Obračun sa "vatrenima" najbolji ispit mogućnosti

Prva dva meča nisu i ne mogu da nagovijeste koji su dometi "crvenih", jer su se sudarili sa najjačom evropskom ekipom i velikim autsajderom
62 pregleda 6 komentar(a)
Bojan Dubljević košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: FIBA Europe
Bojan Dubljević košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 04.09.2017. 08:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kluž - Protiv Španije su se predali rano i bez borbe dozvolili da ih "crvena furija" oduva sa terena sa čak 39 razlike (99:60). Nepuna 24 časa kasnije, rutinska pobjeda nad Mađarskom (72:48), koja je približila košarkaše Crne Gore osmini finala.

Prva dva meča nisu i ne mogu da nagovijeste koji su dometi "crvenih", jer su se sudarili sa najjačom evropskom ekipom i velikim autsajderom.

Ali, ono što je danas pred njima će dati pravi odgovor kakve su im mogućnosti - izabranici Bogdana Tanjevića u derbiju 3. kola grupe C u Klužu u 16.45 časova po našem vremenu (17.45 po lokalnom) igraju sa Hrvatskom.

Možda Bojanu Dubljeviću i drugovima ne bude bitno da li će kao drugi, treći ili četvrti ići u osminu finala, jer se u grupi D ništa ne zna i ko god da bude rival - Rusija, Srbija, Letonija ili Turska, biće podjednako teško. Ali, trijumf nad Hrvatskom bi bio dokaz da u Istanbulu imaju šta da traže protiv ekipa slične klase...

Tanjević je juče nakon treninga više od 20 minuta odgovarao na pitanja hrvatskih novinara i našalio se na račun "izbornika" Aleksandra Petrovića, koji je zaboravio da mu je 70-godišnji Pljevljak bio selektor na Univerzijadi 1981. u Bukureštu.

"Mlađi sam od Aca, jer mi je mozak mlađi nego njegov", uz osmijeh je rekao bivši klupski i reprezentativni prvak Evrope.

Na konstataciju kolega iz Hrvatske da ovaj meč može da bude ključni u borbi za 1. mjesto u grupi, Boša je bio začuđen.

"Nemojmo biti duhoviti previše", u svom stilu je odgovorio Tanjević, a onda u superlativima pričao o timu od kojeg je njegova selekcija izgubila 39, a Češka 37 razlike (93:56).

"Španija ima ogroman potencijal, pogotovo što je ove godine svježija, jako dobro pripremljena i ima veliku energiju. Glavni je favorit. Igrali smo sa Francuskom, isto dobili šamar od 30 razlike, ali Španija ima iskusnije igrače, ogromnu dominaciju pod košem, dva voditelja igre koji su svaki na svoj način hafizi. Znate li šta je hafiz? Čovjek koji zna Kuran napamet da recituje, a ja igrače koji znaju sve, kao što je Serhio Rodriges, zovem hafiz".

Pitanje je da li će Crna Gora biti kompletna na današnjoj utakmici, jer lakše povrede imaju Tajris Rajs i Nikola Vučević. Vjerovatno je, ipak, da će stisnuti zube.

"Imamo malo problema sa dva igrača - Tajris Rajs nije ni završio prethodnu utakmicu zbog istegnuća mišića, a Nikola Vučević nije trenirao zbog povrede prsta. Nadam se da ću bar jednog, a možda i obojicu, imati na raspolaganju", naglasio je Tanjević.

Iskusni stručnjak smatra da je njegov tim blagi autsajder u današnjem meču.

"Hrvatska je favorit, ali sigurno nećemo igrati loše kao protiv Španije i bićemo mnogo bolji nego u 1. kolu. Hrvati sasvim sigurno imaju malo više talenata od nas, zbog toga su u prednosti".

Dueli komšija uvijek nose dodatni motiv, ali Tanjević napominje da igračima nikakva dodatna želja nije potrebna.

"Motivisani su zato što se borimo za opstanak, za ulazak u 16. Taman posla da nisu motivisani. Radili su dobro, dugo i naporno i mislim da imamo energije za i više nego pet utakmica. Problem je što je igrači ponekad ne izvuku iz nogu i pokažu na terenu, da je probude", zaključio je čovjek koji je bio prvak Evrope sa juniorima SFRJ davne 1974, srebrni sa seniorima na Eurobasketu 1981, zlatni za Italijanima na EP 1999. i drugi na Svjetskom prvenstvu sa Turskom 2010. godine.

Bek njemačkog Oldenburga Vladimir Mihailović takođe prepušta ulogu favorita "vatrenima", ali najavljuje veliku borbu.

"Nakon jako lošeg uvoda protiv Španije, koji nikome nije lako pao, izdigli smo se i odigrali dosta dobar meč protiv Mađarske. Upisali smo prve bodove i vratili samopouzdanje, tako da sa manje pritiska ulazimo u meč sa Hrvatskom. Ona jeste favorit, ali ako odigramo na nivou na kojem možemo i izvedemo ono što smo planirali, sigurno ćemo imati šansi", poručio je 27-godišnji Ulcinjanin.

Hrvati nisu blistali u prva dva kola, ali su upisali dvije očekivane pobjede protiv Mađarske i Rumunije.

"Ne smije da nas zavara to što su Hrvati odigrali ravnopravan meč sa Mađarskom i što su loše otvorili meč sa Rumunijom, koju su kasnije rutinski dobili. Radi se o ozbiljnoj ekipi, koja je u pripremnom meču pokazala mnogo. Ulazimo u meč sa velikim respektom, ali i svjesni da imamo šansu da pobijedimo", dodao je Mihailović.

Hrvatska je izuzetno oslabljena, jer nema centara Anta Žižića, Ivice Zupca i Mira Bilana, dok je Petrović ranije otpisao Anta Tomića, fale i Mario Hezonja, Damjan Rudež, Luka Babić, Marko Arapović...

U timu su ipak dvije najveće zvijezde - krilni centar Dario Šarić i bek/krilo Bojan Bogdanović, koji će biti najveći problem za spoljnju liniju Crne Gore.

"Bogdanović više igra krilo i napada leđima, tako da mislim da će ostali, viši bekovi da ga paze. Ali, ukoliko to bude moj zadatak, trudiću se da ga maksimalno ispunim, jer je to jedan od mojih najvećih kvaliteta. On i Šarić su nosioci igre, sjajni košarkaši, ali ne smijemo da zapostavimo ni ostale igrače. To je ozbiljna reprezentacija, ovdje možda za nijansu slabija nego što je inače, ali je spremna da igra sa svakim. Naša prednost je centarska linija, jer smo na poziciji pet sigurno jači", naglasio je Mihailović na kraju.

"Bender može da drži kišobran našim centrima"

S obzirom na to da nema najbolja četiri hrvatska centra, a da su igrači iz unutrašnje linije najveća snaga Crne Gore, čini se da će "crveni" imati prednost u reketu.

Tanjević, međutim, smatra da i "vatreni" imaju kvalitetne centre, a posebno je apostrofirao visinu Dragana Bendera (216), 19-godišnjeg krilnog centra Finiksa.

"Nisu naši igrači viši od hrvatskih, Bender može da drži kišobran svim našim centrima. Planinić ima istu visinu kao Vučević, a naš sljedeći igrač ima 207 centimetara, dok Dubljević ima 203-204. Podigli smo ekipu uvođenjem Đurišića, koji nikada ranije nije igrao trojku, da bismo povećali visinu i malo evropskije izgledali. Nemamo mi nikakvu dominaciju u odnosu na Hrvate", naglasio je Tanjević.

Na pitanje da li će pokušati da drži Vučevića i Dubljevića duže zajedno na terenu, Boša je otkrio šta su je prioritet.

"Veoma je teško igrati 30 minuta. To je rizična investicija za naredne mečeve. Ne kažem da se predajemo, ali su dueli sa Češkom i Rumunijom najvažniji za plasman u osminu finala".

Tomas: Možda Rajs protiv nas odigra kako može

Jedan od najiskusnijih hrvatskih košarkaša, Marko Tomas, svjestan je ozbiljnosti današnjeg protivnika.

"Prva teška utakmica. Crna Gora ima jako dobar tim, pogotovo unutrašnja linija, jer igra istovremeno sa dvije petice. Ali, imamo taktiku za to. Igra malo sporije, znamo da Boša Tanjević voli takav stil košarke. Ima i takve igrače, a u pitanju je ozbiljna ekipa, koja ima velike ambicije na ovom Evropskom prvenstvu", poručio je 32-godišnji bek.

Hrvati su praktično već u osmini finala, ali se bore za što bolju poziciju u grupi.

"Nama utakmica puno znači, jer bismo pobjedom osigurali bar 2. mjesto prije meča sa Španijom. Poraslo bi nam i samopouzdanje, jer iako smo dobili prve dvije utakmice, ipak su to bili slabiji protivnici i vidljiva je nervoza na početku takmičenja".

Tomas smatra da njegov tim ne smije da zaboravi bekove "crvenih".

"Rajs se još nije uklopio, možda baš protiv nas odigra na nivou na kojem je nekada igrao. Crna Gora ima dosta šutera koji igraju u ABA ligi, moraćemo da pripazimo na sve opasnosti. Sigurno je da će puno spuštati lopte na Vučevića i Dubljevića, imaju prednost u napadu, ali će sa dvije petice sigurno imati problem da se odbrane od našeg pik’en’rola. Možda nam bude i odgovarala takva njihova igra", zaključio je as Cedevite, čiju su karijeru obilježile teške povrede.

Bonus video: