli da se bude igrači Budućnost Volija. Do kraja prvog poluvremena prave seriju 13:2, u kojoj su Bojan Krstović, Anderson i Aleksa Popović pogodili trojke, pa je crnogorski šampion na pauzu od 15 minuta otišao sa minimalnom prednošću (40:39).

U nastavku meča Valensija je bila ta koja je kontrolisala dešavanja na terenu.

Imala je konstantno vođstvo koje se kretalo od dva do devet poena (61:52), koliko je bilo u 29. minutu nakon što je Vitor Faverani pogodio uz dodatno bacanje.

Ništa se nije mijenjalo ni u prvim minutama posljednje dionice.

Izgledalo je da će Valensija stići do lake i ubjedljive pobjede kada je u 35. minutu Nik Kaner-Medli pogodio trojku za plus deset (59:69).

Radonjić je bio prinuđen da zatraži minut odmora i pokuša da smiri svoje izabranike.

Šta im je rekao, ostaće tajna, ali na teren kao da je izašla neka druga ekipa Budućnost Volija.

Već u prvom napadu nakon tajm-auta, Dubljević je pogodio trojku i tada u dvorani nastaje “pakao”.

Probudila se publika, Marko Popović i saigrači dobili “vjetar” u leđa, što im je ulilo dodatnu dozu samopouzdanja.

Tek tada je krenula furiozna igra, Valensija nije pronalazila put do koša i uslijedila je serija 13:0 za potpuni preokret, koju je začinio trojkom Ivanović, a zaokružio Milošević za 72:70 na minut i 45 sekundi prije kraja meča.

Velimir Perasović je tražio minut odmora, nakon čega su oba tima promašila po napad.

Devet sekundi prije kraja fauliran je Rafa Martinez, ali ga ni velika buka u “Morači” nije omela.

Dao je oba bacanja, nakon čega su “plavi” krenuli u posljednji napad. Loptu je uzeo Anderson i uputio šut za tri poena tri stotinke prije kraja.

Bio je uspješan za dilirijum na tribinama i veliko slavlje navijača, igrača i stručnog štaba Budućnost Volija.

Orila se pjesma “Moračom”, igrači su ispraćeni ovacijama u svlačionicu.

Publika je, međutim, ostala na svojim mjestima, a košarkaši su bili “prinuđeni” da se opet vrate na teren i zahvale se na podršci kakva odavno nije viđena na jednom košarkaškom meču.

Jednostavno, sve se poklopilo da 20. mart 2012. godine ostane zlatnim slovima upisan u istoriju kluba iz Njegoševog parka.

Igrama tokom sezone igrači i stručni štab su zaslužili da fenomenalnu sezonu začine “skalpom” Valensije, koja dolazi iz najjače lige na Starom kontinentu.

Bonus video: